Valentin Lazea: Există riscul ca deficitul bugetar, unul dintre criteriile de convergenţă pentru trecerea la euro, să fie depăşit

Unul dintre cele cinci criterii de convergență nominală pentru aderarea la zona euro ar putea să fie depășit, respectiv deficitul bugetar, a declarat, marți, Valentin Lazea, economist șef la Banca Națională a României.
Iulian Tudor
19 sept. 2017, 11:39
Valentin Lazea: Există riscul ca deficitul bugetar, unul dintre criteriile de convergenţă pentru trecerea la euro, să fie depăşit

„Veștile bune sunt acelea că România îndeplinește, începând cu anul 2015, toate cele cinci criterii de convergență nominală, respectiv Criteriile de la Maastricht, dar există riscul ca unul din aceste criterii, și anume deficitul bugetului, să fie depășit. Ne situăm la limită, aproape de 3%, și oricând un eveniment neprevăzut poate să ne arunce dincolo de această limită. O altă veste bună este că la tabelul de bord urmărit în cadrul Semestrului European România îndeplinea, începând cu anul 2014, 13 din cele 14 criterii privind supravegherea dezechilibrelor macroeconomice. E drept că anul trecut am pierdut unul din criterii, respectiv indicele prețurilor locuințelor, care a crescut la noi cu mai mult decât limita admisă în tratat, iar anul acesta riscăm să pierdem un alt criteriu, și anume costul unitar nominal cu forța de muncă. Riscă să depășească și el”, a spus Valentin Lazea, potrivit Agerpres.

Lazea a afirmat că, în urma unor reforme întreprinse între 2010 și vara anului 2015, România a demonstrat că se poate încadra în aceste criterii.

„Vestea proastă este că, dacă reforma se relaxează sau ritmul reformei se relaxează, așa cum le-am câștigat aceste criterii la fel de bine se pot și pierde”, a declarat Lazea.

În ceea ce privește deficitul bugetar, oficialul BNR a arătat că, în timp ce în țările din Uniunea Europeană există o tendință de reducere a deficitului bugetar, în România este majorat pe baza unei considerații eronate că 3% ar fi o țintă și nu o limită aferentă anilor celor mai slabi, cu creștere economică negativă.

În altă ordine de idei, Lazea a spus că indicele Gini era în cazul României de 29 în anul 2000, similar cu media Uniunii Europene, în 2008 acest indice ajungând la 35,9, în paralel cu o medie UE de 30,9.

Coeficientul lui Gini (Gini coefficient, cunoscut și ca Gini index sau Gini ratio) este o măsură a dispersiei statistice folosită pentru a reprezenta distribuția veniturilor populației unei națiuni, dar mai ales pentru a reprezenta disproporția în distribuirea veniturilor sau averilor, fiind un indice al inegalității. Definit prin raportul de valoare între 0 și 1 și reprezentat ca procentaj, cu atât mai scăzut este coeficientul, cu cât deosebirile în distribuire sunt mai mici. Mondial, valorile Gini se întind între 0,232 (23,2%) în Suedia și 0,707 (70,7%) în Namibia.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cele mai avantajate zodii în vara lui 2025. Patru nativi vor avea 3 luni pline de belșug
Capital.ro
Taxă nouă din 2026. Proprietarii de apartamente și garsoniere vor fi obligați să o plătească
Playtech.ro
De câte ori se încarcă voucherele de alimente până în 2027. Suma oferită de stat românilor cu venituri mici
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
NASA, anunț despre sfârșitul lumii. Urmează apocalipsa. Primele semne sunt deja vizibile
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Familiile victimelor de la 2 Mai, față în față pentru prima oară cu părinții lui Vlad Pascu! Reacția părinților îndoliați: „Am simțit că îmi vine rău”
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Ce se va întâmpla în România după ce se ridică plafonarea la energia electrică și gaze! Un expert a explicat exact: Va exista un impact semnificativ în facturile finale VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”