Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi că până luni seara 489.273 de persoane s-au înscris pe liste de aşteptare în vederea programării pentru vaccinarea împotriva COVID-19.
„În cursul zilei de ieri s-au programat pe locuri libere în centrele de vaccinare 51.629 de persoane pentru doza unu, pot să vă spun pentru vaccinuri care sunt distribuite în centrele de la Moderna – 24.699 de programări, pentru centrele de Pfizer care mai aveau locuri – 2.475 de programări şi pentru centre cu vaccin de la compania AstraZeneca – 24.455 de programări. Suplimentar, au fost programate pe listele de aşteptare până astăzi la ora 12.00, 489.273 de persoane. Deci, practic, aproape jumătate de milion de persoane s-au programat în ultimele 24 de ore pe listele de aşteptare. În ceea ce priveşte modalitatea de programare pe listele de aşteptare, peste 17.000 de persoane au folosit serviciul de call-center, prin intermediul medicilor de familie – peste 67.000 de persoane, prin intermediul angajatorilor – peste 24.000 de persoane şi individual pe platformă – peste 309.000 de persoane”, a anunţat coordonatorul campaniei de vaccinare în România.
Din cei aproape 500.000 de oamenii înregistraţi pe listele de aşteptare, mai bine de jumătate sunt persoane care se încadrează în etapa a treia.
„În ceea ce priveşte tipul persoanelor care s-au programat pe listele de aşteptare: persoane peste 65 de ani – peste 81.000 de persoane, cei aflaţi în evidenţă cu boli cronice – 60.174 de persoane, persoane care deservesc activităţii esenţiale – 25.724 şi persoane care fac parte din etapa a treia din populaţia generală – peste 252.000 de persoane. În momentul de faţă, avem peste 3,6 milioane de conturi de beneficiari în platforma de programare din care peste 2,1 milioane sunt beneficiari care au făcut programări, parte dintre ei după cum ştim au fost şi vaccinaţi, aproape 1,5 milioane de persoane şi mai avem încă aproximativ 1,4 milioane de conturi create care încă nu au o programare efectuată”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă.
Valeriu Gheorghiţă a precizat că pe platforma de vaccinare s-au creat 3,6 milioane de conturi, din care peste 2 milioane au făcut şi programări.
Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiţă, a ţinut să precizeze că în ciuda faptului că 13 state de la nivel Uniunii Europene au decis suspendarea temporară a vaccinării cu serul de la AstraZeneca, în România vaccinarea va continua imunizarea cu acest vaccin.
„13 țări din Uniunea Europeană au decis suspendarea vaccinării cu un lot de vaccin AstraZeneca, alte 15 au decis suspendarea completă a vaccinării cu acest vaccin. România a decis continuarea, la acest moment, a vaccinării cu vaccinul AstraZeneca, vaccin aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului și față de care Agenția Europeană a Medicamentului și-a menținut recomandarea – beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile. Astăzi, Agenția Europeană a Medicamentului reevaluează toate datele și vom avea joi o concluzie”, afirmă Valeriu Gheorghiță.
Gheorghiţă a mai spus că până acum 33.000 de programări pentru vaccinare cu serul de la AstraZeneca dintr-un total de 446.896 au fost anulate. De asemenea, în prezent mai sunt 18.347 de locuri libere pentru programare la vaccinare cu serul AstraZeneca în centrele din România.
Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă anunţă deschiderea de noi centre de vaccinare. Ce se întâmplă cu serul de la AstraZeneca
Harta turismului de vaccinare. Iată unde să te programezi în funcţie de ce vaccin anti-COVID vrei
Din 15 martie a pornit oficial cea de-a treia etapă de vaccinare anti-COVID. 47.000 persoane s-au programat deja pentru a se imuniza, iar alte peste 350.000 de persoane s-au înscris pe listele de aşteptare pentru a fi notificate atunci când vor fi locuri disponibile. Dacă ţii neapărat să te imunizezi cu vaccinul produs de o anumită firmă, o platfomă online îţi permite să afli ce vaccin se foloseşte în centrul ales de tine şi te poate notifica atunci când sunt locuri disponibile pe platofoma oficială de vaccinare în vederea programării.
Citeşte şi: Cum îți dai seama din timp că ai Covid-19. Acest simptom este un prognostic bun al bolii
În contextul problemelor apărute cu mai multe loturi de vaccin produs de AstraZeneca, toţi mai mulţi români caută să se programeze în centre care folosesc alte vaccinuri, precum cel produs de Pfizer sau Moderna. Platoforma vaccin.live vine în ajutorul celor care caută se se vaccineze cu un anumit vaccin. Astfel, aici poţi vedea ce vaccinuri sunt disponibile (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) și în ce centre. Dacă stocul e zero, poți seta o alertă pe site prin care eşti notificat atunci când apar locuri libere la vaccinare COVID în centrul ales de tine. Următorul pas este să intri pe platfoma de programare la vaccinare , să-ţi faci cont şi să te programezi.
Autorităţile au anunţat că în luna aprilie, România va primi cel puțin 3,1 milioane de doze de vaccin. Dintre acestea 2,1 milioane de doze vor fi vaccin Pfizer și 300.000 doze de la Moderna. AstraZeneca va livra puțin sub un milion de doze.