Val de proteste în ţară. Românii protestează duminică în marile oraşe din ţară. Oamenii sunt nemulţumiţi de introducerea certificatului verde şi a celorlalte restricţii impuse de autorităţi.
Sute de oameni protestează duminică la Suceava, Sibiu şi în Capitală faţă de restricţiile impuse de autorităţi.
Guvernul a prelungit starea de alertă pentru 30 de zile, menținând restricțiile introduse la finalul lunii trecute. Astfel, carantina de noapte rămâne valabilă, accesul în magazinele neesențiale sau centrele comerciale le va fi în continuare permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, iar evenimentele private, cum ar fi nunțile sau botezurile, sunt interzise.
Peste 1.000 de oameni au protestat, duminică, în centrul municipiului Suceava, cerând retragerea proiectului vaccinării din Parlament, renunţarea la purtarea măştii şi revenirea tuturor elevilor la şcoală.
Participanţii la protest au scandat printre alţii „Nu cedăm, nu ne vaccinăm”, „Cinste moldovenilor”, „Afară, afară, cu viruşii din ţară” şi „Guvernele ucid, mai mult decât COVID”. Protestul a fost organizat de Grupul Civic Suceava Educată şi de Asociaţia Bucovina Profundă.
Cei care au luat cuvântul au declarat că nu sunt de acord cu introducerea certificatului verde şi au anunţat că pe 1 decembrie va fi organizat un amplu protest la Bucureşti. Unul dintre vorbitori i-a îndemnat pe participanţii la acţiune să nu le fie ruşine să recunoască faptul că sunt naţionalişti şi să formeze comitete locale în localităţi pentru a picheta sediile PNL şi PSD.
Manifestanţii au cerut totodată ridicarea tuturor restricţiilor şi a stării de alertă, abrogarea legii carantinei şi renunţarea la politicile sanitare bazate pe obligativităţi.
La finalul protestului, participanţii au agitat drapele naţionale, iar din boxe au răsunat cântece cu mesaje patriotice.
De la ora 22:00 şi până la 5:00, pe întreg teritoriul ţării, va fi interzisă circulaţia, excepţie făcând persoanele vaccinate sau trecute prin boală, care trebuie să prezinte organelor de control certificatul verde.
Excepţii de la prevederea referitoare la circulaţie:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de
persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.
– sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshopuri, conferinţe sau alte tipuri de întruniri, organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive şi altele asemenea), precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii deschise sau închise.
Accesul în toate zonele care nu sunt esenţiale se face folosind certificatul verde pentru persoanele vaccinate anti-COVID sau trecute prin boală. Însă, în magazinele alimentare din interiorul centrelor comerciale de tip mall se va putea intra doar cu certificatul verde.
– masca devine obligatorie „peste tot”, fiind anulate toate excepţiile.
Competiţiile sportive se vor desfăşura fără public, concertele şi spectacolele în aer liber vor fi interzise, iar cinematografele şi teatrele vor funcţiona la capacitate de 30%, însă cu certificat verde sau dovada trecerii prin boală.
– programul restaurantelor va fi limitat la ora 21,00 şi vor putea intra doar persoanele cu cerificat verde COVID sau care au fost infectate cu SARS-CoV-2 şi s-au vindecat.
– barurile, cluburile şi discotecile vor fi închise. La piscine şi săli de jocuri de noroc este permis accesul în limita a 30% din spaţiu pentru cei vaccinaţi cu schemă completă şi trecuţi prin boală, în intervalul orar 5,00-21,00. Aceleaşi condiţii sunt şi la locurile de joacă pentru copii.
Citeşte şi Olanda introduce din nou restricţii sanitare după o creştere a numărului de cazuri
– cultele religioase pot organiza slujbele şi rugăciuni colective în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, precum şi procesiuni.
– pe durata stării de alertă, angajatorii dispun organizarea muncii la domiciliu sau în regim de telemuncă, pentru cel puţin 50% din angajaţi, acolo unde specificul activităţii permite.
– accesul persoanelor, cu excepţia angajaţilor, în incintele instituţiilor publice centrale şi locale, regiilor autonome şi operatoriilor economici cu capital public este permis doar celor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
– activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber sunt permise cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.
Proteste şi la Sibiu: Klaus Iohannis, întâmpinat de protestatari, la intrare în biserică / O femeie i-a strigat: ”Jó napot kívánok, PSD!”
Preşedintele Klaus Iohannis a fost, duminică, împreună cu soţia la biserică în Sibiu, iar înainte de a intra o femeie i-a strigat ”Jó napot kívánok, PSD!”. De asemenea, un bărbat a afişat mesajul ”La biserică…degeaba”. Protestul vine în contextul negocierilor dintre PNL şi PSD pentru formarea unei majorităţi.
Preşedintele Klaus Iohannis, care petrece sfârşitul de săptămână la Sibiu, a mers, duminică, cu soţia la Biserica Romano-Catolică ”Sfânta Treime” din Sibiu. Înainte de a intra în biserică o femeie i-a strigat ”Jó napot kívánok, PSD!”, mesaj pe care preşedintele însuşi la rostit, în aprilie 2020, pentru a ataca PSD. De asemenea, un bărbat a afişat, pe o foaie, mesajul ”La biserică…degeaba”.
Şeful statului nu s-a oprit cu protestatarii şi nici nu a făcut declaraţii. Nemulţumirea sibienilor vine în contextul negocierilor dintre PSD şi PNL pentru formarea unui Guvern, alianţă pe care surse politice susţin că a cerut-o chiar preşedintele Klaus Iohannis. De altfel, un protest care vizează această colaborare dintre PNL şi PSD este programat, duminică, la Sibiu.