Valer Dorneanu, noul preşedinte al CCR: Noi avem o clauză de ingratitudine faţă de cei care ne-au numit. Cine este Valer Dorneanu

Valer Dorneanu a fost ales preşedinte al Curţii Constituţionale. Miercuri au depus jurământul cei trei judecători proaspăt numiţi, Livia Stanciu, Attila Varga şi Marian Enache.
Filip Stan
13 iul. 2016, 11:29
Valer Dorneanu, noul preşedinte al CCR: Noi avem o clauză de ingratitudine faţă de cei care ne-au numit. Cine este Valer Dorneanu

Valer Dorneanu este noul preşedinte al Curţii Constituţionale, după ce mandatul fostului preşedinte, Augustin Zegrean, a expirat. Valer Dorneanu a îndeplinit funcţia de preşedinte interimar până miercuri, când Curtea a revenit în formulă completă, o dată cu depunerea jurământului de către judecătorii proaspăt numiţi de Preşedinţie, Senat şi Camera Deputaţilor: Livia Stanciu, Marian Enache şi Attila Varga.

Valer Dorneanu a declarat după alegerea sa în funcţia de preşedinte că vrea să păstreze prestigiul Curţii Constituţionale.

„Am fost ales cu majoritate de voturi. Cred că ai mei colegi au avut în vedere experienţa mea, spiritul meu conciliant şi faptul că vom reuşi să ducem prestigiul acestei instituţii mai departe. Vrem ca această instituţie să fie acel templu care păstrează biblia naţiunii”, a declarat valer Dorneanu.

Noul preşedinte spune că doreşte libertate totală pentru judecătorii Curţii, fără încercări de influenţă politică.

„Eu zic că aici au fost voturi strict personale şi umane… După modelul francez, avem o clauză de ingratitudine faţă de cei care ne-au propus. Aici suntem judecători ai CCR, obligaţi să respectăm Constituţia şi să impunem respectul ei fără influenţă şi aşteptăm acel climat politic în care să nu existe încercări de influenţă.

S-a vorbit că sunteţi susţinut de PSD…

După câte ştiu eu, nu partidele fac propuneri de candidaţi, dvs ştiţi asta? Propunerile partidelor se iau în considerare când sunt numiţi de către cameră sau senat, apoi preşedintele este ales la propunerea judecătorilor. Noi avem o clauză de ingratitudine faţă de cei care ne-au numit”.

Citeşte şi: Cei trei judecători noi de la Curtea Constituţională au depus jurământul. Valer Dorneanu, noul şef al CCR. UPDATE

Valer Dorneanu biografie

 

Valer Dorneanu s-a născut la 21 noiembrie 1944, în comuna Corbu, județul Harghita.

 

Este licențiat al Facultății de Drept din cadrul Universității București, începând cu anul 1967. În anul 1999, a devenit doctor în drept al Universității București. A urmat cursuri post-universitare de drept civil și dreptul muncii la Universitatea București (1987). Este specialist în drept parlamentar, tehnică legislativă și dreptul muncii.

 

Între 1999 și 2001, a fost conferențiar la Universitatea ”Spiru Haret” din București. Din 2003 până în 2008, a predat în cadrul Facultății de Științe Politice, Universitatea București. Din 2008, este profesor la Universitatea ”Nicolae Titulescu” din București.

 

A lucrat, succesiv, ca procuror la procuraturile locale ale sectoarelor 5 și 6 București (1967-1974); expert pe probleme de legislația muncii la Uniunea Generală a Sindicatelor din România (1974-1980); procuror la Direcția recursuri extraordinare civile la Procuratura Generală (1980-1985); consilier la Consiliul Legislativ (1985-1989); membru în Comisia juridică și constituțională din cadrul Consiliului Provizoriu de Uniune Națională (CPUN) (1989 — iunie 1990); consilier la Președinția României pe probleme de legislație (iunie 1990 — noiembrie 1992).

