O decizie cu privire la autorizarea vacinului împotriva coronavirusului, produs de companiile Pfizer și BioNTech, va fi luată înainte de Crăciun, mai devreme decât era planificat inițial.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că se va reuni într-o ședință extraordinară în 21 decembrie, după ce mai multe state au cerut grpbirea procesului de evaluare a vaccinurilor împotriva COVID-19 pentru a putea începe cât mai repede vaccinarea populaţiei împotriva virusului SARS – COV 2.
După anunţul EMA, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter: „Fiecare zi contează. (…) Este probabil ca primii europeni să fie vaccinați înainte de sfârșitul lui 2020”.
Every day counts – we work at full speed to authorise #COVID19 vaccines that are safe & effective.
I welcome @EMA_News bringing forward its meeting to discuss the @pfizer/BioNTech vaccine, before Christmas.
Likely that the first Europeans will be vaccinated before end 2020!
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 15, 2020
Marea Britanie a fost prima țară din lume care a aprobat utilizarea vaccinului celor două companii în regim de urgență la 3 decembrie. A urmat Canada în 9 decembrie și Administrația pentru Medicamente din Statele Unite în 11 decembrie.
Oficialii consorțiului farmaceutic Pfizer/BioNTech au elaborat un document amplu privitor la vaccinul BNT162b2, serul conceput pentru imunizarea la SARS-CoV-2, pe care l-au înaintat către FDA (agenția americană a medicamentului).
Raportul a fost parte a dosarului depus de Pfizer în vederea autorizării vaccinului pe teritoriul Statelor Unite, fapt întâmplat în cursul zilei de vineri, 11 decembrie. Documentul, care este public pe site-ul fda.gov, arată în detaliu cum a fost conceput, testat și propus pentru autorizare medicamentul. Printre altele, conține și o secțiune complexă referitoare la efectele adverse ale vaccinului asupra voluntarilor care au participat la testare.
Cercetătorii au verificat dacă vaccinul provoacă febră, oboseală, dureri de cap, frisoane, vomă, diaree, dureri musculare, dureri ale articulațiilor, toate aceste simptome fiind considerate pe 4 trepte de intensitate-nesemnificativ, slab, moderat și sever.
Calculele vizează separat cele două doze ale vaccinului, precum și cele două doze ale medicamentului placebo, iar simptomele sunt analizate la 7 zile după administrarea serului.
Rezultatele pe segmentul de vârstă 18-55 ani:
La efecte adverse severe, singurul capitol care se remarcă este cel al oboselii după administarea celei de-a două doze, simptom reclamat totuși de doar 4,6% dintre cei 2.045 de voluntari participanți la fază a 2/3 a testării pentru populație.
La segmentul de vârstă „peste 55 de ani”, doar 2,8% dintre subiecți au reclamat oboseală severă după administrarea celei de-a două doze. La ambele segmente de vârstă, procente consistente de subiecți au reclamat forme foarte ușoare spre medii de oboseală, dureri de cap sau frisoane. De remarcat însă că la procente aproape la fel de importante dintre subiecții care au primit fără să știe tratament placebo (fără niciun efect) efectele adverse ale vaccinului au fost aceleaşi.