Valeriu Gheorghiţă, anunţ de ultimă oră despre măsurile anti-COVID. Ce se întâmplă cu administrarea celei de-a treia doze

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a susţinut, marţi, o conferinţă de presă despre principalele măsuri de combatere a COVID-19.
Razvan Mihalascu
24 aug. 2021, 14:07
Valeriu Gheorghiţă, anunţ de ultimă oră despre măsurile anti-COVID. Ce se întâmplă cu administrarea celei de-a treia doze
Principalele declaraţii ale lui Valeriu Gheorghiţă

„Autorizarea definitivă a vaccinului cred că este un element important care vine să reconfirme profilul de siguranţă favorabil, tolerabilitatea şi eficienţa pe care vaccinurilor împotriva COVID-19 le au împotriva infecţiei cu SARS-COV-2, indiferent de tipul variantei virale despre care vorbim.

În cazul copiilor cu vârsta de peste 12 ani, 12-15 ani, vaccinul de la compania Biontech Pfizer beneficiază în continuare de autorizaţia condiţionată, atât pentru schema iniţială. De asemenea, tot sub acelaşi tip de autorizare condiţionată este reglementată şi administrarea dozei trei la persoanele imunideprimate, aşa cum a recomandat FDA”.

Valeriu Gheorghiţă explică cum se va face vaccinarea în şcoli

„Preocuparea noastră de bază este aceea de a creşte accesul la vaccinare a tuturor celor care doresc să se vaccineze, mă refer la copiii eligibili cu vârste de peste 12 ani. În acelaşi timp, vor avea posibilitatea să se vaccineze şi cadrele didactice, personalul din învăţământ, precum şi aparţinătorii copiilor – părinţi, bunici, cei care locuiesc la aceeaşi adresă.

Cum va avea loc efectiv procesul de vaccinare. Vor fi unităţi de învăţământ unde vom putea organiza cabinete de vaccinare de sine stătătoare care să funcţioneze pe perioada în care există o adresabilitate în rândul unităţii de învăţământ.

De asemenea, foarte probabil ca în majoritate cazurilor, unde unitatea de învăţământ are în proximitate un centru de vaccinare nu se justifică să mai organizăm un alt cabinet”

„În mediul rural şi în urban, principala logistică care a asigură accesul la vaccinare va fi cu ajutorul echipelor mobile. Ne dorim ca fiecărei unităţi de învăţământ să-i fie alocată o echipă mobilă şi unitatea de învăţământ periodic să centralizeze persoanele care doresc să se vaccineze”

„Se stabileşte un interval orar, o zi într-o săptămână fie spre sfârşitul programului. Se identifică spaţiul unde se poate organiza activitatea de vaccinare.

Minorii au nevoie să fie însoţiţi de unul dintre aparţinători, de reprezentanţi legali, părinţi sau tutore. Se pot prezenta şi pot fi vaccinaţi împreună cu cei din familie.

Pentru noi este foarte important să promovăm conceptul de imunizare la nivelul întregii familii.

Riscul e că atunci când un copil se infectează e să transmită celor din familie, cu care intră în contact. În cazul în care sunt persoane vulnerabile, evoluţia poate să fie nefavorabilă.

Sunt studii care arată că familiile care au copii preşcolari au risc de 15% mai mare să înregistreze îmbolnăvire prin COVID-19, iar cei care au copii şcolari din clasele primare în sus au risc de 20-25% mai mare să înregistreze cazuri în interiorul familiei.

Împreună cu Ministerul Educaţiei vor avea loc în perioada următoare începând cu luna septembrie acţiuni de informare online în cadrul şedinţelor cu părinţii, în care reprezentanţi, fie din DSP-uri, fie din corpul medical din fiecare judeţ va fi prezent la aceste şedinţe online şi va răspunde întrebărilor absolut legitime şi fireşte pe care părinţii, dar şi cadrele didactice le pot avea în legătură cu vaccinarea”

„Cred că aceste şedinţe cu scop informativ aduc beneficii importante atât în rândul elevilor, al copiilor eligibili, dar şi în rândul aparţinătorilor, părinţi, bunici, cadre didactice, care pot să afle informaţiile de care au nevoie pentru a fundamenta decizia legată de vaccinare”

Cum se va face vaccinarea în universităţi

„În campusurile studenţeşti avem în vedere organizarea unor cabinete de vaccinare, acolo unde sunt unităţile locative pentru studenţi. Fiind un număr mare, accesibilitatea va fi mult mai uşoară în felul acesta.

