Val de aer tropical peste România. Meteorologii anunţă că revine canicula. De joi, vremea va fi călduroasă în majoritatea zonelor, iar în sud-vest va deveni local caniculară, cu disconfort termic ridicat. Temperaturile maxime se vor încadra între 27 și 35 de grade. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări şi condiţii pentru ploi slabe, izolate la munte şi în regiunile estice. Vântul va sufla slab și moderat. Minimele termice vor fi cuprinse între 12 și 22 de grade, mai coborâte în depresiunile intramontane.
La Bucureşti, joi, vremea se va menţine călduroasă, cu o maximă a temperaturii aerului de 32…33 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi de 15…18 grade.
Vineri, vremea se va menține călduroasă în majoritatea zonelor și va fi local caniculară în vest și sud-vest, cu disconfort termic ridicat. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări și izolat vor fi condiţii pentru ploi slabe în regiunile estice. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în est și în sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 30 și 35 de grade.
Şi la Bucureşti, vineri, vremea va fi în continuare călduroasă. Cerul va fi variabil, probabilitatea de ploaie redusă, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 33…34 de grade, iar cea minimă de 17…19 grade, transmite ANM.
Conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute în Dobrogea, Banat, Crişana şi Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Muntenia şi Oltenia, local în nordul, nord-vestul, centrul şi sudul Transilvaniei.
Potrivit prognozei de specialitate emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 2 – 8 august, în zonele menţionate se înregistrează secetă pedologică moderată, puternică şi extremă.
Pe de altă parte, rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim local în sudul, sud-vestul, centrul şi estul Transilvaniei, nordul şi sudul Olteniei, nordul, nord-vestul şi vestul Munteniei, nordul, nord-vestul, vestul şi izolat sud-vestul Moldovei.
„Pe terenurile agricole unde se menţin deficite de umiditate în sol, la culturile de câmp şi speciile pomi-viticole, procesele vegetative vor fi în continuare stânjenite. De asemenea, se vor semnala ştiuleţi subdimensionaţi la porumb, seminţe seci şi capitule reduse la floarea-soarelui, precum şi un ritm de creştere al fructelor/boabelor mai redus decât în mod normal, acumularea forţată a zahărului în fructe, precum şi subdimensionarea şi căderea prematură a rodului”, arată prognoza ANM.
Cultura de floarea-soarelui îşi va definitiva înflorirea (90-100%), parcurgând maturitatea ceară (20-100%) în majoritatea regiunilor, iar izolat va fi posibil începutul maturităţii depline (10-30%). În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, porumbul îşi va definitiva apariţia paniculului (100%), aflându-se la înflorire-mătăsire (30-100%) şi maturitate lapte (10-100%), îndeosebi la hibirizii extra-timpurii şi timpurii. Local, în sudul şi vestul ţării va fi posibilă declanşarea fazei de maturitate ceară (10-20%). La sfecla de zahăr vor predomina alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (40-100%), local fiind posibilă faza de început a acumulării zahărului în rădăcină (10-15%).
Cartoful va parcurge înflorirea şi creşterea tuberculilor în cea mai mare parte a teritoriului agricol. De asemenea, la soiurile de vară se va semnala uscarea prematură a vrejilor şi maturitatea tehnologică.
Speciile pomicole vor înregistra creşterea fructelor şi acumularea zahărului, precum şi maturarea rodului şi recoltarea acestora. În aproape toată ţara, viţa-de-vie se va afla în fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, iar local în podgoriile din jumătatea de sud a ţării, la soiurile timpurii de masă va fi posibilă coacerea în „pârgă”.
Potrivit specialiştilor ANM, în zilele fără precipitaţii, lucrările agricole specifice campaniei de vară se vor desfăşura pe ansamblu normal.
Din punct de vedere termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în majoritatea zonelor de cultură.Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 17 şi 27 de grade Celsius în primele zile, limite apropiate de mediile climatologice şi 20 – 29 grade în restul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 4 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 25 şi 35 grade Celsius, în cea mai mare parte a regiunilor. Temperatura minimă a aerului va oscila între 8 şi 22 de grade Celsius, în toate zonele de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare.
Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, la nivelul întregii ţări.