Valeriu Gheorghiţă anunţă cine face a treia doză de vaccin anti-covid. În ce condiţii se administrează doza booster

Valeriu Gheorghiţă a explicat în ce condiţii se face cea de-a treia doză de vaccin anti-coronavirus. De asemenea, coordonatorul campaniei de vaccinare a anunţat cine sunt persoanele care vor beneficia iniţial de doza booster.
Loredana Brumă
14 sept. 2021, 08:43
Valeriu Gheorghiţă anunţă cine face a treia doză de vaccin anti-covid. În ce condiţii se administrează doza booster
Valeriu Gheorghiţă anunţă cine face a treia doză de vaccin anti-covid. În ce condiţii se administrează doza booster

Valeriu Gheoghiţă a explicat că sunt două recomadări diferite pentru administrarea dozei trei de vaccin anti-coronavirus. Aceasta se va administra persoanelor din categoriile vulnerabile, iar cea de-a doua recomandare privește persoanele în cazul cărora se va administra doza „booster”.

Valeriu Gheorghiţă anunţă în ce condiţii se poate face a treia doză

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a explicat că printre persoanele care se pot vaccina cu cea de-a treia doză de vaccin anti-coronavirus se numără pacienţii imunodependenţi, cei oncologici şi cei diagnosticaţi cu HIV. De asemenea, vârstnicii se află printre persoanele care se pot vaccina cu doza booster. Medicul militar a explicat că în cazul acestor persoane este posibil ca imunitatea dobândită după primele două doze să fie mai mică decât la restul populaţiei.

„Toate acestea fac ca persoana respectivă, vaccinată cu schemă completă, să aibă o probabilitate mai mică să dezvolte un răspuns imun protector și atunci ea va avea nevoie de o a treia doză, de o doză suplimentară, tocmai pentru a crește probabilitatea să dezvolte un răspuns imun protector la prima schemă.

Asta înseamnă că cei care se află în categoriile menționate vor primi trei doze de vaccin de la început: la zero, de pildă, la o lună și la două luni. De asemenea, cei care sunt în aceste categorii și au făcut o primă schemă de vaccinare cu două doze vor fi chemați, li se va recomanda să vină să-și facă și a treia doză pentru a consolida răspunsul imun”, a explicat medicul militar la Digi 24.

Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă, recomandare importantă pentru cei vaccinaţi anticovid înaintea sezonului rece

De asemenea, coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat faptul că fiecare medic de familie are în evidență aceste categorii de pacienți care s-au imunizat cu ambele doze.

Ce înseamnă doza booster

Potrivit medicului militar, doza booster  va fi ca un rapel și se va putea administra la un interval de cel puțin șase luni de la schema inițială. Doza ce se va putea administra tuturor categoriile de persoane, iar rolul său va fi acela de a crește răspunsul imun.

„Este important să înțelegem aceste două diferențe, de doză suplimentară, în cazul primei vaccinări la persoane imunodeprimate, și o doză de rapel, a treia doză, care se administrează după o perioadă mai mare de timp de la prima schemă, cel puțin șase luni. Iarăși, este important să vizăm acele categorii populaționale care sunt la risc mare de infecție, cum e personalul medical sau cei care se află în prima linie de îngrijire a persoanelor”, a mai explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă, anunţ teribil! „Va creşte numărul de copii internaţi în spitale, inclusiv în Terapie Intensivă!”

A treia doză de vaccin anti-covid se administrează la şase luni de la administrarea schemei iniţiale. De asemenea, a treia doză nu este recomandată celor care au trecut prin boală.

Medicul militar a explicat că administrarea celei de-a treia doze nu va fi condiționată de analize pentru anticorpi.

„O persoană care are istoric de trecere prin boală și care a primit două doze de vaccin nu mai are recomandare fermă de a face această doză de rapel la șase luni, pentru că datele ne-au arătat că nivelul de anticorpi, chiar dacă scade, se menține semnificativ mai crescut față de cel al persoanelor care nu au istoric de trecere prin boală”, a mai precizat Gheorghiță.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Adio Netflix pe aceste televizoare! Din luna august, aplicația nu va mai funcționa pentru ele
Capital.ro
S-a dat lege OBLIGATORIE pentru toată România. Se aplică din luna OCTOMBRIE 2024
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Salarii uriașe pentru românii care se angajează aici! Poți câștiga 9.600 de lei lunar!
Adevarul
Corina Cușa, profesoară: „A apărut un fenomen periculos în timpul vacanței mari: inactivitatea, ca formă de ocupare a timpului liber“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Harry și Meghan, colecționari de trofee ridicole
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?
Cancan.ro
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat gestul extrem într-un bilet de adio
Capital.ro
MAREA ACTRIȚĂ a spus adio lumii. A fost o DOAMNĂ de neegalat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
RACHETE BALISTICE RUSEȘTI ISKANDER DISTRUG SISTEME PATRIOT ÎN UCRAINA
MediaFlux
DATA la care vine RECALCULAREA PENSIEI! Au anunțat ACUM
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!