„Vagoanele apocalipsei”, cel mai rău coşmar pentru SUA. Detalii neştiute despre trenurile-rachetă de unde Rusia poate lansa arme nucleare

Pe 19 iulie 2018, Kremlinul a lansat o serie de videoclipuri care prezintă diverse sisteme de arme nucleare în curs de dezvoltare, una dintre ele fiind parte a unui proiect de cinci ani, de dezvoltare a unui tren de lansare a rachetelor nucleare, un succesor al unui „Tren fantomă” sovietic care a fost operațional în urmă cu 40 de ani.
Daniel Spătaru
07 feb. 2022, 12:16

Conceptul de arme nucleare mobile feroviare datează de câteva decenii, bazat pe ideea că un sistem nuclear în mișcare este mult mai greu de vizat de un inamic cu lovituri preventive. Acest principiu a făcut din submarinele încărcate cu rachete balistice cea mai eficientă formă de descurajare nucleară. Asta şi pentru că submarinele sunt greu de urmărit, deoarece pot străbate vaste întinderi oceanice în timp ce sunt scufundate.

Pentru trenul nuclear, „ascunderea” acestuia ar însemna amestecarea sa în traficul feroviar civil, în timp ce rătăceşte pe căile ferate în perpetuă mișcare. Sigur, un atac preventiv ar putea lovi unele dintre „trenurile apocalipsei”, dar este chiar imposibil să le vânezi pe toate, existând un risc major de ucidere a civililor.

În anii 1980, sovieticii au dezvoltat racheta balistică intercontinentală (ICBM) RT-23 Molodeţ, scurtată față de ICBM-urile anterioare pentru a se potrivi într-un vagon de tren standard. Racheta SS-24 rezultată (Scalpel – denumirea de cod a NATO) avea un diametru de 2,4 metri, folosea combustibil solid pentru o lansare relativ rapidă și putea lovi ținte aflate la 11.000 km depărtare, datorită rachetelor sale de propulsie în trei trepte. Rachetele de 104 tone erau pline cu zece focoase nucleare de 550 de kilotone care se separau pentru a atinge diferite ținte.

Trenurile erau trase de trei locomotive diesel standard DM-62 şi aveau ca sprijin și un vagon cisternă, cu combustibil. De asemenea, cei care însoţeau transportul aveau la dispoziţie mâncare suficientă pentru 28 de zile. Erau și trei vagoane încărcate cu rachete, camuflate pentru a semăna cu vagoanele frigorifice, având uși laterale false. Cum rachetele erau foarte grele, roţile trenului trebuiau să fie din oțel armat, existând astfel un risc de a face aceste trenuri mai ușor de identificat.

Citeşte şi Un nou front de luptă pe harta lumii. India vinde rachete supersonice BrahMos inamicilor Chinei

Pentru lansare, RT-23 ar fi trebuit să se oprească la unul dintre cele 200 de puncte de tragere special construite de-a lungul sistemului feroviar sovietic, să înlăture cablurile de alimentare cu un dispozitiv special și să deschidă acoperișurile vagoanelor ce transportau rachete. Pentru a evita arderea trenului la lansarea rachetei, Molodeţ folosea un sistem de „lansare la rece”: o încărcătură de pulbere propulsa racheta la înălţime de 20 de metri, apoi un propulsor o înclina departe de tren înainte ca, în cele din urmă, racheta să fie aprinsă.

În total au fost construite în total 12 trenuri, ele fiind active între 1987 și 2002. Serviciile de informații americane au încercat să urmărească prin satelit mișcările trenurilor camuflate, însă doar cu succes parțial. De fapt, Pentagonul și-a dezvoltat propriul tren de rachete nucleare, Peacekeeper Rail Garrison. Au fost dezvoltate două prototipuri camuflate pentru a semăna cu vagoane obișnuite, dar sfârșitul Războiului Rece a anulat planurile de construcţie a 50 astfel de trenuri.

