Vaccinul Pfizer ar putea avea legătură cu apariția unor cazuri rare de miocardită. Ministrul Sănătăţii din Israel a anunţat, marţi, o posibilă legătură între vaccinare şi miocardită, după ce a observat un număr mic de cazuri de inflamare a mușchiului inimii la bărbaţii care au sub 30 de ani.
Problema scoasă în evidenţă de ministrul israelian a mai fost semnalată anterior şi este analizată şi în alte ţări. Potrivit studiului realizat pe scară largă, între lunile decembrie 2020 şi mai 2021, după vaccinarea a mai bine de cinci milioane de persoane, au fost raportate 275 de cazuri de miocardită. Dintre acestea, 148 de cazuri au fost semnalate imediat după efectuarea dozei de vaccin.
Potrivit studiului realizat de trei echipe de experţi, cei mai mulți pacienți care s-au confruntat cu miocardită nu au petrecut mai mult de patru zile în spital, iar 95% din cazuri au fost catalogate drept „ușoare”. A existat și un deces, posibil conectat cu miocardita, dar această legătură nu a putut fi dovedită definitiv, scrie Times of Israel, citat de Libertatea.
În urma studiului, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că „există o legătură probabilă între vaccinarea cu a doua doză a vaccinului Pfizer și apariția miocarditei la bărbații între 16 și 30 de ani”, a precizat ministerul într-o declarație.
Efectele adverse sunt revizuite în mod atent, iar Pfizer se întâlnește în mod regulat cu Departamentul de Siguranță a Vaccinurilor din cadrul Ministerului Sănătății din Israel pentru a analiza datele, a mai precizat compania.
Reamintim că Israelul amânase vaccinarea populației cu vârste între 12 și 15 ani, în așteptarea acestui raport. În paralel cu publicarea concluziilor, o comisie a ministerului a aprobat vaccinarea în rândul adolescenților, a anunțat un oficial.
„Comisia a dat undă verde vaccinării tinerilor cu vârste între 12 și 15 ani, iar acest lucru va fi posibil de săptămâna viitoare”, a anunțat Nachman Ash, coordonatorul răspunsul la pandemie, într-o declarație pentru Radio 103 FM. De asemenea, el a precizat că „Eficacitatea vaccinului depășește riscurile”.
O comisie de consiliere a Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC) a recomandat luna trecută studierea suplimentară a legăturii dintre miocardită și vaccinurile care folosesc tehnologia ARN mesager, cele mai folosite fiind Pfizer și MOderna. CDC nu a găsit mai multe cazuri decât cele prezente de obicei în rândul populației generale, dar comisia de consiliere a declarat că providerii de sănătate ar trebui să fie conștienți de informațiile privind acest „posibil efect advers”.
Potrivit CDC, simptomele posibile la care ar trebui să fim atenți după vaccinare, pentru identificarea unui posibil caz de miocardită, sunt dureri în piept, dificultăți de respirație și palpitații.