Nu este nevoie de prezenţa unui aparţinător, ţinând cont că vorbim de persoane de peste 18 ani. Un aspect important este legat de partea de informare, în ce priveşte beneficiile şi importanţa vaccinării.

Cât de periculoasă este varianta delta a COVID

„Vedem ce se întâmplă în SUA: un număr din ce în ce mai mare de tineri, de copii, chiar cu vârstă sub 12 ani sunt diagnosticaţi cu infecţie SARS-COV-2. Ajung în spital, chiar şi în secţiile ATI”

„Infecţia cu varianta delta ar putea cauza forme mai grave în rândul tinerilor, în rândul copiilor, lucru care era atipic până la acest moment. De asemenea, tinerii, adolecenţii, copiii sunt expuşi unui risc mult mai mare de îmbolnăvire. Vorbim de o variantă mult mai transmisibilă.

Tinerii se adună, interacţionează mai mult, sunt expuşi mai frecvent riscului de infecţie şi într-un procent mai mic se respectă măsurile de prevenţie”

„Acoperirea vaccinală la tineri este mult mai redusă, comparativ cu persoanele cu vârste de peste 50-55 de ani”.

Ce se întâmplă cu vaccinarea în mediul rural

„În momentul de faţă, în 97% din comune au loc şi au avut loc activităţi de vaccinare. Cu siguranţă, ele vor fi reluate în perioada următoate. Pot să vă spun că este o un efort extraordinar de mare care a fost susţinut în perioada acestor luni, tocmai pentru a ajunge cu vaccinul cât mai aproape de oameni.

„S-au finalizat acţiunile de vaccinare în 67% dintre comune. Au fost administrate în total, în mediul rural, prin toate mijloacele de vaccinare, peste 2,56 milioane de doze şi au fost vaccinate 1,13 milioane de persoane cu schemă completă”.

„În momentul de faţă, aproximativ 26% din centrele de vaccinare care au fost active la nivel naţional au activitatea suspendată temporar. Aproximativ 60% din centrele de vaccinare active – 603 centre – au programul de lucru redus la şase ore. Am transmis în urma unor evaluări pe care le facem periodic, în ceea ce priveşte eficienţa centrelor de vaccinare, ca programul de lucru al tuturor centrelor de vaccinare să fie redus la şase ore, în loc de 12 ore în perioada următoarelor două-trei săptămâni.

În funcţie de adresabilitatea pe care o vom înregistra, programul poate să revină la forma iniţială sau putem reactiva anumite centre care au fost suspendate temporar”

„Ne aşteptăm în următoarea perioadă, ca urmare a creşterii numărului de cazuri la nivel naţional, să avem şi o adresabilitate crescută sau în creştere la vaccinare”.

Valeriu Gheorghiţă: „Suntem în momentul de faţă pe un trend ascendent”

„Suntem în momentul de faţă pe un trend ascendent din punct de vedere epidemologic. Suntem în valul patru. Înregistrăm un număr din ce în ce mai mare de cazuri noi şi ca urmare a faptului că varianta delta este pe cale să devină dominantă în România”

„Ceea ce am observat în această perioadă este un profil de comportament care ne expune unui risc crescut de îmbolnăvire: mobilitate crescută, coroborat cu faptu că avem un număr mare de persoane susceptibile. Riscul de îmbolnăvire creşte. De asemenea, nerespectarea măsurilor de prevenţie reprezintă principalele motive pentru care nu ne aşteptăm ca în perioada următoare ca situaţia să se stabilizeze”

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că în prezent sunt disponibile 340 de paturi de Terapie Intensivă pentru adulţi, iar Direcţiile de Sănătate Publică au anunţat că pot fi puse la dispoziţie un număr maxim de 110 paturi de Terapie Intensivă pentru copii. Mihăilă a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că intensitatea valului patru al pandemiei depinde de alegerea cetăţenilor dacă doresc sau nu să se vaccineze.

