Valeriu Gheorghiţă a anunţat că până în prezent s-au vaccinat aproximativ 145.000 de angajaţi din învăţământ.
„Angajaţii din învăţământ sunt aproximativ 145.000 de persoane vaccinate, ceea ce reprezintă peste 40% rată de acoperire vaccinală dacă ne raportăm la aproximativ 350.000 de angajaţi în sistemul de învăţământ”, a anunţat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Medicul militar estimează că ritmul de vaccinare în România va creşte semnificativ în a doua parte a lunii aprilie.
„Cred că vom ajunge la 100.000 de oameni vaccinaţi pe zi doar cu centrele pe care le avem în momentul de faţă şi ce urmează să mai deschidem. Din estimările noastre, după jumătate lunii aprilie vom ajunge la peste 80.000 de persoane vaccinate doar cu vaccin de la compania Pfizer, la care se vor adăuga persoanele vaccinate cu celelalte tipuri de vaccinuri.
Pentru cabinetele de medicină de familie estimăm că vom avea, dacă cel puţin jumătate dintre ei vor fi de acord să participe la acest demers, 50.000 de persoane vaccinate într-o zi în reţeaua de cabinete de medicină de familie, suplimentar faţă de avem în centrele deja organizate.
Estimăm că ritmul de vaccinare va creşte semnificativ cu a doua parte a lunii aprilie. Este important să avem numărul de doze necesar pentru a asigura atât prima doză, cât şi cea de-a doua doză.
Un indicator important pe viitor va fi numărul de persoane aflat pe listele de aşteptare. Dacă vom avea localităţi, judeţe în care listele de aşteptare sunt considerabil mai crescute faţă de alte judeţe, e evident că unde e o creştere mai crescută trebuie să suplimentăm numărul de cabinete”, precizează coordonatorul campaniei de vaccinare.
„Vorbim de aproximativ 7.000 persoane care au fost diagnosticate cu infecţie SARS-COV-2 după prima doză cu interval mediu de la prima doză şi până la momentul diagnosticului de nouă zile.
În ceea ce priveşte de numărul celor diagnosticate după doza a doua, vorbim de aproape 1.000 de persoane care au fost diagnosticate după a doua doză, reprezentând un procent de 0,08% din cei vaccinaţi cu doza 2”, a mai precizat medicul militar.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că fecvenţa reacţiilor adverse apărute după cea de-a doua doză de vaccin este mai mare la serurile pe bază de ARN mesager.
„La vaccinurile pe bază de ARN mesager, Pfizer şi Moderna, frecvenţa reacţiilor adverse este mai mare după cea de-a doua doză comparativ cu prima doză, dar nu neapărat sunt reacţii adverse ieşite din ceea ce ştim noi că sunt reacţii obişnuite
În ceea ce priveşte vaccinul de la Astrazeneca, frecvenţa reacţiilor adverse este mai rară după cea de-a doua doză comparativ cu prima doză.
Vom avea şi noi din datele pe care le vom colecta în România. Din 14 aprilie, va fi prima zi de rapel pentru vaccinul de la Astrazeneca.
Atunci când vom depăşi 50% rată vaccinală la nivel naţional, cu siguranţă că aceste beneficii vor fi vizibile fără nicio analiză statistic. Ne aşteptăm ca la acel moment să avem un număr redus de cazuri confirmate, de persoane internate”, a ,mai precizat Valeriu Gheorghiţă.
Până la Paşte, coordonatorul campaniei de vaccinare estimează că vor fi vaccinate aproximativ patru milioane de persoane.
„Ne aşteptăm să ne apropiem de patru milioane de persoane vaccinate. Este un pic cam optimist. la sfârşit de martie să ne apropiem de două milioane de perosane vaccinate şi în decursul lunii aprilie să ne apropiem de 1,8 milioane de persoane”, a mai precizat Gheorghiţă.