Vaccinul Moderna produce mai mulți anticorpi în cazul vârstnicilor, au transmis oamenii de știință.
Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au analizat răspunsul imun în cazul a 200 de pacienți internați în centre de îngrijire a bătrânilor.
Studiul a avut la bază alte date care arată că răspunsul imun este ceva mai slab în cazul bătrânilor. Toate vaccinurile au fost administrate între trei și patru săptămâni, iar probele au fost prelevate la 14 până la 28 de zile după a doua doză de vaccin.
Anticorpii împotriva variantei Beta a COVID au fost nedetectabili la circa 38% dintre cei vaccinați cu serul Pfizer, comparativ cu 11% din cei vaccinați cu Moderna.
Dacă vorbim de varianta Gamma, 29% din cei vaccinați cu Pfizer nu au neutralizat varianta, în timp ce doar cinci la sută dintre cei vaccinați cu Moderna nu au putut neutraliza Gamma.
În acest studiu nu a fost analizată și varianta Delta, cea mai dominantă tulpină COVID.
Cantitatea livrată României constă în 210.204 doze de vaccin. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în București pe cale terestră.
Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național. Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman.
Până în prezent, 2.040.400 de doze Moderna au fost recepționate, iar 730.962 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.
În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare, sens în care, periodic, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației.