Preşedintele rus Vladimir Putin va convoca luni Consiliul de Securitate, un format care reuneşte miniştri cheie, politicieni şi reprezentanţi ai serviciilor de securitate şi ai armatei, a anunţat, duminică, Kremlinul, citat de AFP.
Întâlnirea preşedintelui cu membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate este programată pentru mâine, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.
Deşi preşedintele rus ţine în mod regulat astfel de întâlniri, aceasta va avea loc la două zile după explozia care a deteriorat podul din Crimeea, o infrastructură cheie.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că serviciile speciale ucrainene au fost autorii și beneficiarii atentatului cu bombă de la podul din Crimeea. El a declarat acest lucru în cadrul unei întâlniri cu președintele Comisiei de anchetă, Aleksandr Bastrikin, potrivit agenției ruse Ria Novosti.
„Subminarea podului din Crimeea este un act terorist care vizează distrugerea infrastructurii de importanță critică a Federației Ruse”, a afirmat Putin. Șeful Comisiei de anchetă a declarat că a fost deschis un dosar penal în temeiul articolului referitor la „terorism”. De asemenea, acesta l-a informat pe șeful statului despre identificarea suspecților implicați în pregătirea atentatului.
Scafandri ruşi examinează podul Kerci după explozie
Scafandri ruşi examinează duminică, dinspre mare, podul Kerci, o infrastructură-cheie care leagă Rusia de Crimeea, care a fost avariat în urma unei explozii puternice, pe care autorităţile au atribuit-o unui camion-capcană, relatează AFP.
”Am solicitat o evaluare de la scafandrii noştri. Vor începe lucrul la ora şase dimineaţa”, a anunţat, sâmbătă seara, vicepremierul rus Marat Khusnullin.
Potrivit acestuia, „primele rezultate” ale acestei examinări subacvatice sunt aşteptate duminică. Traficul auto şi feroviar a fost reluat sâmbătă la câteva ore după explozia care a aruncat în mare una dintre benzile podului, construit cu mulţi bani şi inaugurat de Vladimir Putin în 2018.
Ministerul rus al Transporturilor a indicat duminică că trenurile de pasageri din Crimeea în Rusia circulă ”conform planului obişnuit”.
Autorităţile ruse au atribuit explozia, soldată cu trei morţi, unui camion-capcană deţinut de un locuitor al regiunii ruse Krasnodar. Moscova nu a acuzat imediat Ucraina pentru organizarea atacului, iar oficialii ucraineni nu au revendicat oficial responsabilitatea.
Zelenski, după explozia de pe podul Kerci: „A fost o zi bună şi preponderent însorită pe teritoriul Ucrainei. Din păcate, în Crimeea a fost înnorat”
Cu toate acestea, Kievul ameninţase în mod repetat că va lovi acest pod simbol pentru anexarea din 2014 a Crimeei, care este folosit şi pentru aprovizionarea trupelor ruse în Ucraina.
Liderul Crimeei, Serghei Aksionov, a făcut apel la calm, duminică, şi a oferit asigurări că situaţia este ”sub control”. ”Desigur că există emoţii şi o dorinţă sănătoasă de răzbunare”, a adăugat el.
SUA anunţă că vor continua să livreze arme Ucrainei
Casa Albă a anunţat că SUA vor continua să furnizeze arme Ucrainei şi că preşedintele rus Vladimir Putin a început războiul şi îl poate încheia dacă optează pentru acest lucru, informează duminică Reuters.
”Nu avem nimic de adăugat la relatările despre explozia de pe pod (din Crimeea, peste strâmtoarea Kerci)”, a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, pentru postul de televiziune ABC.
”Ceea ce vă pot spune este că dl. Putin a început acest război şi dl. Putin îl poate încheia astăzi, pur şi simplu prin mutarea trupelor sale în afara Ucrainei”, a adăugat Kirby.
În 24 februarie acest an, Rusia a lansat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.