Valeriu Gheorghiţă a anunţat marţi după-amiază, în cadrul conferinţei de presă, că Agenţia Europenă a Medicamentului va autoriza administrarea vaccinului Pfizer la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani.
„Agenția Europeană a Medicamentului va face recomandarea de autorizare a vaccinului Pfizer pentru grupa de vârstă 5-11 ani pe 25 noiembrie, iar cel mai probabil pe data de 26 noiembrie, Uniunea Europeană va autoriza acest vaccin pentru folosirea pe teritoriul său la această grupă de vârstă. Vaccinul Moderna ar urma să fie și el autorizat pentru copii de 6-11 ani la mijlocul lunii decembrie.
Dozajul este de 10 micrograme, intr-o schema de administrare cu 2 doze, la interval de 21 de zile.”, a anunţat Valeriu Gheorghiţă.
Coordonatorul campaniei de vaccinarea în România a anunţat că au început deja pregătirile logistice la nivelul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 pentru administrarea vaccinului la copii și optimizarea platformei de programare, după ce acesta va fi autorizat.
„Până acum au fost identificate 45 de cabinete în unități sanitare și alte 135 de cabinete în centre de vaccinare unde se folosește vaccin Pfizer unde se va putea face vaccinarea copiilor, însă situația este în dinamică. Există posibilitatea de vaccinare inclusiv în cabinetele medicilor de familie. Sunt flacoane diferite fata de cele care sunt astăzi folosite” a mai explicat şeful campaniei de vaccinare.
„În 20 de tări europene există o creştere a numărului de cazuri raportate. Ne asteptam si noi ca o crestere a numarului de cazuri sa se produca din a doua parte a lunii ianuarie. Vigilenta noastra trebuie să ramana ridicata, sa incercam sa respectam masurile de prevenire a raspandirii bolii. Doar in felul acesta putem sa scadem presiunea din spitale. Din fericire, evolutia este favorabila. Ne dorim sa se mentina acest trend evoluativ. Astazi rata de pozitivare este 5 la sută, este cea mai mica din ultimele doua luni, arata o scaderea a numarului de cazuri. Trebuie să constientizam ca doar prin masuri care previn raspandirea bolii putem sa avem un confort şi o stabilitate epidemiologica in perioada urmatoare. Aceste lucruri sunt vaccinarea şi respectarea măsurilor igienico-sanitare. Readuc în atenţie importanţa implementării certificatului verde digital”, a menţionat Gheorghiţă.
Numărul persoanelor vaccinate se menține scăzut în contextul preconizării valului 5. Potrivit ultimelor informații transmise de autorități, 65.090 de persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore, dintre care doar 16.709 cu prima doză.
Dintre cele 65.090 de persoane imunizate cu ser, 16.709 de cetățeni au primit prima doză, 24.703 au făcut schema completă, iar 23.678 au primit doza booster.
Din cele 16.709 de persoane care au făcut prima doză, 9.158 au primit serul Pfizer, 191 serul Moderna, iar 7.360 au făcut doza unică Johnson&Johnson.
De la 27 decembrie 2020, au fost administrate 14.452.740 de doze de vaccin, iar 7.218.456 de persoane au primit schema completă.
Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 23 noiembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 2.736 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 273 decese dintre care 34 anterioare.
Valeriu Gheorghiţă anunţă că România ar putea renunţa la vaccinul AstraZeneca
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi că începând din luna ianuarie România ar putea renunţa la utilizarea vaccinului produs de AstraZeneca.
„În cadrul şedinţei CNCAV de săptămâna precedentă în unanimitate s-a luat decizia de a propune Ministerului Sănătăţii să renunţăm la vaccinul AstraZeneca din ianuarie 2022”, a anunţat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Valeriu Gheorghiţă a explicat că solicitarea se bazează pe lipsa de interes din partea populaţiei şi pe problemele privind managementul vaccinului.
„Flacoanele sunt cu 10 doze şi procentul de doze care sunt sacrificate este foarte mare”, a precizat Gheorghiţă. 852.031 de doze de vaccin AstraZeneca au fost folosite de la începutul campaniei de vaccinare din România.