Organismele internaționale în domeniul sănătăţii sugerează chiar că suma completă ar putea ajunge la 25 miliarde de dolari, odată luată în considerare finanțarea necesară pentru producerea dozelor în număr mare și distribuirea lor la nivel global.
Anunţul vine în contextul în care Uniunea Europeană lansează, începând cu 4 mai 202, o campanie de strâns donații ca răspuns global la criza provocată de pandemia de coronavirus. „Ursula von der Leyen va invita șefii de stat și de guvern, precum și pe alți parteneri din întreaga lume, să facă donații pentru a atinge obiectivul de 7,5 miliarde eu de finanțare inițială. Aceste fonduri vor contribui la dezvoltarea și implementarea unor metode eficiente de diagnosticare, de tratamente și a unui vaccin, care să fie disponibile și accesibile peste tot în lume”, se arăta într-un comunicat al UE. „Îl numim un avans pentru un set mult mai mare de cereri„, a declarat, pentru Financial Times, Joe Cerrell, şef de politic globale la Fundaţia Bill şi Menlinda Gates. Oficialii europeni speră că cel puțin 30 de țări vor participa la evenimentul de la Bruxelles, care face parte dintr-o inițiativă internațională mai largă lansatăluna trecută de Organizația Mondială a Sănătății, pentru a stimula testarea, tratamentul și căutarea unui vaccin.
Sunt aşteptate să doneze bani ţările din G20, dar şi alte naţiuni, însă un mare posibil contributor, SUA, care a anunţat săptămânile trecute că suspendă finanţarea către Organizaţia Mondială a Sănătăţii probabil că nu se va regăsi pe listă.
Organizatorii evenimentului de la Bruxelles recunosc că finanțarea căutării unui vaccin – sunt aproximativ 200 de candidați examinați oamenii de știință – este doar prima dintr-o serie de solicitări financiare ulterioare. Companiile farmaceutice au solicitat deja un fel de asigurare prin plăți anticipate, pentru riscurile pe care şi le vor asuma în investirea unor sume mari pentru a extinde capacitatea de producție a vaccinurilor.
Citeşte şi Acolo unde nu a pătruns pandemia. Cele 15 ţări care nu au raportat niciun caz de coronavirus
Pe de altă parte, organizațiile de sănătate și-au exprimat îngrijorarea că resursele financiare ar putea fi supraconcentrate pe vaccinuri, în detrimentul altor modalități esențiale de a combate COVID-19, inclusiv teste diagnostice și terapeutice. „Sunt un pic îngrijorat de faptul că eforturile actuale sunt concentrate prea mult pe vaccin și pe cercetarea și dezvoltarea acestuia„, a spus șeful unei astfel organizații.