Vadim Shishimarin, primul soldat rus judecat pentru crime de război, a primit închisoare pe viață. Prizonierii din Azovstal, judecaţi la Doneţk

Un soldat rus a fost găsit vinovat în primul proces pentru crime de război desfășurat în Ucraina de la începutul războiului.
Filip Stan
23 mai 2022, 13:16
Vadim Shishimarin, primul soldat rus judecat pentru crime de război, a primit închisoare pe viață. Prizonierii din Azovstal, judecaţi la Doneţk

Vadim Shishimarin, în vârstă de 21 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat la câteva zile după începerea invaziei rusești.

Soldatul în vârstă de 21 de ani, Vadim Shishimarin, este acuzat că a ucis un civil de 62 de ani neînarmat în regiunea Sumy din nord-estul Ucrainei. Când a fost întrebat de instanța de la Kiev cum a pledat, el a răspuns ”pe deplin” vinovat. Circumstanțele arestării sale pe 28 februarie rămân neclare.

Procurorii spun că Shishimarin a primit ordin să împuște civilul pentru a-l împiedica să spună soldaților ucraineni despre locația rușilor. Dacă va fi găsit vinovat, Shishimarin riscă închisoare pe viață.

Olena Zelenska: Ucraina a avut ghinionul să aibă un vecin cum este Rusia, care îşi arată frăţia „cu rachete şi teroare”

Avocatul său, Victor Ovsyanikov, a fost desemnat să îl apere pe Shishimarin de către un centru ucrainean care promovează asistență juridică gratuită. Avocatul a recunoscut săptămâna trecută că dosarul împotriva soldatului este serios, dar că instanța va lua decizia finală cu privire la ce probe să permită.

Răsturnare de situaţie. Ucraina refuză încetarea focului: „Dacă oprim, ruşii vor încep o ofensivă şi mai sângeroasă”

Moscova a negat că ar comite crime de război în Ucraina și a spus că este o dramatizare „falsă” și „egregioasă” folosirea unor astfel de termeni, a declarat miercuri reporterilor Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit agenției de presă ruse Interfax citată de Politico.

Soldații ucraineni de la Azovstal vor fi judecați de un „tribunal internațional” în Donețk

Toți soldații ucraineni care s-au predat la combinatul siderurgic Azovstal sunt deținuți pe teritoriul autoproclamatei Republici Populare Donețk și vor fi judecați de un „tribunal internațional”, a declarat liderul acestei republici, Denis Pușilin, potrivit Interfax.

„Prizonierii de la Azovstal sunt deținuți pe teritoriul Republicii Populare Donețk. De asemenea, pe teritoriul republicii este plănuită organizarea unui tribunal internațional”, a afirmat Denis Pușilin, potrivit sursei citate.

Pușilin a mai adăugat că „în prezent se lucrează la documentul de înființare a tribunalului”. Pe 20 mai, Ministerul rus al Apărării a publicat imagini video cu luptătorii ucraineni de la Azovstal, care s-au predat forțelor ruse.

În total, s-au predat 2.439 de soldați, membri ai Batalionului Azov și ai armatei ucrainene, mai scrie Interfax, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov. 78 dintre aceștia sunt femei, a mai spus Konașenkov, precizând că au fost și străini printre cei care s-au predat.

Comandantul Batalionului Azov, locotenent-colonelul Denis Prokopenko, a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute, într-un scurt mesaj video filmat în incinta combinatului siderurgic Azovstal, că guvernul de la Kiev a dat ordinul de a înceta lupta pentru apărarea Mariupolului.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Lidl bagă la ofertă, de sâmbătă, 17 august 2024, alimentele pe care mulți români le caută. Nu vor sta deloc mult pe rafturi
Capital.ro
Interzis la frontiera cu Ungaria. Nu au dreptul să treacă granița. Poliția te reține pe loc
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Românii pot intra în CAPCANA taloanelor de pensii! La ce să fii FOARTE atent
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Pensionarii lui Ceaușescu. Județele în care se plătesc cele mai mari pensii din țară
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Zi de doliu pentru România. Adio, maestre! Maia Morgenstern e devastată
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Accident rutier între un autocar și un microbuz în județul Constanța: 37 de persoane implicate, Planul Roșu activat
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...