Vaccinul Moderna a fost aprobat şi va fi livrat imediat în SUA, a anunţat Donald Trump.
„Vaccinul Moderna a fost aprobat cu un vot copleşitor. Distribuţia va începe imediat”, a postat Trump pe Twitter.
Deocamdată reprezentanţii FDA nu au făcut anunţul. Se ştie însă că un comitet de experţi din afara FDA s-au întâlnit joi să discute despre vaccinul Moderna împotriva COVID-19, iar decizia agenţiei era aşteptată vineri.
Comitetul de experţi externi a votat joi cu 20-0, înregistrându-se o singură abţinere, că beneficiile vaccinului Moderna sunt mai mari decât riscurile.
Agenţia pentru Alimentaţie şi Medicamente din Statele Unite (FDA) a autorizat săptămâna trecută vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer şi este pe punctul de a da aviz favorabil şi celui realizat de Moderna.
Ambele vaccinuri, atât cel de la Pfizer cât şi cel de la Moderna, au o structură similară, dar şi diferenţe notabile, relatează EFE.
Conservare la rece
Principala diferenţă între cele două vaccinuri este conservarea la rece. Vaccinul Pfizer are nevoie de temperaturi de între -60 şi -80 de grade Celsius, fapt ce obligă la organizarea unui costisitor şi complex sistem de distribuire şi depozitare, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna necesită o temperatură de -20 de grade C şi depozitarea într-un congelator obişnuit.
În afara super-congelatoarelor, vaccinul de la Pfizer poate rezista 5 zile într-un frigider obişnut, în timp ce cel de la Moderna rezistă până la 30 de zile. Vaccinul este astfel mult mai manevrabil la nivel logistic, mai ales pentru ţările în dezvoltare.
Doze
Cele două vaccinuri se vor administra în câte două doze, însă cele de la Moderna sunt de 100 de micrograme şi trebuie administrate la o distanţă de 28 de zile, iar cele de la Pfizer sunt de 30 de micrograme şi necesită administrarea la o diferenţă de 21 de zile.
Eficacitate
Ambele vaccinuri au prezentat o eficacitate de aproape 95 %, mult mai mare decât se aştepta, însă cel de la Moderna a demonstrat capacitatea de a preveni cazurile grave de COVID-19, potrivit datelor publicate de FDA.
Structura
Ambele vaccinuri folosesc ARN mesager sau ARNm, care se introduce în celulele umane pentru ca propriul organism să poate produce proteine virale care servesc la generarea de anticorpi necesari corpului pentru a se apăra.
Totuşi, fiecare vaccin foloseşte propriul tip de acoperire lipidică (înveliş) pentru protejarea ARN mesager.
Vârsta
FDA a autorizat vaccinul dezvoltat de Pfizer pentru cei cu vârste de peste 16 ani, în timp ce cel dezvoltat de Moderna este destinat celor cu vârste de peste 18 ani.
Tipul companiei
Moderna, până de curând o companie emergentă, nu a prezentat până acum niciun vaccin în faţa FDA.
Susţinere financiară
Moderna a participat activ la Operaţiunea Warp Speed a guvernului Trump (un parteneriat public-privat iniţiat de guvernul SUA pentru a facilita şi accelera dezvoltarea, fabricarea şi distribuţia vaccinurilor COVID-19) şi a accesat 2,5 miliarde din fondurile federale pentru a cumpăra noi echipamente şi a-şi extinde instalaţiile.
În schimb, Pfizer nu a participat la această operaţiune publică, dar a încheiat un contract cu guvernul american privind achiziţionarea a 100 de milioane de doze de vaccin, se încheie analiza EFE, preluată de Agerpres.