Executivul a aprobat astăzi, printr-o Hotărâre, numărul și tipurile de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă din România, după cum urmează:
Lucrători permanenți – 3.500
Lucrători stagiari – 200
Lucrători sezonieri – 200
Lucrători transfrontalieri -100
Lucrători înalt calificați – 800
Lucrători detașați – 700
Numărul lucrătorilor străini nou-admiși pe piața muncii din România se stabilește anual, prin Hotărâre de Guvern. Pentru anul 2016 se menține numărul stabilit pentru fiecare din ultimii trei ani, în condițiile în care, în primele 9 luni ale anului 2015, din cele 5.500 de avize de angajare/detașare aprobate au fost eliberate 1.937 de avize, din care 1.362 pentru lucrători permanenți, 393 pentru lucrători detașați și 182 pentru lucrători înalt calificați.
Potrivit O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și pentru modificarea și completarea unor acte normative pentru regimul străinilor în România, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și în concordanță cu politica privind migrația forței de muncă și având în vedere situația forței de muncă din România, prin Hotărâre a Guvernului se aprobă contingentul pe tipuri de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă.
Prin actul normativ aprobat de Guvern se asigură un control al numărului străinilor care intră pe teritoriul României și se limitează numărul lucrătorilor străini detașați pentru care se plătesc contribuții de asigurări sociale în statul de origine.
Eliberarea avizelor de angajare/detașare pentru lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă din România reprezintă venit la bugetul de stat estimat la aproximativ 1,1 milioane de euro, având în vedere că la eliberarea avizelor de angajare/detașare angajatorul/beneficiarul prestării de servicii plătește un tarif stabilit în lei, echivalent a 200 de euro, iar la eliberarea avizului de angajare pentru lucrătorii sezonieri, angajatorul plătește un tarif în lei echivalent a 50 de euro. De asemenea, pentru lucrătorii permanenți sau asimilați lucrătorilor permanenți, angajatorii vor plăti taxele, impozitele și contribuțiile prevăzute de lege.