VALENTINE’S Day. Deși avem propria sărbătoare închinată iubirii, celebrată la distanță de doar zece zile, Valentine’s Day a devenit o sărbătoare în adevăratul sens al cuvântului.
„Biserica nu blamează dragostea, dar nu este de acord cu erotizarea dragostei și nici cu comercializarea ei. Pentru că, de fapt, Valentine’s Day s-a transformat dintr-o celebrare a virtuții dragostei într-o comercializare a sărbătorii”, a declarat Eugen Tănăsescu, adăugând totodată: „În numele ei, se fac petreceri, se fac excursii. Biserica dezaprobă acest fel de mercantilizare a sărbătorii. Aceasta este problema”, a spus preotul Eugen Tănăsescu, potrivit DcNews.ro.
Totodată, a spus că „nu am putea să blamăm o zi a unui sfânt”, dar și că „este uitat caracterul creștin al sărbătorii”.
În ceea ce-l priveşte pe Valentin, una dintre legende spune că a fost preot în Roma, în secolele II-III, iar în timpul împăratului Claudius al II-lea (268-270 d.Hr.), ar fi ajutat tinerii, creştini sau păgâni, să se căsătorească. Împăratul roman era convins că bărbaţii ar fi soldaţi mult mai buni, dacă nu ar fi avut logodnice sau soţii, de aceea a interzis căsătoriile. Tânărul preot, dimpotrivă, susţinea că mariajul era parte din planul lui Dumnezeu şi unul dintre scopurile acestei vieţi. Astfel, a continuat să îi căsătorească pe tineri în secret, în numele iubirii.
„Binecuvânta tinerii îndrăgostiți și îi sfătuia să se căsătorească, deși în vremea aceea era interdicție”, a explicat preotul Eugen Tănăsescu.
De Valentine’s Day, îndrăgostiţii din întreaga lume aleg să se căsătorească. Mulți, însă, aleg să o facă pentru o zi, iar cuplurile primesc un certificat care să le amintească de ceremonie.
„Dragostea nu se poate trăi o zi. Este, de fapt, un teatru ceea ce fac. O joacă comercială. Nu există căsătorie de o zi, așa cum nu există dragoste de o zi, viață de o zi”, a mai spus Eugen Tănăsescu.