 

A ocupat funcția de ministru pentru relația cu Parlamentul în perioada 1992-1995. Între 20 octombrie 1995 și 27 octombrie 2000, a fost președinte al Consiliului Legislativ, numit de Parlamentul României.

 

S-a înscris în PDSR din octombrie 2000; membru al Biroului Executiv și în Consiliul Național al PSD (PDSR) și vicepreședinte al organizației PSD Iași; vicepreședintele Consiliului Național al PSD (din octombrie 2002).

 

A fost deputat PDSR (respectiv PSD din iunie 2001) de Iași, ales la 26 noiembrie 2000; copreședinte al Comisiei interparlamentare București-Chișinău; președintele Comisiei pentru elaborarea propunerii legislative privind revizuirea Constituției.

 

A deținut funcția de președinte al Camerei Deputaților între decembrie 2000 și decembrie 2004.

 

La alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2004, a fost ales pentru al doilea mandat de deputat, pe listele PSD. A fost președintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții, până în aprilie 2006.

 

Între martie 2006 și decembrie 2008, a fost vicepreședinte al Camerei Deputaților.

 

Este membru fondator al Societății pentru Dreptul Muncii din cadrul Uniunii Juriștilor din România.

 

În 2002, i s-a acordat Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler. Pentru contribuții remarcabile la susținerea și promovarea programelor Academiei Române i s-a decernat, în decembrie 2004, Meritul Academic.

 

În iunie 2010, Valer Dorneanu a candidat din partea PSD, pentru un loc vacant de judecător la Curtea Constituțională, însă a pierdut la vot în fața lui Mircea Ștefan Minea.

 

Între 18 octombrie 2010 și 28 martie 2013, a fost adjunct al Avocatului Poporului pentru domeniul — armată, justiție, poliție, penitenciare. În perioada 3 iulie 2012 și 23 ianuarie 2013, Valer Dorneanu a îndeplinit atribuțiile Avocatului Poporului, în urma revocării din funcție a lui Gheorghe Iancu.

 

La 26 martie 2013, Camera Deputaților a hotărât numirea lui Valer Dorneanu în funcția de judecător la CCR, pentru un mandat de 9 ani, ca urmare a încetării mandatului judecătoarei Aspazia Cojocaru, prin expirarea la 8 iunie a termenului pentru care a fost numită. Pentru numirea acestuia la Curtea Constituțională au fost exprimate 279 de voturi „pentru” și 59 de voturi „împotrivă”. Valer Dorneanu a depus, la 10 iunie 2013, jurământul de învestitură în funcția de judecător al Curții Constituționale.

 

La 7 iunie 2016, judecătorii Curții Constituționale l-au ales președinte interimar al instituției pe judecătorul Valer Dorneanu, care și-a exercitat atribuțiile de președinte al Curții Constituționale începând cu 10 iunie 2016.

 

Este autorul a 15 monografii, realizând și peste 55 de studii și comunicări științifice.

(Agerpres)

DailyBusiness
Coșul de cumpărături 2024. Ce alimente s-au scumpit enorm și unde mai găsești oferte față de anii anteriori
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Se scumpesc toate abonamentele Netflix. Cât vei plăti pentru planul Basic, Standard sau Premium
Capital.ro
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Codul rutier. Regula pe care șoferii o IGNORĂ în România
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
Silviu Prigoană, înmormântat în secret! Fiul său cel mare a confirmat. PRIMELE IMAGINI
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
O stațiune cochetă și liniștită, la o oră și jumătate de Capitală
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
O nouă recalculare a pensiilor de la 1 ianuarie 2025: Cu ce procent ar putea sa crească pensiile
Cancan.ro
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Cum arată CAVOUL lui Prigoană! FOTO EXCLUSIV
substantial.ro
Sindromul de coadă de cal: urgență medicală gravă și simptome asociate
MediaFlux
RĂSTRUNARE de SITUAȚIE! PRIGOANĂ a fost ÎNGROPAT PE ASCUNS! ANUNȚUL FAMILIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei