Vaccinul Sputnik nu va intra deocamdată pe piaţa românească. În schimb, Ungaria ar putea începe imunizarea cu vaccinul rusesc chiar în această săptămână, a spus Kuzmin.
Vaccinul Sputnik ar putea fi aprobat în Uniunea Europeană abia la sfârşitul lunii martie, atunci când Agenţia Europeană a Medicamentului va finaliza analiza datelor. Totuşi, Ungaria nu a aşteptat aprobarea vaccinului de către Agenţia Europeană a Medicamentului. În Ungaria, 560 de medici de familie vor selecta câte cinci pacienţi pe care îi vor imuniza cu Sputnik, informează Europa FM.
Ambasadorul Rusiei susţine că a primit foarte multe solicitări pentru livrarea vaccinului Sputnik în mai multe ţări.
„Totuşi, vă pot spune că pe adresa noastră au venit multe scrisori şi email-uri. Oamenii ne întreabă dacă le dăm oportunitatea să primească vaccinul rusesc. Din păcate, nu este posibil pentru moment”, a spus Valery Kuzmin.
În prezent, 25 de ţări din lume folosesc deja sau pregătesc campania de vaccinare cu Sputnik.
Autorităţile ruse au anunţat că nu cred că este posibil ca vaccinul produs de ei să ajungă în Uniunea Europeană mai devreme de lunile mai sau iunie, potrivit dpa. Kirill Dmitriev, şeful Fondului pentru investiţii directe din Rusia, a declarat la postul de televiziune Rossiya 24 că “livrările către UE vor fi posibile numai după ce vaccinările în masă în Rusia vor fi finalizate”.
Citeste si Rusia anunţă că vaccinul Sputnik-V prezintă o eficienţă de 92% împotriva COVID-19
Fondul pentru investiţii directe este autoritatea care gestionează marketingul internaţional al vaccinului Sputnik V.
În ultimele zile au existat discuţii între Moscova şi EMA privind chiar depunerea de către Fond a cererii de autorizare a Sputnik V, precizează dpa.
“Sperăm că cererea noastră va fi analizată în scurt timp şi că nu vor fi invocate argumente politice în această procedură, iar cererea va fi evaluată pe baza faptelor”, a spus Dmitriev.
Vaccinul Sputnik V are o eficienţă de peste 91%, potrivit unui studiu publicat în revista medicală The Lancet. Are, aşadar, aproape aceeaşi eficacitate ca vaccinurile Moderna şi BioNTech/Pfizer.