Trenurile fantomă ale Rusiei

Citeşte şi Vladimir Putin, discurs ameninţător la o paradă navală: „Flota rusă detectează orice ţintă inamică şi îi poate da o lovitură letală”

Trenurile fantomă ale Rusiei au fost în cele din urmă retrase între 2003 și 2005, iar două dintre ele sunt acum exponate de muzeu.

Cu toate acestea, dezvoltarea de către Pentagon a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice și a unui program numit Prompt Global Strike, conceput pentru a oferi capacitatea de a lovi cu precizie orice locație de pe planetă în decurs de o oră, a făcut Moscova să devină paranoică la gândul că Statele Unite dobândesc capacitatea de a distruge arsenalul rusesc. Acest lucru a determinat investițiile masive ale Rusiei în sisteme îmbunătățite de lansare a armelor nucleare.

În 2012, Institutul de Tehnologie Termică din Moscova a început să dezvolte un succesor al RT-23, numit RS-27 sau BZhRK Barguzin, numit după vânturile violente ale lacului Baikal. Întregul proiect a primit aprobarea finală în 2014.

Noul „tren fantomă” ar folosi o rachetă RS-24 Yars mult mai ușoară, care cântăreşte doar 54 de tone și are doar patru focoase nucleare. Prin urmare, noul sistem ar putea folosi vagoane de tren standard, cu roți obișnuite, și ar putea avea montate șase rachete balistice în loc de trei. Yars poate ajunge la o viteză de până la 20 de ori mai mare decât viteza sunetului și poate efectua manevre pentru a se sustrage de la interceptoarele de rachete balistice.

Echipajul unui Barguzin ar fi în număr de aproximativ 70, iar rachetele ar putea fi lansate de oriunde pe calea ferată. Vagoanele au protecţie ultraspecială şi se presupune că ar putea „rezista unei explozii nucleare care ar avea loc la doar câteva sute de metri distanță”. Oficialii apărării de la Moscova se laudă că noul tren al morții face parte dintr-o „triadă la sol”, care cuprinde silozuri de rachete fixe, rachete balistice mobile montate pe camioane și arme montate pe șine.

În 2016 și 2017 Barguzin a fost supus mai multor teste, cu intrarea în serviciu planificată pentru 2019, dar, în realitate, programul a primit o puternică lovitură în 2014, când i-au fost tăiate în mare parte costurile de finanţare, deoarece economia Rusiei s-a contractat ca urmare a sancțiunilor internaționale și a scăderii prețului petrolului. În decembrie 2017, ziarele ruse au dezvăluit că trenul de rachete a fost lăsat în afara planului de armament de stat GPV, dar, oricum, proiectul Barguzin ar putea fi reînviat brusc dacă circumstanțele internaţionale se schimbă.

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Ce să pui peste carnea de porc ca să iasă friptura fragedă și să se topească în gură. Ingredientul secret folosit de un bucătar de top
Capital.ro
Taxă pentru șoferi. Vor plăti de 7 ori mai mult. Reguli dure pentru permisul auto
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Noua tehnică a Rusiei pentru a teroriza Ucraina. Folosește drone cu încărcătură termobarică, capabile să distrugă imobile uriașe
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Cea mai nervoasă zodie. Face scandal din orice
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
„Regina Întunericului” a rupt tăcerea: „Nu și-a dorit..” S-a aflat motivul pentru care Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret!
Cancan.ro
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A venit acum anunțul teribil de la Oana Lis: Din respect, pentru că nu mai trăiește...
StirileBZI
Reguli pentru acordarea tichetelor sociale de Crăciun 2024: În ce condiții se acordă
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Iasmina, fata de 14 ani care s-a sinucis, postare CIUDATĂ pe Facebook înainte să-și ia viața. Ce se vede în fotografie
substantial.ro
Ciocnire violentă pe Valea Oltului: șase răniți și trafic blocat
MediaFlux
Adriana BAHMUȚEANU, SCANDAL CU POLIȚIA în cimitir. ”Ai țipat și ai fost agresiv. Am să te reclam"
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se poate și invers! Fuego a cântat direct din brad, la Târgul de Crăciun de la Craiova (VIDEO)