UPDATE: Ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Doina Pană, a declarat că situaţia de la Brezoi este considerată sub control. „Dacă vor apărea cele mai mici modificări atunci în consecinţă se vor lua alte măsuri”, a spus Doina Pană, la Digi 24, referitor la situaţia de la Brezoi.
Pe de altă parte, aceasta a explicat că la Novaci (judeţul Gorj), în urma condiţiilor meteorologice şi hidrologice, au cedat nişte prize care alimentau microhidrocentrale şi nu barajul în sine.
„La cum s-au prezentat fenomenele meteorologice, mai ales în ultima jumătate de an, niciodată nu spunem că greul a trecut. Suntem într-o alertă permanentă şi până la aceste episoade am avut trei comandamente de urgenţă pentru că la noi logica merge aşa: pe baza imaginilor satelitare meteorologii fac prognoze, iar hidrologii pe baza prognozelor hidrologice fac simulări şi întotdeauna luăm în calcul ce e mai rău”, a precizat Doina Pană.
Localitatea se afla, marţi, în stare de alertă după ce barajul Brădişor a deversat apele din lacul de acumulare. Oraşul Brezoi se află la vărsarea râului Lotru în Brezoi, la ieşirea din Valea Lotrului.
DN7A Râmnicu Vâlcea – Brezoi – Voineasa a fost închis în urma căderilor de pietre şi a aluviunilor aduse de torenţii scurşi de pe versanţi.
Vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat marţi că inundaţiile au afectat grav mai multe localităţi din judeţele Dolj, Gorj şi Vâlcea.
‘Oraşul Brezoi este înconjurat de ape. Am vorbit cu cei de la Energie şi cu cei de la Apele Române să intre într-o monitorizare serioasă şi de reglare a debitului din baraje pentru a nu se da drumul la apă brusc să inundăm Brezoiul. Acum încercam să-l găsesc pe ministrul Duşa să analizeze serios dacă nu cumva este nevoie de intervenţia armatei la Brezoi’, a afirmat Dragnea, la Antena 3.
Râurile Gilort, Lotru şi Olteţ, aflate pe raza a trei judeţe din zona Olteniei, sunt vizate de o avertizare Cod Roşu de inundaţii, emisă, marţi, de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor /INHGA/, valabilă până la ora 23,00.
Potrivit hidrologilor, în intervalul orar 14,15 – 23,00, ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torenţial înregistrate în ultimele ore şi a celor estimate, se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşirea cotelor de pericol pe râurile Gilort amonte s.h. Tg. Cărbuneşti (judeţul Gorj), pe Lotru (judeţul Vâlcea), pe cursul superior al Olteţului şi pe afluentul său Cerna (judeţele Gorj şi Vâlcea).
În plus, Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/ a emis, marţi, o nouă atenţionare Cod Galben de instabilitate atmosferică, valabilă până la ora 22,00, în opt judeţe.
Conform meteorologilor, între orele 10,00 – 22,00, vor fi perioade de timp cu instabilitate atmosferică accentuată la nivel local, îndeosebi în Oltenia, Muntenia şi Transilvania, precum şi în zonele montane.
‘Lotru are un debit extrem de crescut, după ce cei de la barajul Brădişor au luat decizia de a deversa din lac pentru că nu mai făcea faţă. Este greu, DN7A a fost străpuns de ape în trei locuri. Suntem în alertă pentru evacuare. Să sperăm că nu se ajunge aici’, a precizat Schell.
Oraşul Brezoi se află la vărsarea râului Lotru în Brezoi, la ieşirea din Valea Lotrului. DN7A Râmnicu Vâlcea – Brezoi – Voineasa a fost închis în urma căderilor de pietre şi a aluviunilor aduse de torenţii scurşi de pe versanţi.
Vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat marţi că inundaţiile au afectat grav mai multe localităţi din judeţele Dolj, Gorj şi Vâlcea.
‘Oraşul Brezoi este înconjurat de ape. Am vorbit cu cei de la Energie şi cu cei de la Apele Române să intre într-o monitorizare serioasă şi de reglare a debitului din baraje pentru a nu se da drumul la apă brusc să inundăm Brezoiul. Acum încercam să-l găsesc pe ministrul Duşa să analizeze serios dacă nu cumva este nevoie de intervenţia armatei la Brezoi’, a afirmat Dragnea, la Antena 3.
De asemenea, vicepremierul a anunţat că la Novaci în judeţul Gorj este o viitură foarte mare.
‘La Novaci este o problemă extrem de serioasă pentru că a fost o rupere de nori, a plouat foarte mult şi este o viitură foarte mare, au fost câteva persoane izolate, inclusiv copii, s-a intervenit un elicopter şi mai sunt elicoptere disponibile la solicitare. De asemenea mai sunt probleme în Vâlcea, la Văideeni. S-a trimis elicopter pentru a ridica nişte persoane izolate’, a spus Dragnea.
Două noi drumuri naţionale au fost blocate marţi după-amiază, DN 67B şi DN 7, în zona staţiunii Călimăneşti, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea, Alina Teodorescu.
‘DN 67 B a fost blocat în jurul orei 15.00 şi DN 7 pe raza localităţii Călimăneşti în urma căderilor de pietre. Govora, Olăneşti şi Băbeni sunt în prezent afectate de inundaţii şi viituri. Poliţiştii vâlceni recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să circule cu viteză redusă, să mărească distanţa de siguranţă în mers, să utilizeze luminile de întâlnire şi să evite efectuarea manevrelor în trafic, depăşiri, treceri de pe o bandă pe alta, etc. fără o temeinică asigurare. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, recomandăm ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă’, a precizat Teodorescu.
În Râmnicu Vâlcea, râul Olăneşti se apropie de debitul Oltului, inundând gospodării din Băile Olăneşti, Păuşeşti Măglaşi şi Vlădeşti.