Val de oameni care trăiesc în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie pleacă de acasă de frica atacurilor. Astfel, s-au format cozi kilometrice la ieșirea din orașul Energodar, la periferia căruia este instalația nucleară. Rețelele sociale s-au umplut cu imagini cu mașini care stau în coloană.
Primarul localității le-a cerut oamenilor să rămână în case, ca să evite atacurile. Mulți s-au săturat de bombardamentele intense și de frica în care sunt obligați să trăiască, așa că au decis să lase totul în urmă și să plece.
Noi atacuri au fost sâmbătă în zona centralei nucleare. Rușii și ucrainenii se acuză reciproc pentru ele, cert este că au provocat o serie de incendii de vegetație, fără să facă victime.
Directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi a avertizat, cu o zi în urmă, în Consiliul de Securitate al ONU, că ”situaţia este gravă” în Centrala Nucleară Zaporijje şi a cerut un acces în centrala pe care Moscova şi Kievul se acuză reciproc că au bombardat-o.
”Situaţia este gravă şi AIEA trebuie să fie autorizată să-şi desfăşoare misiunea la Zaporijje cât mai rapid posibil”, a subliniat Rafael Grossi într-o reuniune de urgeanţă a Consiliului de Securitate al ONU, joi, convocată de Rusia.
”Timpul trece”, a insistat el, în contextul în care AIEA încearcă de săptămâni de zile să trimită o misiune să inspecteze centrala. Instalaţia Zaporijje, cea mai mare din Europa, care se află sub controlul Rusiei de la începutul lui martie, a fost bombardată din nou joi.
Un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres, Stéphane Dujarric, întrebat despre aqcuzaţii cu privire la o vină a ONU în întârzierea trimiterii misiunii AIEA la Zaporijje, a respins din nou această idee.
”Este vorba despre o centrală nucleară în mijlocul unui câmp de luptă. Cred că ne putem imagina cel puţin două-trei pagini de obstacole”, a subliniat Stéphane Dujarric.