Val de caniculă în Laponia. Ţările nordice se luptă cu temperaturile ridicate. Finlanda a înregistrat cea mai ridicată temperatură pentru luna iunie din 1844 încoace. De asemenea, şi în Suedia s-au înregistrat temperaturi record pentru luna iunie. Potrivit meteorologilor, luna iunie a fost a treia cea mai călduroasă din istorie.
Duminică, în regiunea Kevo din Laponia au fost temperaturi de 33,6 grade celsius. Aceasta a fost considerată cea mai călduroasă zi în 1914.
Potrivit Institutului meteorologic din Norvegia, cea mai ridicată temperatură a fost înregistrată în apropiere de Cercul Polar, în regiunea Saltdal. Aici au fost 34 de grade celsius.
Temperaturile ridicate din nordul Europei vin după valul de căldură record și incendiile de vegetație care au provocat distrugeri în unele părți ale Americii de Nord. Canicula a ucis 95 de persoane numai în statul american Oregon. Sute de persoane au murit din cauza căldurii în nord-vestul SUA și în sud-vestul Canadei, potrivit AlephNews.
Meteorologii au emis, marţi dimineaţă, o informare meteo de vreme instabilă cu ploi, vijelii şi grindină, după care urmează patru zile de caniculă în toată ţara.
Informare meteo. În perioada 06 iulie, ora 10:00 – 06 iulie, ora 21:00 meteorologii anunţă vreme instabilă. În intervalul menționat local în estul, sud-estul și parțial în centrul țării vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și condiții de grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 20…30 l/mp.
Informare meteo de caniculă
Interval de valabilitate: 07 iulie – 11 iulie
Valul de căldură se va intensifica în regiunile vestice și sud-vestice, unde va fi caniculă și disconfort termic accentuat. În restul teritoriului vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic va fi în creștere, îndeosebi în sud, potrivit ANM.
Informare meteo. Veşti proaste şi pentru Bucureşti
În perioada 7 iulie, ora 9:00 – 11 iulie, ora 21:00, vremea se va menţine călduroasă, iar disconfortul termic va fi în creştere. În a doua parte a zilelor de miercuri (7 iulie) şi joi (8 iulie), probabilitatea de apariţie a fenomenelor specifice instabilităţii atmosferice (averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului) va fi ridicată.
Citeşte şi Prognoză METEO actualizată. Fenomenele anunţate de ANM în luna iulie