Val de concedieri în multinaționale. Mii de români rămân fără loc de muncă

Se anunță concedieri masive în multinaționalele din România. Țara noastră este puternic afectata de presiunile economice de la nivel mondial. Mii de români urmează să rămână fără un loc de muncă.
Alina Costache
15 oct. 2024, 08:43
Val de concedieri în multinaționale. Mii de români rămân fără loc de muncă
Multinaționalele anunță concedieri masive

Val de concedieri în multinaționalele din România. Printre cei care anunță concedieri masive se numără producătorul olandez de vopsele AkzoNobel, care în țara noastră a preluat în urmă cu câțiva ani Fabryo, grupul german Schaeffler, producător de componente auto, compania industrială și tehnologică Thyssenkrupp din Germania, care are o firmă de vânzări în țara România.

Val de concedieri în multinaționale

Mii de români urmează să rămână fără un loc de muncă după ce mai multe sectoare de producție (auto, textile, construcții, metalurgie) au anunțat reduceri masive de personal.  Piața din România fiind astfel puternic afectată de presiunile economice de la nivel mondial, de creșterea costurilor cu materia primă, cu forța de muncă și de scăderea consumului.

Printre cei care își trimit angajații acasă se numără și grupul german Schaeffler, unul dintre cei mai mari producători de componente auto din lume și unul dintre cei mai mari angajatori din România.  Se pare că o parte dintre angajații din localitatea Cristian, de lângă Brașov, au intrat în șomaj tehnic încă din luna septembrie.

Citește și Uzina Dacia a încheiat concedierile voluntare. Câți bani primesc salariații disponibilizați la cerere

„În contextul provocărilor globale de pe piață care afectează diverse sectoare, Schaeffler România a fost nevoită să implementeze măsuri temporare, inclusiv șomaj tehnic. Deși aceste decizii sunt dificile, ele au ca scop asigurarea capacității competitive pe termen lung a operațiunilor noastre și protejarea unui număr cât mai mare de locuri de muncă în această perioadă. Suntem optimiști cu privire la viitor și așteptăm cu interes realizarea fuziunii planificate cu Vitesco Technologies, care ne va face „mai puternici împreună”, inclusiv în România”, au transmis reprezentanții Schaeffler România, la solicitarea Economedia.

De asemenea, producătorul olandez de vopsele AkzoNobel a anunțat concedieri masive pentru reducerea costurilor. Aproximativ 2000 de oameni urmează să rămână fără un loc de muncă până la sfârșitul anului următor.  AkzoNobel are activități și în România și deține la noi în țară două facilități de producție, în Popești Leordeni și în Tunari.

Vizați de restructurări sunt și cei 27.000 de muncitori siderurgici ai Thyssenkrupp.  Compania are o filială și în România, care este specializată pe zona comericială.

„Sunt necesare reduceri dure. Trebuie să devenim mai profitabili”, a declarat Dennis Grimm, purtătorul de cuvânt al consiliului executiv al Thyssenkrupp Steel Europe (TKSE), într-un interviu pentru Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ).

Habitex, producătorul de confecții din Belgia, prezent în ţara noastră prin trei firme, a concediat majoritatea angajaţilor din România. Se pare că principalul motiv at fi scăderea semnificativă a comenzilor.

„Sectorul prelucrător din România a rămas sub presiune în luna septembrie, condițiile de desfășurare a activității deteriorându-se la cel mai pronunțat ritm din februarie. Condițiile slabe ale cererii au jucat un rol important în declinul susținut. Atât noile comenzi primite, cât și volumele de producție au scăzut în ritm accelerat în septembrie. Cel mai important, probabil, nivelurile de ocupare a forței de muncă au scăzut într-un ritm record. Într-o notă ceva mai pozitivă, respondenții au asociat în mod frecvent scăderea numărului de angajați cu plecările voluntare și mai puțin cu reducerile de personal instigate de companii”, arată analiza celor de la economedia. 

Piețele locale, influențate de restructurările globale

Victor Iancu, partener, lider al departamentului de Strategie al companiei de consultanță EY, spune că pentru a explica problemele din România e necesară o privire de ansamblu asupra situației economice la nivel global.

