Medicii infecţionişti români se aşteaptă ca de săptămâna viitoare numărul cazurilor de gripă și viroze să crească şi mai mult, acest lucru ducând la încărcarea spitalelor.
Deja sistemul medicale din SUA se confruntă cu un valul de gripă şi viroze. Mulți pacienţi ajung la spital cu tuse severă sau probleme de respiraţie.
Medicii infecționiști de la Institutul Matei Balş se aşteaptă la peste 300 de prezentări pe zi, în timp ce acum sunt aproape 200, potrivit Antena 3. Cazurile de gripă, pneumonii şi alte infecţii respiratorii au crescut în toată ţara, cu 14% faţă de săptămâna anterioară.
Potrivit INSP, în ultima saptamână s-au înregistrat peste 79 de mii de cazuri de gripă, penumonii şi alte infecţii respiratorii.
Situaţia din China a stârnit îngrijorare la nivel mondial, după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut miercuri Chinei să furnizeze mai multe informaţii despre creşterea numărului de boli respiratorii şi a cazurilor de „pneumonii nediagnosticate la copii” citate de un raport al Programului de monitorizare a bolilor emergente (ProMED).
Spitalele din Beijing şi din nordul Chinei se confruntă cu o creştere a numărului de copii cu boli respiratorii, în condiţiile în care ţara intră în prima iarnă de la relaxarea controalelor stricte din timpul pandemiei de Covid-19, relatează CNN şi Reuters.
Timpii de aşteptare pentru un consult la medic se întind pe ore întregi, sute de pacienţi stând la coadă la unele spitale pentru copii în marile oraşe din nordul Chinei, potrivit unui reportaj CNN şi presei chineze.
Un oficial de la Spitalul de Pediatrie din Beijing a declarat marţi presei de stat că media actuală de peste 7.000 de pacienţi zilnic „depăşeşte cu mult capacitatea spitalului”.
La rândul său, cel mai mare spital de pediatrie din Tianjin a bătut sâmbătă un record, primind peste 13.000 de copii la departamentele sale de ambulatoriu şi de urgenţă, potrivit unui post local de stat.
Când CNN a sunat joi pentru a se informa despre programările de la Spitalul Prieteniei din Beijing, un membru al personalului a spus că ar putea dura toată ziua pentru un consult la un medic pediatru. „În acest moment, avem o mulţime de copii aici. Cei care au făcut o programare de urgenţă ieri încă nu au putut să fie văzuţi de medic în această dimineaţă”, a spus membrul personalului.
Oficialii din domeniul sănătăţii din Beijing şi din alte oraşe importante din nordul Chinei spun că bolile sezoniere tipice, inclusiv gripa şi virusul sinciţial respirator (RSV), precum şi pneumonia cu micoplasmă – o infecţie bacteriană care provoacă de obicei o infecţie uşoară şi afectează în mod obişnuit copiii – sunt cauzele principale care au dus la această situaţie.
Creşterea numărului de cazuri în nordul Chinei vine pe fondul creşterii numărului de infecţii respiratorii sezoniere în întreaga emisferă nordică, inclusiv în Statele Unite, unde RSV se răspândeşte la niveluri „fără precedent” în rândul copiilor.
În ultimele săptămâni, părinţii chinezi s-au plâns pe reţelele de socializare de situaţia aglomerată din spitale, unde este nevoie de ore pentru ca un copil să ajungă să fie consultat de un medic, în timp ce în cazul analizelor sau pentru o perfuzie intravenoasă aşteptarea este şi mai lungă. Având în vedere că sistemul de îngrijire primară din China este relativ subdezvoltat, persoanele bolnave se îndreaptă de obicei către spitale sau către camerele de urgenţă ca prim punct de contact. Aceste facilităţi pot deveni supraaglomerate în timpul sezoanelor de vârf.