Citeşte şi: Ioana Mihăilă: Vârful valului patru e așteptat la finalul lunii septembrie. 4.000 de pacienți cu COVID internați – cel mai rău scenariu

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că, dacă România va fi lovită de valul 4 al pandemiei de Covid, situaţia nu va fi la fel de gravă ca în precedentele perioade cu vârfuri ale infectărilor, pentru că multe  aspecte din sistemul sanitar au fost îmbunătăţite şi, în plus, avem avantajul vaccinării.

„Lockdown cum a fost inainte nu se preconizeaza, pentru ca avem alte mijloace si posibilitati, avem vaccinarea. Noi oricum nu am avut un lockdown total, ci am mers pe incidente si pe masuri zonale si locale. Vor fi masuri luate pe zona, in functie de incidenta.

Dacă într-o zonă ajungem la incidența care prevede limitarea accesului în anumite zone, se va lua măsura. Dar se va merge și pe identificarea persoanelor vaccinate, care să poată intra în anumite zone. Acest lucru urmează să se decidă.

Când facem estimări, facem estimări, ele pot să se schimbe, iar când luăm decizii le luăm pe baza informațiilor din acel moment. În fiecare zi apar informații noi științifice și adaptăm deciziile față de informațiile noi”, a spus dr. Raed Arafat.

Citeşte şi: Raed Arafat, despre pregătirile pentru valul 4: „Nu vom avea lockdown cum a fost înainte. Vor fi măsuri zonale şi locale, în funcţie de incidenţă”

DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Spynews
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va bântui!”
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea un 2025 ca în povești. Le așteaptă câștiguri, belșug și bogăție
Capital.ro
Verdict clar pentru Călin Georgescu. Nimeni și nimic nu-l mai poate opri
Playtech.ro
„Am găsit ceva în grădină care m-a lăsat fără cuvinte”: Descoperirea uimitoare a unui bărbat ar putea...
DailyBusiness
Cât costă o tură de ski cu elicopterul in Munții Făgăraș! Suma este comparabilă cu heli-skiing-ul din Elveția!
Adevarul
Atac la România. Războiul hibrid prin care Rusia ne stinge lumina. Expert: „Modelul a mai fost folosit de Moscova în Germania”
wowbiz.ro
Mădălin Ionescu, de URGENȚĂ la spital. A fost internat după ce simptomele S-AU AGRAVAT
Spynews
Închisoare pe viață pentru doi părinți care și-au lovit cu bestialitate copilul. Fetița în vârstă de 10 ani a murit din cauza loviturilor
Spynews
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani și 8 luni de închisoare. Decizia de ultimă oră a instanței
Evz.ro
Se lansează două noi posturi de televiziune. Ce fac frații Micula, de fapt
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
kanald.ro
Ultimele cuvinte pe care Silviu Prigoană i le-a spus Gabrielei Lucuțar, în ziua în care a murit. Ce i-a spus Reginei Întunericului
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge aproape toată luna ianuarie, potrivit meteorologilor EaseWeather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Secretul pe care Ion Iliescu îl va lua în mormânt. Procurorul care a lucrat la dosarul Revoluţiei Române aruncă bomba
StirileBZI
Românii trebuie să depună declaraţii fiscale până pe 20 decembrie 2024. Amenzile sunt foarte mari!
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
Papa Francisc, vizat de o tentativă de asasinat: "O tânără sinucigașă, cu bombe pe sub haine..."
substantial.ro
Pierderi grele în rândul soldaților nord-coreeni în conflictul din Ucraina
MediaFlux
S-A ANUNȚAT CÂND VOR AVEA LOC ALEGERILE PREZIDENȚIALE!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noi dușmani amenință pădurile României