Companiile Pfizer și BioNTech au anunțat că vaccinul pe care l-au dezvoltat împotriva infecției cu coronavirus are o eficacitate ridicată împotriva variantei sud-africane.
Conform studiilor făcute în ultima vreme, niciun caz de COVID nu a fost observat în Africa de Sud la persoane vaccinate anti-Covid în cadrul studiului clinic de fază 3. Participanții au fost monitorizați pe o perioadă de până la șase luni după ce le-a fost administrată cea de-a doua doză.
„800 de participanţi au fost recrutaţi, nouă cazuri de COVID-19 au fost observate, toate din grupul placebo, fapt care indică o eficacitate a vaccinului de 100%”, au transmis reprezentanții Pfizer BioNTech.
Ugur Sahin, CEO-ul şi cofondatorul companiei BioNTech, a precizat că este vorba despre primele rezultate de tip clinic care arată că un vaccin poate să protejeze eficient împotriva variantelor aflate în prezent în circulaţie, un factor esenţial pentru a atinge imunitatea de grup şi pentru a pune capăt acestei pandemii pentru populaţia mondială.
Din cei 46.307 de participanți la studiile clinice de fază 3 care s-au ținut în mai multe țări s-a dovedit că vaccinul Pfizer-BioNtech are o eficacitate generală de 91,3%.
Din cele 927 de cazuri simptomatice de COVID-19 detectate în cadrul studiului, 850 de cazuri au vizat pacienţi din grupul placebo şi 77 de cazuri s-au aflat în grupul vaccinat.
Tulpina sud-africană a ajuns în România la începutul lunii martie. A fost descoperită la doi pacienți, din București și Pitești.
Liana Alexandru, jurnalistă și scriitoare, a anunţat public că ea este prima persoană infectată cu tulpina sud-africană, în Bucureşti.
„În cazul meu, a fost depistată tulpina B1351. Tulpina sud-africană. Am fost contact direct al soțului meu, care a făcut o formă cu spitalizare de o săptămână. Nu știe de unde a luat virusul. Toți suntem acum bine!” a scris Liana Alexandru pe pagina sa de Facebook.