Iată cum este sărbătorită ziua de Valentine’s Day în lume:
Scotia are acelasi obicei atat pentru femeile nemaritate cat si pentru burlaci. In timpul festivalului de Valentine’s Day, la care trebuie sa participle un numar egal de barbati si de femei, fiecare isi scrie numele pe un biletel. Acestea sunt puse ulterior in doua palarii – una pentru barbati si una pentru femei. Fiecare femeie prezenta la festival extrage un biletel cu numele unui barbat si invers. Ulterior, acestia formeaza perechi si schimba cadouri.
In Franta cei necasatoriti se strangeau in doua case aflate fata in fata si isi strigau de la fereastra alesul. Daca barbatul care era strigat nu era cucerit de femeia care il striga, o abandona dar pentru aceasta era aspru pedepsit. In aceeasi zi, fetele care erau abandonate aprindeau un foc si ardeau poza celui pe care l-au ales aducand in acelasi timp injurii la adresa lui.
In Japonia, Ziua Indragostitilor este sarbatorita de doua ori: pe 14 Februarie si pe 14 Martie. Pe 14 Februarie, femeile ofera barbatilor ciocolata neagra si, pe 14 Martie, barbatii sunt obligati sa le intoarca favorul, oferindu-le ciocolata alba. Din acest motiv ziua de 14 Martie mai este numita si „Ziua Alba”.
In Marea Britanie, in ajun de Valentine’s femeile singure pun sub perna cinci frunze de dafin, una la fiecare colt al pernei si una in centru. Conform acestui obicei femeile care fac asta isi vor visa alesul inimii. Acest obicei de Ziua Indragostitilor dateaza din anii 1700 si nu este practicat la scara larga insa femeile de moda veche inca isi pun foi de dafin sub perna sperand sa isi viseze viitorul sot.
ziua indragostitilor.
În Slovenia, de Ziua Îndrăgostiţilor, oamenii muncesc câmpul. Considerat unul dintre sfinţii primăverii în Slovenia, Sf. Valentin ajută la creşterea plantelor şi florilor. Se spune că această zi este cea mai bună pentru a se da startul muncii pe podgorii şi la câmp. 14 februarie este ziua în care natura începe să se trezească la viaţă.
Ziua în care slovenii celebrează dragostea, este de fapt, 12 martie de Sf. Gregory.
Finlanda si Estonia: In aceste doua tari Valentine’s Day este mai mult o sarbatoare a prieteniei decat a indragostitilor. Pe 14 februarie doar prietenii fac schimb de cadouri insa e in acelasi timp si o zi in care se oficiaza multe casatorii.
Valentine’s Day în Italia. Fetele nemăritate se trezesc dis-de-dimineaţă şi se duc la fereastră unde asteaptă ca bărbaţii să treacă. Tradiţia spune că primul bărbat pe care îl vede, sau pe cineva care seamănă cu el, îi va fi soţ în decursul anului. Pe lângă această tradiţie, italienii obişnuiesc să-şi ofere daruri de Sf. Valentin – de la ciocolată la ieşiri la restaurant, etc.
In Danemarca, barbatii scriu scrisori de dragoste pe care nu le semneaza decat cu puncte – fiecare punct reprezentand o litera a prenumelui barbatului. Daca doamna care intra in posesia scrisorii ghiceste prenumele expeditorului, este recompensata anul urmator, cu un ou de Paste. O alta traditie a danezilor spune ca in ziua de Valentine’s Day se trimit ghiocei uscati si presati persoanelor dragi.
In Portugalia ziua de Valentine’s Day e similara cu cea din America insa cadourile sunt ceva mai elaborate. In loc de ciocolata si flori, femeile primesc cosuri cu mancare fina, branza, vin si ciocolata iar barbatii primesc un cos ticsit cu sticle de lichior si alcool de cea mai buna calitate.
cos de ziua indragostitilor.
Taiwan: Ziua indragostitilor se sarbatoreste de doua ori, pe 14 februarie si in ziua a saptea din luna a saptea, conform unei vechi traditii chinezesti. In aceasta zi barbatii daruiesc iubitelor sau sotiilor trandafiri rosii. In functie de culoare sau numar, trandafirii au anumite semnificatii sau transmit un mesaj special. Un tradafir rosu inseamna „O singura dragoste”, 11 trandafiri semnifica „Aleasa mea” iar 108 trandafiri inseamna „Casatoreste-te cu mine”.
Românii au adoptat şi această sărbătoare, printre multe altele. Pe 24 februarie se sărbătoreşte, cu adevărat, ziua dragostei, – Dragobetele. În folclorul românesc, el se pare că a fost fiul Babei Dochia. Ca şi în restul lumii, românii îşi arată şi mai mult în acestă zi dragostea, se logodesc sau căsătoresc, îşi fac cadouri şi multe surprize şi petrec alături de cei dragi.
Valentine’s Day nu are, de fapt, un sărbătorit. Dacă la origini avea o anumită însemnătate, astăzi este vorba doar de marketing şi plăcerea unei zile de petrecere cu partenerul şi prietenii.
În calendar, românii au mai mulţi mucenici ce poartă acest nume: Sfantul Ierarh Mucenic Valentin, prăznuit pe 30 iulie, Sfinţii Mucenici Marcu, Sotirih şi Valentin – 24 octombrie, Sfânta Muceniţa Valentina – 10 februarie, Sfântul Mucenic Valentin – 16 februarie; Sfântul Mucenic Valentin – 24 aprilie, Sfântul Valentin Preotul – 06 iulie, Sfânta Muceniţa Valentina – 18 iulie.
Citeşte şi Căsătorii pe gheaţă în Bucureşti, de Valentine’s Day