Valeriu Gheoghiţă a explicat că sunt două recomadări diferite pentru administrarea dozei trei de vaccin anti-coronavirus. Aceasta se va administra persoanelor din categoriile vulnerabile, iar cea de-a doua recomandare privește persoanele în cazul cărora se va administra doza „booster”.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a explicat că printre persoanele care se pot vaccina cu cea de-a treia doză de vaccin anti-coronavirus se numără pacienţii imunodependenţi, cei oncologici şi cei diagnosticaţi cu HIV. De asemenea, vârstnicii se află printre persoanele care se pot vaccina cu doza booster. Medicul militar a explicat că în cazul acestor persoane este posibil ca imunitatea dobândită după primele două doze să fie mai mică decât la restul populaţiei.
„Toate acestea fac ca persoana respectivă, vaccinată cu schemă completă, să aibă o probabilitate mai mică să dezvolte un răspuns imun protector și atunci ea va avea nevoie de o a treia doză, de o doză suplimentară, tocmai pentru a crește probabilitatea să dezvolte un răspuns imun protector la prima schemă.
Asta înseamnă că cei care se află în categoriile menționate vor primi trei doze de vaccin de la început: la zero, de pildă, la o lună și la două luni. De asemenea, cei care sunt în aceste categorii și au făcut o primă schemă de vaccinare cu două doze vor fi chemați, li se va recomanda să vină să-și facă și a treia doză pentru a consolida răspunsul imun”, a explicat medicul militar la Digi 24.
De asemenea, coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat faptul că fiecare medic de familie are în evidență aceste categorii de pacienți care s-au imunizat cu ambele doze.
Potrivit medicului militar, doza booster va fi ca un rapel și se va putea administra la un interval de cel puțin șase luni de la schema inițială. Doza ce se va putea administra tuturor categoriile de persoane, iar rolul său va fi acela de a crește răspunsul imun.
„Este important să înțelegem aceste două diferențe, de doză suplimentară, în cazul primei vaccinări la persoane imunodeprimate, și o doză de rapel, a treia doză, care se administrează după o perioadă mai mare de timp de la prima schemă, cel puțin șase luni. Iarăși, este important să vizăm acele categorii populaționale care sunt la risc mare de infecție, cum e personalul medical sau cei care se află în prima linie de îngrijire a persoanelor”, a mai explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.
A treia doză de vaccin anti-covid se administrează la şase luni de la administrarea schemei iniţiale. De asemenea, a treia doză nu este recomandată celor care au trecut prin boală.
Medicul militar a explicat că administrarea celei de-a treia doze nu va fi condiționată de analize pentru anticorpi.
„O persoană care are istoric de trecere prin boală și care a primit două doze de vaccin nu mai are recomandare fermă de a face această doză de rapel la șase luni, pentru că datele ne-au arătat că nivelul de anticorpi, chiar dacă scade, se menține semnificativ mai crescut față de cel al persoanelor care nu au istoric de trecere prin boală”, a mai precizat Gheorghiță.