Val de scumpiri pentru români, de la 1 ianuarie 2024. Lista produselor și serviciilor care se majorează în noul an este mare.
TVA la locuințe. Noile modificări se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2024. Cu toate acestea, anumite persoane pot beneficia în continuare de tariful redus. Concret, prețurile apartamentelor se vor scumpi după mărirea cotei de TVA.
Cei care, până la finalul acestui an, încheie un contract și plătesc în avans pentru achiziționarea unei locuințe care respectă noile condiții vor putea plăti 5% TVA chiar dacă livrarea e în 2024.
Potrivit Legii 296/2023, cota de 9% ar urma să se aplice începând cu noul an. Legea se aplică numai pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/ alte persoane fizice.
Pensii 2024. Noi reguli pentru obţinerea pensiei anticipate. Cum o calculezi
În ceea ce privește anexele gospodăreşti, ele sunt definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
Cota redusă de 9% se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare. A fost actualizată și definiția pentru acest concept.
Astfel, pe de-o parte, în lege sunt detaliate anumite condiții deja existente. Pe de altă parte sunt introduse și criterii noi. Astfel, condițiile cumulative pe care locuințele ar trebui să le bifeze pentru a beneficia de cota de TVA de 9% sunt:
Orice persoană fizică poate achiziționa, începând cu data de 1 ianuarie 2024, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/ alte persoane fizice, o singură locuință a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 9%.
Cota de 5% nu dispare de tot din start. Persoanele care au încheiat sau urmează să încheie oricând în anul 2023 acte juridice care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei locuințe care se încadrează în parametrii descriși vor putea beneficia, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, de actuala cotă redusă de TVA de 5%.
Începând cu noul an, vin și noi scumpiri. În doar câteva zile ne așteaptă majorări de prețuri la alimente, carburanți, alimente, dar și pentru o serie de servicii.
În 2024 vom plăti mai mult, în primul rând, pentru alimente.
Spre exemplu, pentru produsele tradiționale, produsele BIO și pentru produsele montane va crește TVA-ul de la 5%, la 9%.
Pentru o dulceață BIO care ne costă în acest moment 25 de lei, vom plăti cu un leu în plus și vom ajunge la prețul de 26 de lei.
Nu doar pentru produsele BIO crește TVA-ul, ci și pentru produsele cu o concentrație mare de zahăr. Iar pentru băuturile cu o concentrație mare de zahăr se introduce o nouă acciză. Pentru băuturile dulci, per sticlă, vom plăti cu 2-3 lei în plus.
Pentru alimente se introduc anumite accize noi, practic se triplează impozitul pentru anumite firme care activează în HoReCa. Așadar, și pentru masa la restaurant am putea să plătim mai mult.
Este vorba de indexarea cu rata inflației care ar urma să genereze în 2024 creșteri per total, pentru un litru de carburant de aproximativ 70 de bani.
Lucru care înseamnă că pentru un plin de combustibil, vom plăti, în medie, cu 35 de lei în plus.
În imobiliare crește TVA-ul pentru apartamentele de până în 120.000 de euro. Pentru un apartament de 90.000 de euro, până acum se plătea 94.500 de euro, cu TVA, din 2024 vom plăti 98.100 de euro. Diferența este de 3.600 de euro.
Managerii din mai multe sectoare prevăd mai multe scumpiri în perioada ce urmează, conform statisticilor de la INS.
Vom vedea prețuri mai mari în comerțul cu amănuntul, deci inclusiv pentru alimente, servicii, în industria prelucrătoare, dar și în construcții.