Valeriu Gheorghiţă a anunţat că până în prezent au fost confirmate 101 cazuri de infectări cu tulpina Delta în România. Medicul militar atrage atenţia că există o uşoară tendinţă de creştere a numărului de infectări cu covid-19 în ţara noastră.
„La nivel european se constata o tendinta de crestere a infectarilor. Mare majoritate a cazurilor raportate in aceasta perioada sunt la tineri. Datele din Romania ne arata ca in saptamana 28 avem o crestere a numărului de cazuri cu 38,9 la sută faţă de săptămâna precedenta. Exista o usoara tendinta de a inregistra o crestere a numărului de cazuri.
Sunt confirmate 101 tulpini variante virale delta. Pana acum s-au efectuat 2415 secventieri si s-au identificat un procent de 75% variante virale de ingrijorare. Dintre acestea, 101 sunt variante delta. Aceasta este mai contagioasă cu 60% faţă de tulpina alfa. Vorbim de o tulpina care se raspândeşte mult mai rapid.
Datele publice din Marea Britanie ne arată ca vaccinarea cu schemă completă ne oferă o protectie de peste 90%, inclusiv pentru varianta delta. Vaccinurile sunt foarte eficiente. Vaccinarea cu schema completa reduce riscul de spitalizare şi de deces. „, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a declarat că la nivel naţional, România are o rată de imunitate de grup de 44%.
„Am finalizat estimarea ponderii populationale cu un grad de protectie fata de boala covid-19 obţinut prin vaccinare si trecere prin boala. Sunt doua judetete si municipiul Bucuresti care au o rata de imunitate de grup de peste 60%. este vorba despre Cluj, Ilfov şi Bucuresti. În 25 de judeţe, peste 20% din persoane au un grad de imunitate. La nivel national, vorbim de o estimare de 44% rata de imunitate colectiva dobândită prin boala şi vaccinare”, a mai precizat medicul militar.
Cea mai mare rata de acoperire vaccinală este la grupa de varsta 60-69 de ani, unde ne apropiem de 38%, urmat de grupa de vârstă 50-59 şi de 70-79 de ani. În grupa de varta 12-15 ani rata de acoperire vaccinală este de 2,9 % , iar la grupa de vârsta 16-19 ani rata de acoperire vaccinală este de 16%.
Pana la 19 iulie au fost raportate 16.737 de cazuri de reactii adverse.
Valeriu Gheorghiţă avertizează că valul patru al pandemiei va fi mult mai agresiv decât au fost cele de până acum. Mai mult, medicul militar spune că varianta Delta va deveni dominantă în Europa la sfârşitul lunii august.
„Valul patru va fi mult mai agresiv, diferentele fiind legate de nivelul de vaccinare al populatiei. Cu cât numărul persoanelor vaccinate este mai mare, cu atât numărul persoanelor spitalizate şi al deceselor va fi mai mic. Mesajul meu este sa profităm de situaţia de la ora actuală, de o situaţie stabilă din punct de vedere epidemiologic, .şi să ne vaccinăm pentru a ne feri cât se poate de mult de a face o formă severă de boală şi a ajunge la spital. Vom înregistra o crestere a numărului de cazuri lent dar progrsiv în perioada următoare. Este important să respectăm măsurile de prevenţie.
Experţii estimează că la sfârsitul lunii august varianta Delta va deveni dominantă inclusiv în Europa.Vaccinarea este principala solutie prin care putem sa evitam consecintele negative ale pandemiei „, a mai precizat medicul militar.
Andrei Baciu, despre certificatul digital european
„Au fost generate peste un milion de certificate. Cu privire la procesul de vaccinare, avem 587 de companii din 38 de judete care au demarat aceasta activitate. S-au vaccinat 67.106 persoane, dintre care 3455 din domeniul HORECA. Braşov, Alba şi Bihor sunt in top ca număr de persoane vaccinate. „, a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.
https://www.facebook.com/guv.ro/videos/206986591352587
Inundaţiile din ultima perioadă au afectat şi un drive-thru din Deva. Deşi a plouat cu găleata, 75 de persoane au mers să se vaccineze luni. Potrivit autorităţilor, de la deschiderea centrului şi până acum au fost administrate 16.539 de doze.
Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, până marţi, 20 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.081.773 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
1.046.881 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 95 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Până astăzi, 34.258 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 19.07.2021 (10:00) – 20.07.2021 (10:00) a fost raportat de către INSP 4 decese (2 bărbați și 2 femei), al unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitale din Brașov, Maramureș, Prahova și Municipiul București.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 244. Dintre acestea, 36 sunt internate la ATI.
Citeşte şi Restricţii de circulaţie pe timp de noapte în Barcelona. Spania a trecut în zona roşie
Medicul Virgil Musta a explicat, într-o intervenţie la România TV, că tulpina Delta este cea mai contagioasă dintre toate şi că dacă numărul cazurilor noi de îmbolnăviri este important să se revină la măsurile de restricţionare pentru a împiedica transmiterea bolii.
„Se ştie că aceste vaccinuri te protejează în special pentru formele severe de boală. Depinde şi cu ce vaccin eşti vaccinat. De exemplu, în Marea Britanie marea majoritate a populaţiei este vaccinată cu vaccinul AstraZeneca, despre care se ştie că are o protecţie pentru tulpinile care circulă la ora actuală mai mică decât celelalte vaccinuri. Pe de altă parte, o parte dintre cei vaccinaţi sunt vaccinaţi cu o singură doză, ceea ce de asemenea nu oferă o protecţie suficientă.
Ceea ce este esenţial, dacă ne uităm la statistici, deşi numărul de cazuri este mare şi în creştere, numărul de decese este foarte mic. De exemplu, zilele trecute în Anglia erau peste 50.000 de cazuri noi de îmbolnăviri pe zi şi doar 60 de decese. De fapt, vaccinul te protejează pentru a nu face boală severă şi pentru a nu deceda, ceea ce este esenţial”, a explicat Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, la România TV.