Valeriu Gheorghiţă spune că, deşi au fost discuţii privind permiterea infectării în masă a populaţiei nu varianta Omicron, aceasta abordare nu este una corectă deoarece virusul ar putea produce noi mutaţii periculoase.
Medicul militar respinge ideea conform căreia s-ar putea ieşi din pandemie prin infectarea în masă cu varianta Omicron, mai puţin agresivă pentru organism.
„Au fost foarte multe discuţii că e foarte bine să lăsăm această variantă Omicron să se răspândească în momentul acesta pentru că nu e atât de agresivă şi în felul acesta se poate obţine imunizarea naturală a populaţiei. Nu este o abordare corectă, pentru că nu facem decât să facilităm acumularea de noi mutaţii şi creştem şansa virusului să muteze şi să genereze alte variante care s-ar putea să fie cu probleme mult mai mari şi vom pierde acest potenţial legat de o virulenţă mai scăzută”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare la Digi 24.
Potrivit medicului militar, aproape 45% dintre cei raportaţi acum cu infecţie cu SARS-CoV-2 au şi istoric de vaccinare, însă aceştia au un nivel crescut de protecţie în aşa fel încât nu se observă la fel de multe internări ca în anteriorul val al pandemiei.
Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 14 ianuarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 9.884 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2, cu 99 mai mult decât în ziua anterioară. 1.047 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID spune că medicii care se fac vinovaţi de „vaccinare la chiuvetă” fac un act care îi descalifică şi ar trebui să nu mai practice niciodată această profesie.
„Aceste cazuri pe mine mă lasă fără replică şi fără cuvinte pentru că nu pot înţelege cum te poţi dezice de toate valorile profesiei pe care o practici, pentru care te-ai pregătit atât de mult timp. Cum poţi pentru, poate, nişte avantaje financiare, mă gândesc, că altfel nu înţeleg de ce ar fi putut să facă asta.
Este complet descalificabil astfel de activitate, este jenant pentru corpul medical că trebuie să vedem şi astfel de situaţii, din păcate, pe care o parte puţină, din fericire, a colegilor noştri iată că o practică. Cred că un pic de onoare ar trebui în situaţia asta şi nu ar trebui să mai practici meseria asta după o astfel de situaţie, adică măcar atâta onoare să ai, să spui: nu sunt făcut pentru… am pierdut testul de onoare şi de deontologie profesională şi atunci mă las de activitatea asta. Astfel nu văd cum te poţi reabilita moral, profesional, în faţa corpului medical şi în faţa oamenilor”, a mai spus Gheorghiţă vineri seară.