Războiul pe avere în familia lui Dinu Patriciu continuă. Văduva fostului om de afaceri contestă testamentul

Deși presa anunța acum ceva timp că procesele dintre urmașii miliardarului Dinu Patriciu s-au încheiat, ultima sa soție a atacat decizia de încetare a procesului, semn că nu s-a reușit nicio mediere.
Iulian Tudor
17 dec. 2016, 08:37
Războiul pe avere în familia lui Dinu Patriciu continuă. Văduva fostului om de afaceri contestă testamentul

Se pare că soarta lui Dinu Patriciu nu a fost numai să-și vadă în ultimii ani de viață numele la avizierele instanțelor, ci să fie parte în procese și după moarte, scrie evz.ro. Și nu e vorba numai de procesele penale, acum încheiate, dar și de cele civile, între urmașii săi.

Citeşte şi Lupta pentru moştenirea lui Dinu Patriciu a luat sfârşit. Cine e femeia care în mod neaşteptat a primit o bună parte din averea sa

Procesul început încă din timpul vieții pentru partajerea unei averi – despre care la un moment dat se spunea că este cea mai mare din România – continuă și astăzi. Protagoniști sunt Dana Patriciu, ultima sa soție, Sabina, mama fiicelor lui, Ana și Maria. În procese apare și Melanie Anne Chen, asociata și prietena magnatului în ultimii săi ani de viață.

Arborele genealogic și „cearta” ramurilor În urmă cu peste 20 de ani, în 1994, Patriciu s-a căsătorit cu Dana. Doi ani mai târziu, el a candidat pentru Primăria Capitalei – din partea demult uitatului PL’93, unul dintre sateliții ce aveau să revină mai târziu în PNL – și spunea: „Nicio legătură între viața privată a cuiva și afacerile sale”. Acum se dovedește că nu este deloc așa. Anterior, Patriciu fusese căsătorit cu Sabina, împreună având două fiice, Ana și Maria. Sabina e stabilită în Canada, fetele au studiat la universități de prestigiu din Europa și acum stau la mama lor.

Circulă câteva legende urbane despre felul cum și-a crescut miliardarul copiii. Una dintre ele este că ar fi încheiat o convenție cu fetele, dacă la 30 de ani nu câștigă prin puterile proprii câte 150.000 de dolari pe an, le dezmoștenește. Ele au acum peste vârsta „contractuală” și se pare că au respectat convenția, pentru că tatăl lor le-a lăsat, prin testament, o mare parte din avere.

82,5% din… cât?

Nu știu la cât ar putea fi evaluată clădirea Judecătoriei Buftea sau cea a Tribunalului Ilfov, aflată în aceeași curte, dar aici se judecă de mai bine de doi ani un dosar – din care au „sărit” mai multe „fărâme” judiciare – a cărui valoare este de minim 191 de milioane de euro și maxim 2,3 miliarde. Oricum e doar un rest din ce a fost cândva cea mai mare avere acumulată de un român.

Cu un an înainte de a muri (el a murit la Londra, pe 19 august 2014), Dinu Patriciu și-a scris testamentul. Era deja bolnav, bătuse la ușa marilor clinici din Europa, făcuse un transplant de ficat, dar starea sa nu se îmbunătățea. În testament el scrie: „Las fiicelor mele, Ana Patriciu si Maria Patriciu, o cotă totală de 82,5 % din întreaga mea avere, fostei soții, Sabina Patriciu, o cotă de 5% din masa succesorală, iar partenerei de afaceri Melanie Chen, 12,5%”.

Oricum suma e uriașă, dar care e ea? Nimeni nu știe cu exactitate. Cea mai bănoasă tranzacție a magnatului a fost vânzarea Rompetrol. În 2007, când kazahii au cumpărat de la Patriciu 75% din companie, se vorbea de un preț de 2,71 miliarde dolari, dar Patriciu a spus că Rompetrol fusese evaluată la 3,16 miliarde. Peste câțiva ani, în 2009, a vândut și restul de 25%. Deja începuseră dosarele penale, legate tocmai de afacerile Rompetrol.

