Val de praf saharian peste România. Medicii recomandă mască de protecţie persoanelor cu probleme

Începând de joi, 29 februarie, și până vineri, 1 martie, un val de praf saharian va traversa țara noastră, din sud către nord. Persoanele care au diferite boli pulmonare, precum cele cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor.
Filip Stan
28 feb. 2024, 22:52
Val de praf saharian peste România. Medicii recomandă mască de protecţie persoanelor cu probleme

Joi seară, valul de praf saharian, în cantitate mică, se va face resimțit în sudul și sud-vestul țării, urmând ca până vineri seară să traverseze mare parte a regiunilor. Praful saharian va înrăutăți temporar calitatea aerului, însă va aduce și apusuri spectaculoase de soare: așteptăm cu drag imaginile voastre aici.

Vânturile fierbinți din Africa transportă de câteva ori pe an o cantitate extraordinară de nisip din Sahara până pe continentul nostru. Praful fin din Sahara face ca soarele să pară lăptos. Uneori, cerul chiar devine roșu strălucitor. Când plouă, praful cade cu el într-o așa-numită „ploaie sângerie” și lasă pete gălbui pe suprafețe.

Praful saharian constă în mare parte din particule minerale minuscule. Particulele fine sunt atât de ușoare încât vânturile le învârt rapid și le transportă în troposfera medie și superioară. În acest fel, ele se pot ridica până la o înălțime de 5 până la 10 kilometri în atmosferă.

Avertizare meteo lansată de şefa ANM. Când ajunge în România ciclonul care a lovit Europa
Particulele se amestecă cu aerul și acoperă distanțe mari în atmosfera terestră sub formă de aerosoli. Dacă nu bate vântul, pot pluti deasupra Africii de Nord până la jumătate de an.

Culoarea galben-roșiatică a particulelor indică faptul că principalele componente ale prafului din Sahara sunt minerale care conțin fier. De asemenea, conțin multe oligoelemente, cum ar fi fosfor, magneziu și calciu.

Praful saharian influențează vremea
Praful din Sahara ajunge în Europa de câteva ori pe an. Acest lucru are consecințe asupra vremii. În timpul zilei, un covor fin de praf saharian acoperă de obicei cerul senin. Pe lângă ceață, care atenuează radiația solară, din cauza prafului se dezvoltă mai mulți nori înalți și, deasemenea, transformă cerul albastru senin în albastru-gălbui, uneori chiar portocaliu.

Praful din Sahara poate acoperi mari părți ale cerului, reducând considerabil radiația solară. Modelele meteorologice au adesea probleme cu prognoza temperaturii în astfel de condiții meteorologice, deoarece radiația este supraestimată. Aerul nu se poate încălzi atât de mult cât era prevăzut. În primăvară, nu este neobișnuit ca prognozele de temperatură să fie evaluate greșit cu câteva grade.

Dacă în aer există mult praf saharian, este indicat să așteptați înainte de a vă spăla mașina sau de a curăța geamurile. Adesea pot exista așa-numitele ploi sângerii.

Ploaia sângerie sună înspăimântător, însă nu este altceva decât culoarea roșu-maro a apei de ploaie amestecate cu praful saharian. Petele maro-gălbui de granule fine de nisip pe suprafețele netede se formează atunci când ploaia spală praful din aer.

Praful saharian și poluarea cu particule
Cu cât fluxul de praf saharian este mai puternic, cu atât mai mult praf ajunge în Europa Centrală. Poluarea cu particule poate fi foarte mare. De la o concentrație de peste 100 de micrograme pe metru cub, praful din deșert poate irita căile respiratorii și simptomele alergice se pot agrava.

Prognoza meteo lunară. Flux de aer cald, anticiclonul est-european îşi extinde o dorsală peste România. Babele aduc lapoviţă şi ploi

Praful saharian joacă, însă, un rol major pentru vegetația din Caraibe, America de Sud și Atlantic. Particulele de praf mineral hrănește fitoplanctonul din Oceanul Atlantic, pe de o parte, și solul pădurilor tropicale din Amazon, pe de altă parte, cu substanțe nutritive importante, anunță meteoradar.ro.

Praf saharian în România. Cât de periculos este pentru sănătate. Avertismentul medicilor

Praf saharian în România. Medicii de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara au tras recent un semnal de alarmă privind noul val de praf saharian care a ajuns în România.

Citeşte şi Prognoza meteo pe două săptămâni: Cum va fi vremea de Ziua Copilului 2022

În fiecare an, România se confruntă cu cel puţin două episoade de praf saharian adus de curenţii din Nordul Africii. Potrivit specialiştilor, nisipul fin din componența norului de praf saharian ce a ajuns și în România conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur.

Medicii de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara au avertizat că norul de praf saharian poate afecta atât persoanele cu probleme respiratorii, cât şi pe cele sănătoase.

Odată inhalate particulele de praf, acestea ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele, o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar, și celulele imune. Particulele de praf eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii.

De asemenea, aparatul cardiovascular poate fi și el afectat. Studiile toxicologice au demonstrat totodată că particulele de praf și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii.

Persoanele care au diferite boli pulmonare, precum cele cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor.

„Totodată, am constatat o creștere a numărului de infecții respiratorii ce au necesitat spitalizare. În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare. În zilele în care se anunță prezența unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție”, spunea medicul Ionela Iovan, potrivit Mediafax.

Medicii recomandă românilor să stea în case şi îi sfătuiesc pe cei cu probleme respiratorii să poarte mască de protecţie în această perioadă.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce conține untul Deluxe de la Lidl, de fapt. Mulți români îl cumpără, în special când e la ofertă, dar puțini citesc și eticheta
Capital.ro
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp de iarnă
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire pe România! Meteorologii au emis avertizări de cod roșu de viscol pentru mai multe județe
Cancan.ro
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Bărbat din Arad, acuzat de înșelăciune și șantaj după ce a înșelat două femei cunoscute pe Facebook
MediaFlux
Atenție la BOLILE GRAVE, ASCUNSE! SERVICII GRATUITE. Anunțul CNAS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?