Cu toții visăm la ziua perfectă petrecută alături de partenerul nostru de Valentine’s Day, iar acest lucru a ajuns să pună un fel de presiune pe noi. Filmele, videoclipurile și rețelele socialie ne-au creat așteptări total nerealiste cu privire la modul în care ar trebui să se desfășoare această sărbătoare. Nu puține sun cazurile în care un eveniment de acest fel, zilele de naștere sau sărbătorile ne pot provoca episoade de tristețe și anxietate.
Citește și: Cea mai norocoasă zodie din luna martie. Vor avea bani, multă iubire și succes în carieră
Un astfel de episod se poate declanșa chiar și cu câteva săptămâni înainte de un astfel de eveniment, când orașul și internetul sunt împânzite de marketing-ul extrem de aresiv. De asemenea, stările de tristețe pot continua chiar și post-eveniment, dacă așteptările noastre nu au fost împlinite. Ovidiu Telegescu explicat pentru Impact.ro ce ar putea face oamenii, atât cei singuri, cât și cei care se află într-o relație, pentru a evita „depresia de Valentine’s Day”.
În România această sărbătoare a devenit mai populară în ultimii ani, odată cu intrarea pe piață a marilor lanțuri de magazine internaționale care ne bombardează cu produse dedicate acestor evenimente. Treptat sărbătoarea a fost preluată și de afacerile autohtone. Toate aceste mesaje care vin din atât de multe direcții pun o presiune uriașă pe noi, lăsându-ne impresia că este foarte ușor să eșuăm sau că „nu suntem suficient de buni” dacă nu avem un partener cu care să sărbătorim Ziua Îndrăgostiților.
„Trebuie să folosim această bucată de comercial care pune presiune pe noi și să învățăm să ne iubim pe noi. Dacă am face asta, nu am mai putea suferi, indiferent ziua cărui îndrăgostit ar fi, pentru că, da, suntem primii și avem acea valoare pe care ne-o confirmăm singuri. Ca să fiu iubit, trebuie în primul rând să știu ce înseamnă iubirea pentru mine și să mă iubesc pe mine. Trebuie să învățăm că un sentiment și o emoție nu se poate cumpăra, indiferent cât de mare at fi cadoul. Dacă vrem să surprindem pe cineva în mod plăcut, trebuie să-l surprindem ce știm că îi face cu adevărat plăcere. Asta nu înseamnă că trebuie să cumpărăm mașini, excursii exotice, acelea sunt venite la timpul potrivit, în nici un caz cu anume ocazie, sau din obligație. Indiferent care ar fi cadoul pe care îl oferim să nu uităm că nu am cumpătat sentimente și nici celălalt nu este cu nimic dator, sau să reacționeze așa cum noi ne-am aștepta, atunci când ne gândim să oferim acel cadou.”, spune psihologul.
Din nefericire o astfel de sărbătoare poate scoate la suprafață anumite boli psihice de care suferim deja, fiind un fel de stimulent. Cu alte cuvinte, în aceste perioade depresia și anxitatea pot fi amplificate. Valentine’s Day nu declanșează o astfel de boală, ci doar o face să fie mai evidentă. De asemenea, pot fi amplificate sentimentele de pierdere, neadaptare, scăderea stimei fata de sine sau respingere. Este important să luptăm cu aceste sentimente și să învățăm să ne prețuim.
„În preajma sărbătorilor de gen cresc reacțiile, să fim serioși, depresia există, anxietatea există, nu apare brusc în acea zi, doar că crește în intensitate. Fiecare persoană singură resimte în anume fel o sărbătoare, fie că este Ziua Îndrăgostiților, fie că este Paștele, Crăciun și așa mai departe, sau chiar weekend-ul. Pentru că, da, sunt sentimentele noastre, emoțile noastre, care iau amploare. De aceea spuneam că cel mai bun antidot este să învăț să mă iubesc pe mine. Indiferent de ce pastile aș lua, ce tratament, fără partea aceasta de terapie nu vom avea rezultatele la care ne așteptăm.”, mai spune Ovidiu Telegescu.
Psihologii mai recomandă ca într-o astfel de zi să ieșim cu prietenii sau să începem ceva nou, tocmai pentru a nu ne aduce aminte cum sărbătoream în alți ani, în care poate, ne aflam în altă stare de spirit, sau eram îndrăgostiți.
Citește și: Cadoul IDEAL de Ziua Indragostitilor. Ce-si doreste CU ADEVARAT fiecare zodie