De luna viitoare cetăţenii români vor avea la dispoziţie al patrulea vaccin împotriva noului coronavirus, serul de la Johnson & Johnson urmând să li se alăture celor deja existente, de la Pfizer, Moderna şi AstraZeneca. Valeriu Gheorghiţă a declarat marţi că în scurt inclusiv medicii de familie vor fi prinşi în schemele de vaccinare.
„Am început demararea pregătirilor în vederea includerii medicilor de familie în campania de vaccinare prin cabinetele proprii de medicină de familie, unde vom distribui vaccinuri de la Jonhson&Johnson şi de la Astrazeneca.
Pentru cabinetele medicilor de familie nu vom merge cu programări în platforma de programare. Fiecare medic de familie îşi va evalua lista proprie de pacienţi pe care îi are în arondare, va stabili catagrafierea persoanelor respective şi cu prioritate va prelua persoanele în vârstă, persoanele cu boli cronice din listă, aşa încât să putem asigura vaccinarea cât mai rapidă a persoanelor de la nivel naţional„, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
Citeşte şi Cum funcţionează vaccinul Johnson & Johnson. Tehnologia prin care opreşte înmulţurirea COVID-19
Medicii de familie vor putea să îşi vaccineze pacienții de la sfârșitul lunii aprilie, iar pentru aceste vaccinări nu va fi necesară programarea prin intermediul platformei. În acest context, Valeriu Gheorghiţă a mai afirmat: „Dacă vom reuşi să pregătim suficient de bine personalul medical încât să cunoaştem procedurile, să se cunoască tot circuitul funcţional al pacienţilor, să creăm planul de derulare a activităţilor – pentru că există o particularitate , faptul că persoanele respective nu vor mai fi programate pe platformă, şi se face o programare la cabinetul medicului de familie – toată această perioadă necesită o pregătire importantă tocmai pentru a nu avea probleme în timpul activităţilor de vaccinare. Dacă vom reuşi să pregătim mai repede acest moment, cu siguranţă vom da drumulmai devreme acestor activităţi„.
Totodată, din data de 1 aprilie fiecare centru din platformă va avea afișat tipul de vaccin pe care îl face și că, din 6 aprilie, numărul de persoane care se vaccinează zilnic în fiecare centru de vaccinare va crește de la 60 la 90. „De la 1 aprilie, fiecare centru din platformă va avea afișat tipul de vaccin. Orice persoană va ști de la început ce tip de vaccin se distribuie în fiecare centru. Un alt element important va fi estimarea timpului de așteptare. Timpul de așteptare poate să varieze față de estimare în funcție de capacitatea centrului respectiv și categoriile de persoane înscrise, pentru că sunt preluate cu prioritate cei din etapa a II-a”, a mai spus şeful campaniei de vaccinare.