Vadim Tudor a încercat să-şi folosească imunitatea de europarlamentar pentru a scăpa de procesul din România legat de fostul sediu al PRM. Solicitarea sa de apărare a imunităţii a fost, însă, respinsă de plenul Parlamentului European, după ce comisia de specialitate a hotărât acelaşi lucru. Voturile împotriva lui Vadim Tudor au venit inclusiv de la colegii români.
„Vadim Tudor, deşi lipseşte tot timpul din Parlament, a încercat să folosească statutul pe care îl are pentru a bloca justiţia din România. E inacceptabil acest lucru. Dacă Vadim Tudor şi-a închipuit vreodată că va putea păcăli pe cineva aici s-a înşelat amarnic”, a declarat europarlamentarul PDL Cristian Preda.
Preda a precizat, la România TV, că cererea preşedintelui PRM este doar un tertip avocăţesc, atâta vreme cât procesul în care este acuzat pentru ultraj şi refuzul de a respecta o hotărâre judecătorească, intentat în urma scandalului evacuării PRM din sediul deţinut, nu au legătură cu activitatea sa la Parlamentul European. „Imunitatea de deputat european nu priveşte decât opiniile susţinute în Parlamentul European”, a spus Preda.
„Am urmărit cu toţii la ştiri şi pe internet schimbul foarte colorat şi dur de replici. Cu greu s-ar fi putut interpreta ca fiind o chestiune care ţinea de mandatul de parlamentar”, a declarat şi Cristinan Busoi, europarlamentar PNL.
Liderul PRM Vadim Tudor n-a avut până acum nicio reacţie la decizia de joi. El este acuzat de ultraj şi nerespectarea deciziei judecătoreşti după incidentul din ianuarie 2011, când a refuzat să părăsească sediul de partid, adresând injurii repetate executorului şi aruncându-i în faţă un pahar cu apă.