”Economia mondială trece astăzi prin niște transformări importante, într-un context în care multe companii experimentează noi tehnologii sau strategii de creștere și fac sau au făcut investiții masive în zone ce promit un potențial uriaș.

Multe organizații iau astăzi măsuri la nivel internațional pentru a-și optimiza eficiența, iar România este afectată de aceste decizii, chiar dacă nu este principala țintă. Ca să facem un zoom și mai adânc, trebuie să ne uităm și la expunerea României din punct de vedere al investițiilor străine, dar și la structura balanței comerciale. Ca exemplu, Germania este principalul partener comercial al României, dar și din perspectiva investițiilor străine directe. Provocările pe care economia germană le-a înregistrat în ultimul timp au un efect indirect și asupra situației locale, pe cele două coordonate de mai sus”, menționează Iancu.

Chiar dacă țara noastră a fost considerată o destinație ieftină și eficientă pentru externalizare și producție, creșterea costurilor cu forța de muncă și presiunile economice globale încep să reducă acest avantaj, menționează Victor Iancu.

”România continuă să fie competitivă în anumite sectoare, însă trebuie să înțelegem că restructurările globale influențează tot mai mult și piețele locale, ceea ce arată si o maturizare a pieței interne. Chiar dacă unele restructurări vor continua, România va avea un rol important în rețeaua globală de producție și servicii. Așa cum arată și ultimul raport EY Attractiveness Survey, România rămâne o destinație luată în calcul de către investitorii străini, chiar dacă există în continuare o oarecare prudență vizavi de modul în care putem asigura predictibilitate economică, în domeniul fiscal sau legislativ”, menționează Victor Iancu, de la EY.

Citește și Marcel Boloş anunţă concedieri masive la stat: Modelul restructurărilor de la CJ Bihor trebuie preluat și la nivel central

 

DailyBusiness
Lovitura finală pentru România. S-A CONFIRMAT RECESIUNEA
Spynews
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Bzi.ro
Iulia Vântur și Salman Khan, amenințați cu moartea! Prietenul cel mai bun al actorului a fost ucis!
Fanatik.ro
Băutura pe care chinezii o consumă cu moderație și care este un secret al longevității lor. Este foarte răspândită și în România
Capital.ro
S-a dat ordinul de luni, 14 Octombrie. Este interzis între orele 22.00 şi 6.00
Playtech.ro
Orașul unic din lume în care mergi pe acoperișul caselor! E locuit de 500 de oameni și este în...
DailyBusiness
Ninsorile lovesc din plin România! Alertă ANM
Adevarul
Năpasta care îi poate lovi pe turiștii români chiar și în hotelurile de lux și îi urmărește până acasă. „Îți suge sângele și dă coșmaruri cumplite”
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Horoscop duminică, 13 octombrie 2024: Fecioarele vor cheltui mai mulți bani
Spynews
Xtra Night Show. Își dorește Raluca Moianu să se întoarcă în televiziune? Cu ce se ocupă fosta prezentatoare în prezent
Evz.ro
Idilă ca în telenovele, în lumea mondenă a Capitalei. Alex Bodi, Cristian Costin și Meko, implicați
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
kanald.ro
Se dau vouchere pentru elevi! Ce sumă vor primi lunar și când se depun cererile de înscriere
Cancan.ro
Noi detalii despre dispariția misterioasă, pentru o zi, a fetei de 18 ani! Mama ei face dezvăluiri cutremurătoare: ”A venit fără unghii și cu părul tuns în formă de V!” Au pus-o pe perfuzii
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Șoferii cu mașini pe benzină și motorină vor plăti mai mult. Se aplică de azi, 15 octombrie
StirileBZI
Aceste anvelope de iarnă cresc riscul de explozie! De ce nu este bine să le folosiți
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Știrea momentului în România! E GRATIS!
substantial.ro
Mamografiile salvează vieți: campanie pentru conștientizarea importanței prevenției cancerului de sân
MediaFlux
Casa de PENSII confirmă MAJORAREA PENSIILOR cu 90%
Shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Puterea.ro
Betonul vrajbei noastre: scandalul planșeului de la Piața Unirii face deja victime