Vaccinul rusesc anti-COVID Sputnik V ar putea fi produs în Europa. Cercetătorii ruşi au cerut un astfel de sprijin, iar ideea este luată în considerare în Germania şi Europa.
Anunţul oficialului german a fost făcut de ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, în timpul unei conferinţe online organizate de publicaţiile Tagesspiegel, Zeit, Handelsblatt şi Wirtschaftswoche.
„Am putea oferi sprijin pentru producerea unui vaccin care nu este încă sau chiar deloc aprobat în Europa”, a anunţat ministrul german al Sănătăţii, conform News.ro.
Oficialul german a dat de înţeles că orice vaccin care a fost eficient în combaterea pandemiei COVID-19 este binevenit.
„Depinde pur şi simplu de autoritatea de reglementare să ia în considerare în ce măsură acest lucru este valabil şi în cazul Sputnik V”, a menţionat Jens Spahn.
De altfel, oficialii ruşi au declarat că o cerere de aprobare a fost admisă la Agenţia Europeană pentru Medicamente în ianuarie.
Vaccinul dezvoltat de Rusia s-a dovedit a fi eficient 91,6% împotriva Covid-19, aşa cum reiese dintr-un studiu publicat marţi în revista medicală The Lancet.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că studiul publicaţiei este „foarte important”, adăugând că acesta „a confirmat că înregistrarea accelerată a vaccinului în Rusia este justificată”.
„Numărul de ţări care înregistrează acest vaccin creşte în fiecare zi. Ne propunem să stabilim producţia vaccinului în străinătate cât mai curând posibil”, a spus Peskov.
Citeşte şi: Veşti excelente despre vaccinul rusesc Sputnik V. Are o eficienţă de 91,6%
Vaccinul rusesc Sputnik V are un vector viral care utilizează aceeași tehnologie ca vaccinul AstraZeneca, la un nivel de eficienţă aproape la fel de mare ca vaccinurile pe baza de ARN mesager.
„Dezvoltarea vaccinului Sputnik V a fost criticata din cauza precipitarii sale, a faptului ca a ars etape si a unei lipse de transparenta. Insa rezultatele raportate aici sunt clare, iar principiul stiintific al acestei vaccinari este demonstrat”, apreciaza doi specialisti britanici, profesorii Ian Jones si Polly Roy, intr-un comentariu al studiului.
Autorităţile sanitare ruse au îndemnat persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 să se abţină de la consumul de alcool 56 de zile. „Două săptămâni înainte de imunizare (prima doză de vaccin – n.red.) trebuie categoric să nu se consume (alcool). Formarea imunităţii înseamnă 21 de zile între cele două injecţii şi alte 21 de zile după”, aşadar în total 56 de zile, a declarat Anna Popova, responsabila sanitară rusă, la postul de radio Komsomolskaia Pravda.
Vicepremierul rus Tatiana Golikova le-a cerut săptămâna trecută celor care doresc să se vaccineze cu vaccinul rusesc Sputnik-V să nu consume alcool timp de 42 de zile, recomandare extinsă acum de Anna Popova la 56 de zile.