UPDATE ORA 13.00: Aerul este de nerespirat la această oră şi temperaturi de foc în mare parte din ţară.
UPDATE ORA 12.00: Indicele de confort termic a depăşit pragul de 80 de unităţi, la ora 12.00, în unele zone. De asemenea, în mare parte din ţară, căldura a devenit deja sufocantă.
UPDATE ORA 10.00: Indicele de confort termic a depăşit pragul de 76 de unităţi, la ora 10.00. De asemenea, se înregistrează deja temperaturi de 29 grade Celsius în unele zone din Banat şi din Dobrogea, inclusiv în Constanţa.
Valul de căldură extremă care a început de sâmbătă va persista în toată ţara, duminică şi luni, iar disconfortul termic va fi accentuat în vest, sud şi sud-est şi pe arii restrânse în rest.
Pe toată durata zilei de duminică, dar şi luni, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
„În Banat, Crişana, sud-vestul Transilvaniei, cea mai mare parte a Olteniei şi Munteniei vremea va fi caniculară, cu temperaturi maxime frecvent între 35 şi 37 de grade, mai ridicate până în jurul a 38 de grade în extremitatea de sud-vest a teritoriului. În aceste regiuni, minimele nocturne se vor situa, local, peste 20 de grade”, anunţă meteorologii.
Sunt vizate judeţele Bihor, Alba, Arad, Timiş, Hunedoara, Caraş Severin, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila şi municipiul Bucureşti.
Potrivit acestora, în zonele de deal şi de munte, în jumătatea de nord-est şi pe arii mai restrânse în rest, mai ales în cursul după-amiezilor şi al nopţilor, vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată.
Sâmbătă noaptea, mai multe furtuni s-au produs în judeţele aflate sub avertizarea meteorologilor, fiind doborâţi stâlpi de telefonie, de curent sau copaci.
Unsprezece localităţi din şapte judeţe ale ţării au fost afectate, în ultimele 24 de ore, de furtuni, înregistrându-se copaci şi stâlpi doborâţi de vânt, inundaţii locale, aluviuni, maşini avariate şi drumuri blocate, potrivit unui bilanţ al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
În ultimele 24 ore, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis 41 de atenţionări şi avertizări de fenomene meteorologice periculoase, care au vizat o mare parte din ţară.
Ca urmare a manifestării acestora, au fost semnalate efecte negative la nivelul a unsprezece loclităţi din judeţele Alba, Caraş-Severin, Cluj, Gorj, Harghita, Hunedoara şi Sibiu.
S-au înregistrat copaci şi stâlpi doborâţi de vânt care au avariat autoturisme şi au blocat drumuri judeţene.
În judeţul Alba, două autoturisme au fost avariate de elemente de construcţie desprinse dintr-o locuinţă, în judeţul Cluj aluviunile au blocat un drum naţional, iar în judeţul Hunedoara s-a intervenit pentru scoaterea apei din mai multe subsoluri.
Meteorologii anunţă că valul de căldură persistă şi duminică în majoritatea zonelor ţării, înregistrându-se frecvent 36 de grade Celsius. 15 judeţe şi Capitala sunt sub cod galben de caniculă, iar instabilitatea atmosferică va fi accentuată, mai ales în zonele de deal şi de munte.
În zonele de deal şi de munte, în jumătatea de nord-est şi pe arii mai restrânse în rest, mai ales în cursul după-amiezilor şi al nopţilor, vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată.