Val de proteste în ţară. UPDATE: Oamenii au dat foc măştilor în stradă.
Sute de oameni au ieşit în stradă, duminică, în Timişoara, pentru a protesta faţă de măsura carantinării oraşului.
Oamenii au început se adune în centrul oraşului, în jurul orei 16.00. Aceştia au venit cu steaguri tricolore şi poartă în mâini pancarte. Încă de la începutul protestului, au început să strige lozinci precum „Fără carantină”, „Libertate”, „Nu vrem să fim conduşi de hoţi”.
Iniţial, oamenii s-au adunat pe platoul din faţa Operei, iar apoi au pornit în plimbare, înconjurând piaţa. Apoi, cu toţii au plecat spre Primăria Timişoara, pentru a-şi continua protestul. Aceştia au anunţat: „Mergem după Fritz”.
Cei mai mulţi oamenii poartă măşti de protecţie şi păstrează distanţa unii faţă de ceilalţi, dar sunt şi persoane care au masca trasă sub bărbie sau nu o poartă deloc.
Protestul a fost organizat pe reţelele de socializare.
În timp ce unii protestează faţă de măsura de carantinare a oraşului, alţii îşi fac provizii. Sute de timişoreni au dat buluc în magazine și au cumpără baxuri de apă, făină, ulei și conserve, înainte ca oraşul să intre în carantină.
Autorităţile îndeamnă la calm și responsabilitate și le recomandă timișorenilor să nu se înghesuie în magazine pentru că acestea vor rămâne deschise și în perioada carantinei.
Reamintim că Timişoara şi alte patru comune intră în carantină de la ora 00:00. Decizia a fost luată sâmbătă, după ce rata de infectare cu COVID-19 a crescut în ultimele săptămâni. Carantina se aplică pentru o perioada de 14 zile.
Şi la Sibiu oamenii au ieşit în stradă. Peste o sută de persoane s-au strâns, duminică, în Piaţa Mare pentru a protesta împotriva proiectului de lege privind vaccinarea obligatorie a adulţilor şi a copiilor.
Oamenii cred ca obligativitatea vaccinarii reprezinta un abuz pentru ca fiecare om ar trebui sa decida singur daca doreste sau nu sa se vaccineze.
Protestul a fost unul autorizat de primaria Municipiului Sibiu și s-a desfășurat fără incidente.
Reamintim că Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva SARS-COV-2, a declarat marți, într-o conferință de presă, că până la 1 martie s-au înregistrat 5.458 reactii adverse, rata de incidență a reacțiilor adverse fiind de 3,5 reacții adverse la 1.000 de doze de vaccin, informează SPS.
Potrivit oficialului, în luna februarie „vârsta mediană” a românilor care au avut reacții adverse după ce s-au vaccinat este de 39 de ani. El a precizat că se înregistrează „o tendință spre persoanele cu vârstă tânără” în ceea ce privește reacțiile adverse.
Gheorghiță a menționat că femeile reprezintă 64% din persoanele vaccinate care au avut reacții adverse.