Vaccinul Pfizer, administrat în trei doze? Pe măsură ce ţările din întreaga lume se întrec să îşi vaccineze cetăţenii, temerile cu privire la noile variante ale virusului SARS-CoV-2 din Marea Britanie şi Africa de Sud încep să crească în rândurile oamenilor de ştiinţă.
Pfizer şi BioNTech au anunţat că au demarat un studiu pentru a afla ce se întâmplă după administrarea unei a treia doze a vaccinului, la 6-12 luni după rapel.
Citeşte şi: Modificări la vaccinul Pfizer. Informaţia vitală care schimbă tot ce ştiai despre acest antidot
„În prezent luăm o serie de măsuri pentru a ne pregăti pentru scenariul în care tulpina va deveni rezistentă la protecţia oferită de vaccin”, spune Dr. Albert Bourla, CEO-ul Pfizer.
Varianta sud-africană este considerată una dintre cele mai periculoase mutaţii din ultimul timp deoarece reuşeşte să evite anticorpii care ţintesc vechea tulpină a virusului.
Astfel, oamenii care sunt infectaţi cu tulpina „clasică” sunt mult mai susceptibili la reinfecţie, iar studiile arată că varianta B.1.351 a redus parţial nivelul de protecţie pe care îl oferă actuala generaţie de vaccinuri.
Compania farmaceutică Moderna a declarat zilele trecute că a trimis spre testare noile doze produse cu scopul de a combate tulpina din Africa de Sud, scrie Aleph News.
Pfizer şi Biontech au oferit vaccinul anti-COVID-19 Uniunii Europene la un preţ considerat „dubios” de către experţi, mai ales în condiţiile în care compania Biontech beneficiase de subvenţii guvernamentale. O sumă de peste 50 de euro a fost cerută pentru o singură doză, iar astfel statele europene ar fi plătit 27 de miliarde de euro pentru 500 de milioane de doze de vaccin.
Preţul plătit de UE pentru un vaccin Pfizer a fost subiectul unor controverse. La mijlocul lunii iunie 2020, Ugur Şahin, fondatorul companiei Biontech, a dat asigurări că nicio companie farmaceutică nu se va îmbogăţi de pe urma vaccinului împotriva noului coronavirus.
Comisia Europeană a primit, însă, o ofertă confidenţială din partea Pfizer şi Biontech, prin care arăta că UE pierde 3,8 miliarde de euro în fiecare zi şi 1,4 trilioane de euro în decursul unui an. În acest condiţii, un vaccin ar putea fi soluţia pentru a pune capăt pandemiei.
Oficialii Pfizer şi Biontech au explicat care a fost modul în care companiile farmaceutice au justificat preţurile practicate în ultimii ani. Factorul decisiv nu ar fi fost timpul alocat cercetării şi dezvoltării, ci beneficiile asupra sănătăţii pe care îl are noul preparat medical.
În oferta înaintată UE, aceştia au afirmat că ar fi „nepotrivit” ca preţul cerut pentru o doză de vaccin în timpul pandemiei să fie influenţat de pierderile de miliardele de euro, prin aplicarea modelului tradiţional de rentabilitate, scrie Sueddeutscher Zeitung.
În acest condiţii, Pfizer şi Biontech au transmis o ofertă „generoasă”. Cele două companii au cerut Uniunii Europene să plătească 54,08 euro pentru o doză de vaccin anti-COVID-19. Preţul era valabil în cazul achiziţionării a 500 de milioane de doze.