Pe piață se specula ba că suma încasată de Patriciu a fost mai mare, ba că era mult mai mică și că el a fost doar un paravan. Nici una dintre aceste versiuni nu s-a confirmat.

Din acel moment, Patriciu a patronat câteva falimente de răsunet, dar e greu de crezut că ele au atins – ca pierderi – o asemenea sumă. Totuși, la procesul cu Dana, avocații lui susțin că averea care trebuie partajată este de doar 191 de milioane de euro.

Citeşte şi Judecătorii verifică averea strânsă de Dinu Patriciu în 20 de ani

Divorțul lui și partajul ei

În februarie 2013, a izbucnit un scandal, despre care poate că unii știau. Patriciu trăia deja de câțiva ani (din noiembrie 2011) separat de Dana, aceasta locuind în Caraibe. El era asociat cu o femeie manager, de origine vietnameză, Melanie Chen. Toate afacerile vizibile îi eșuaseră și procesele mergeau foarte prost. În plus, era bolnav de ceva timp și tratamentele nu aveau efect. Atunci apare știrea că magnatul cere divorțul de Dana. Apoi apare știrea că Dana cere o expertiză care să constate că el nu are discernământ și că e manipulat pentru a fi stors de bani. Expertiza avea să spună că Dinu Patriciu era în deplinătatea facultăților mentale. Apoi se cere sechestru, pentru că, spunea Dana, erau înstrăinate obiecte care făceau parte din masa de partajat, fiind vorba de bunuri obținute în timpul căsniciei.

În paralel cu divorțul s-a înregistrat – în februarie și în mai 2014 – un dosar de partajere bunuri comune și de lichidare a regimului matrimonial . Adică, Dana Patriciu cerea separarea bunurilor pe care le considera comune și de schimbare a felului în care anumite valori fuseseră administrate în comun până atunci.

Cele două procese, divorțul cerut de magnat și partajul dorit de soție, sunt mutate de la Judecătoria Sectorului 1 București la Judecătoria Buftea – domiciliul lor fiind în Snagov. Pe 26 iunie 2014, el nu vine la proces ca să-și susțină motivele de divorț. Era în spital, după un transplant. I se dă termen pentru 24 septembrie 2014.

Pe 19 august, el moare, rămânând căsătorit cu Dana, pentru că divorțul nu fusese declarat oficial.

Creditorii și moștenitorii

Poate că multora le-a părut că procesele dintre cei doi erau o metodă de a mai salva ce a rămas din avere de creditori și de sechestrele impuse de stat sau chiar o diminuare a averii în scripte, pentru a o ascunde de creditori. Dar decesul și apariția testamentului prin care Dana e exclusă – nepronunțarea divorțului face dificilă îndepărtarea ei definitivă din masa succesorală – par să dea credibilitate versiunii că acești doi oameni chiar s-au urât până la moartea unuia dintre ei.

După moartea lui Dinu Patriciu, procesul nu mai e între doi soți. Sunt chemate în judecată fosta soție, Sabina, fetele ei, Ana și Maria, dar și asociata Melanie, beneficiara a peste 12% din moștenire.

Apar însă și mulți creditori: câteva instituții financiare, BCR, BRD, Unicredit, Serraghis Loan Management, dar și foști parteneri, KMG Invest și DP Holding.

Se cer martori, investigații pe conturi din străinătate sau la firme unde apărea Patriciu ca asociat, dar partajul nu se pronunță.

Lupta Danei cu fiicele soțului

Bătălia pentru avere nu s-a dus pe un singur plan. De exemplu, la un moment dat, Dana Patriciu le-a acuzat pe Ana Patriciu și pe Melanie Chen că au luat obiecte de valoare din casa de la Snagov și că le-au înstrăinat. În toamna lui 2014, judecătorii i-au obligat pe procurori să înceapă urmărirea penală în acest caz. Deși se vorbea de un astfel de document încă din ianuarie 2015, abia în septembrie 2015 – la peste un an de la moartea sa – testamentul magnatului este făcut public, obiectele din plângere apărând în masa succesorală din care el dorea să o excludă pe Dana. Doar că, așa cum am arătat, a murit însurat cu ea.

