Valeriu Gheorghiţă a explicat, marţi, care sunt persoanele pentru care este recomandată doza a treia de vaccin anti-covid, precizând că au fost deja vaccinate aproape 14.000 de persoane cu doza booster.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat, marţi, în cadrul conferinţei de presă în ce condiţii se poate face a treia doză de vaccin anti-covid.
„Prezentarea la centrele de vaccinare pentru dozele 3 se face fie prin prezentare directă cu cartea de identitate, fie prin programare pe platformă. Pana astazi la ora 12 au fost programate peste 25.000 de persoane pentru doza de rapel.
Doza de rapel se poate face doar cu cele 2 vaccinuri pe baza de ARN mesager, Pfizer şi Moderna, indiferent de schema de vaccinare care a fost folosită iniţial. Aceasta doza de rapel este recomandata personalului medico-sanitar, persoanelor din centrele sociale, personalului din invatamant, persoanelor vulnerabile, cu afectiuni cronice.
De asemenea, si celelalte categorii de persoane care au cel putin 6 luni de la vaccin. În ultima săptămână s-a observat o creştere a persoanelor care s-au vaccinat cu doza 1.
Pana la ora 12.00 au fost vaccinate 13.963 de persoane cu doza 3. Trebuie să fim responsabili în perioada următoare, avem nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi să respectăm regulile și să ne vaccinăm, având în vedere faptul că prin vaccinare evităm riscul de formă gravă, riscul de spitalizare, riscul de deces și riscul de răspândire a virusului”, a subliniat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Valeriu Gheorghiță a anunţat că în marea majoritate a județelor, rata de vaccinare este în creștere, iar în ultimele două săptămâni s-a observat o prezență crescută în centrele de vaccinare.
„Este important să înțelegem că varianta Delta se răspândește cu atât de mare viteză încât pentru persoanele care nu au niciun fel de protecție, riscul să se infecteze în următoarea perioadă este foarte mare.
Avem o creştere a numărului de cazuri care motivează o parte dintre persoane să se vaccineze cu prima schemă. Este măsura care va avea un impact din punct de vedere epidemiologic pe răspândirea virusului şi pe cresterea numărului de cazuri”, a mai spus medicul militar.
Valeriu Gheorghiţă a anunţat că va face doza 3 in cursul saptamanii viitoare la Spitalul Militar Central, acolo unde am beneficiat şi de prima schema de vaccinare.
„Este important să ne uitam ca rata de pozitivare în ziua de duminică pe testele efectuate a fost de 20 la sută, zi in care s-au confirmat 5.600 de cazuri. Era de asteptat ca luni să fie raportate un număr dublu de cazuri. Ne asteptam ca astazi să fie raportate un număr dublu de cazuri pentru că dacă intr-o zi ai rata de pzitivare de 20 la suta si a doua zi creste numarul de teste efectuate, atunci evident vei avea un numar mai mare de cazuri. Acest trend se va menţine şi în perioada următoare”, a explicat medicul militar.
De asemenea, medicul Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a declarat că o parte dintre cele peste 11.000 de cazuri de COVID-19 anunțate marţi de autorități „vin din urmă, din weekend”, iar autoritățile se așteaptă la 20.000 de cazuri pe zi în luna octombrie.
„Este ceva ce se petrece în fiecare weekend, pentru noi ca epidemiologi nu are nicio legătură cu niciun congres al niciunui partid. În fiecare weekend se efectuează un număr de teste mai mic. În zilele de weekend nu lucrează toate laboratoarele, iar unele dintre ele acumulează probele și le lucrează luni”, a adăugat Adriana Pistol.
Peste 3,6 milioane de certificate verzi COVID-19 au fost eliberate în total până acum în România, a anunțat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
De asemenea, potrivit lui Andrei Baciu, România a primit până în acest moment peste 19.784.000 de doze de vaccin, iar față de săptămânile trecute nu au avut loc alte donații sau vânzări de vaccinuri.
Citeşte şi Alexandru Rafila: „Valul 4 dovedeşte că nu am învăţat NIMIC din cele anterioare”
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi 11.049 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, din care 1.912 sunt în Bucureşti. Acesta este cel mai mare număr de cazuri zilnice înregistrat de la începutul pandemiei. În ultimele 24 de ore, 208 persoane au decedat. La ATI sunt internaţi 1.267 de pacienţi cu COVID-19. 306 copii cu COVID-19 sunt în spital, 17 dintre ei fiind la ATI.
Până astăzi, 28 septembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.210.810 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 1.129 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.