Preţul energiei electrice creşte de la 1 octombrie. Care vor fi tarifele în fiecare zonă din România
Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunţat o creştere a tarifelor la energia electrică furnizată populaţiei în regim reglementat, de la 1 octombrie 2017, în medie cu 3,45 lei pe luna pentru un consum de 100 kWh, la nivel naţional.
ANRE a avizat tarifele de tip componentă de piaţă concurenţială (CPC), pentru fiecare dintre cele opt zone de distribuţie din România. Creşterile tarifului CPC sunt cuprinse între 8% şi 9,3%, iar noile tarife se vor aplica la 1 octombrie, urmând ca populaţia să le resimtă în facturi în luna noiembrie. Cea mai mică creştere a fost pentru zona Moldovei, iar cea mai mare pentru sudul Transilvaniei.
Tarifele CPC sunt importante pentru că la acest preţ se plăteşte 90% din consumul de electricitate al majorităţii celor opt milioane de consumatori din România, care primesc energie electrică în sistem reglementat.
Preţul gazului pentru populaţie va creşte din octombrie
Vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, a anunțat că prețul gazelor pentru consumatorii casnici va crește, în medie, cu 6% în trimestrul IV.
„Propunerile pe care le avem în acest moment în mapă, și pe care colegii mei din Comitetul de reglementare probabil le-au discutat, arată că, pentru trimestrul IV, pentru consumatorii din categoria B1, cei casnici, creșterea medie va fi în jur de 6%”, a subliniat Emil Calotă.
Comitetul de reglementare al reglementatorului nu a aprobat încă această decizie, care ar urma să fie luată săptămâna viitoare.
Cresc accizele la carburanţi
Guvernul a decis majorarea accizei la carburanți cu 0,16 lei pe litru de la 1 octombrie, după ce o creștere similară a avut loc la 15 septembrie. Pe data de 15 septembrie, când a avut loc prima majorare a accizei, petroliștii au scumpit carburanții cu 9 bani pe litru.
După majorarea din 15 septembrie, în staţia Petrom de pe Şoseaua Alexandriei, cea mai ieftină din Bucureşti, benzina standard avea un preţ de 4,84 lei pe litru, iar motorina standard costa 4,75 lei pe litru. Sortimentele premium s-au scumpit şi ele, motorina extra ajungând la 5,03 lei pe litru, iar benzina extra 99 la 5,31 lei pe litru, la această staţie.
Citeşte şi: Prima zi cu supraacciză la carburanţi. Preţurile la pompă cresc cu 0,09 – 0,16 lei pe litru
Îngrijorător este faptul că majorarea preţurilor la energie electrică, gaz şi carburanţi va genera automat scumpiri pentru servicii şi produse pentru populaţie, în special a alimentelor.
Spre exemplu, este de așteptat ca alimentele să se scumpească în final cu 5-6%, consideră Dragoș Frumosu, președintele federațiilor sindicale din industria alimentară.
„Dacă, pentru producători, toate aceste scumpiri înseamnă 2-3% în mod direct, la raft s-ar putea ca prețul să fie cu 5-6% mai mare. Aceasta deoarece transportul influențează materia primă, dar costul de transport înseamnă și transportul de la producător la comerciant. Apoi scumpirea energiei electrică este suportată, la fel, atât de producător, cât și de comerciant”, a declarat Frumosu, pentru AGERPRES.
El a arătat că produsele care se vor scumpi cel mai mult sunt carnea, produsele din carne, laptele, produsele lactate și pâinea.
„Deci chiar dacă s-a mărit salariul, omul are și cheltuieli mai mari, pentru că dă mai mult pe energie, gaze, mâncare, abonamentul de transport”, a mai arătat Frumosu.
Cresc ratele românilor cu credite în lei
Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a atins nivelul de 1,58%, cel mai mare din ianuarie 2015 până în prezent, potrivit datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR).
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.