Pe 17 noiembrie, acum nici o lună, Judecătoria Buftea este silită să decidă următoarele: „Respinge cererea de chemare în judecată, având ca obiect partaj de bunuri comune, ca rămasă fără obiect. Respinge cererea reconvențională, având ca obiect partaj de bunuri comune, ca rămasă fără obiect. Respinge cererile de intervenție voluntare accesorii ca rămase fără obiect”.

Formularea „rămasă fără obiect” i-a făcut pe mulți să creadă că ăsta e finalul, că poate mama vitregă, cea naturală și fiicele au făcut o înțelegere și astfel disputa nu-și mai are rostul în instanță. Părea credibil, mai ales că rămâneau „fără obiect” și intervienenții, adică lista destul de lungă de creditori.

Dar nu este așa, de fapt, judecătorul a constatat că o acțiune care vizează relația dintre doi oameni VII, regimul matrimonial, nu mai are obiect dacă unul este DECEDAT. Partajul, ca materie de drept, nu mai are rost, ci se impune o succesiune, fie la notar, fie prin instanță. Ultima variantă poate îmbrăca diverse forme, de la stabilirea cotelor la atacarea testamentului. Judecătorul nu a constatat o înțelegere între părți, ci doar i-a îndrumat spre alte „uși” la care să-și ceară dreptatea pe care fiecare crede că o are.

Și acum, după această plimbare prin „măruntaiele” unei averi colosale, apare știrea la zi: marți, 13 decembrie, Dana Patriciu a atacat cu apel decizia Judecătoriei Buftea, semn că nu există o mediere între părți și că bătălia pentru averea lui Dinu Patriciu va continua.

Testamentul lui Dinu Patriciu

Pe 20 august 2013, Dinu Patriciu și-ar fi redactat următorul testament:

„Las fiicelor mele Ana Patriciu și Maria Patriciu o cotă totală de 82,5% din întreaga mea avere, respectiv o cotă de 41,25% fiecăreia, indiferent de natura și valoarea bunurilor ce vor intra în această cotă în urma partajului cu actuala mea soție.

Las fostei mele soții, Sabina Patriciu, care s-a îngrijit cu căldură și sinceritate de starea mea de sănătate în perioade dificile, o cotă de 5% din masa succesorală. Las restul averii mele, în cotă de 12,5%, doamnei Melanie Anne Chen, în semn de mulțumire pentru sprijinul moral și uman pe care mi l-a acordat în ultima perioadă a vieții mele.

În ceea ce o privește pe actuala mea soție, Dana Rodica Patriciu, cu care mă aflu în procedura de divorț, respectiv partaj, în fața Judecătoriei sectorului 1 București, declar că în ipoteza în care decesul meu ar interveni anterior pronunțării hotărârii de divorț, înțeleg să o dezmoștenesc până la limita permisă de legea română, respectiv până la 1/8 din succesiunea mea, care reprezintă rezervă succesorală”.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Acesta este cel mai vechi drum din Europa. Este considerat o minune preistorică
Capital.ro
Anunțul nopții despre Florin Piersic. S-a aflat acum: Nimic, absolut nimic, nu prevestea...
Playtech.ro
Ce sărbătoare este pe 29 decembrie. Puțini credincioși își amintesc de masacrul celor 14.000 de prunci
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Vladimir Putin va avea soarta lui Bashar al-Assad în 2025, spune liderul Legiunii „Libertatea Rusiei”
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
De Revelion trebuie să respecți câteva obiceiuri pentru a atrage norocul și banii
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
S-a facut PRAF si a cazut pe jos! Vedeta de la noi s-a facut de rusine, in fata tuturor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine l-a eliminat, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul șoc dezvăluit de Mitică Dragomir
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Atacuri cibernetice DDoS asupra site-urilor Ministerului Afacerilor Externe și aeroporturilor din Milano
MediaFlux
Se dau AMENZI pentru CEI care STAU LA BLOC. Gestul BANAL, dar INTERZIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alexandru cel Mare: descoperirea câmpului de luptă de la Granicus – cum a început cucerirea Imperiului Persan