Valeriu Gheorghiţă a răspuns întrebării „Ne vom întoarce la masca de protecție atunci când va veni valul patru?“. Trebuie să purtăm masca în zonele aglomerate unde riscul de infectare este mare, spune medicul. „Acum s-a renunțat la obligativitatea ei, dar nu înseamnă că nu trebuie să o purtăm când intrăm în zone aglomerate, unde expunerea la persoane e crescută, iar riscul de infectare e mare“, a explicat Valeriu Gheorghiță, la Digi24. Totuși, medicul spune că este dificil de stabilit care va fi situația în viitor, în cazul în care va apărea valul patru.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a explicat că strategia este ca tot mai mulţi oameni să se vaccineze cu schema completă pentru COVID-19, în detrimentul vaccinării cu cea de-a treia doză a celor deja vaccinaţi. ”Faptul că se depun datele ştiinţifice care atestă siguranţa şi eficacitatea unei a treia doze de vaccin, administrată conform datelor prezentate de compania Pfizer, administrarea celei de-a treia doze la şase luni este un aspect. Ştim că avem date de siguranţă şi avem date de imunigenitate şi eficacitate. Dar asta nu înseamnă că această măsură trebuie adoptată ca politică de vaccinare. Sigur că se adoptă o astfel de măsură atunci când datele de zi cu zi îţi arată o scădere a eficienţei vaccinurilor, dar nu este cazul în acest moment pentru niciuna dintre variantele virale. Chiar dacă numărul de cazuri este în creştere, afectează în mod deosebit populaţia nevaccinată şi acolo unde rata de acoperire vaccinală este crescută, numărul de decese nu a crescut”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Digi24.
Şeful BioNTech e împotriva vaccinării obligatorii, dar trage un semnal de alarmă. „O persoană poate infecta până la opt persoane care nu au imunitate”
Acesta a explicat că trebuie crescut numărul persoanelor care se vaccinează. ”Această a treia doză este în perspectiva acestor variante virale în care se observă o scădere a activităţii neutralizante a anticorpilor, chiar a celor obţinuţi din vaccinare. Dacă ne e teamă de variante virale, trebuie să creştem numărul celor vaccinaţi şi nu să administrăm o a treia doză celor vaccinaţi deja cu o schemă completă. Şi aici vorbim deja de 3,3 miliarde de doze administrate la nivel global, însă populaţia ţărilor în curs de dezvoltare are o rată de acoperire vaccinală de circa unu la sută”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a mai precizat că strategia este de a creşte numărul celor vaccinaţi cu scemă completă.
”Este important să accelerăm în mod echitabil campaniile de vaccinare la nivelul tuturor ţărilor pentru că în felul acesta reducem probabilitatea de selectare a noi variante virale. Strategia, în momentul de faţă, este să creştem numărul celor care se vaccinează cu o primă schemă completă, în felul acesta scădem circulaţia virusului şi cu siguranţă vom avea un control bun din punct de vedere al pandemiei”, a declarta Gheorghiţă.
Valeriu Gheorghiţă, podcast cu cercetătorul Cătălin Ţucureanu: când se va administra a treia doză de vaccin
Medicul a lăsat explicat că se va folosi o a treia doză numai în cazul în care creşte riscul de îmbolnăvire a persoanelor deja vaccinate.
Pe de altă parte, Gheorghiță asigură că vaccinarea va rămâne voluntară: „Nu se pune problema să devină obligatorie. Acum, doar cine nu vrea nu se vaccinează. Numărul celor care doresc să se imunizeze e în scădere acum, dar anticipăm ca într-o lună, va crește“.
„Prin vaccinare nu putem preveni 100% din infecțiile asimptomatice. Putem să prevenim 50-60% din infecțiile asimptomatice. Putem să ne infectăm, să facem forme asimptomatice sau ușoare, să intrăm în contact cu o persoană vulnerabilă și să transmitem boala, chiar dacă statistic, riscul de a o transmite e cu 50% mai scăzut“, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.