Medicul Valeriu Gheorghiţă afirmă că în momentul în care va exista un număr mare de persoane vaccinate se poate ajunge la o relaxare a restricţiilor, însă subliniază că nu este cazul în această perioadă, în care se constată „o pantă ascendentă” de evoluţie a numărului de îmbolnăviri. „La acest moment încurajăm şi recomandăm o maximă precauţie şi respectarea tuturor măsurilor de prevenţie şi, bineînţeles, vaccinarea care este extrem de importantă”, subliniază Gheorghiţă.
„Cu siguranţă se vor lua în calcul mai multe decizii care până la urmă vin să confirme faptul că, în urma vaccinării, avem beneficii în primul rând asupra stării noastre de sănătate, dar şi asupra colectivităţii în care suntem. Din acest punct de vedere, fiind majoritatea persoanelor vaccinate şi în jurul nostru, din punct de vedere epidemiologic şi medical riscurile sunt, practic, neglijabile. Ca atare, se poate renunţa în acele situaţii la anumite măsuri restrictive sau la anumite măsuri care în momentul de faţă sunt folosite pentru a preveni răspândirea acestei infecţii. Însă este prematur la acest moment să luăm asemenea decizii, suntem, din păcate, pe o pantă ascendentă de evoluţie a numărului de cazuri, de creştere a numărului de persoane internate atât în secţiile de terapie intensivă. Deci la acest moment încurajăm şi recomandăm o maximă precauţie şi respectarea tuturor măsurilor de prevenţie şi, bineînţeles, vaccinarea care este extrem de importantă”, a declarat Gheorghiţă, vineri seară, la TVR.
Etapa a III-a de vaccinare. Cum se fac programările din 15 martie
El a precizat că au fost identificate „mai multe cazuri” de persoane care s-au vaccinat fără a dezvolta anticorpi la o lună de la rapel, însă a arătat că au fost situaţii în care anticorpii au devenit pozitivi după mai mult timp, arătând că viteza cu care apar anticorpii variază de la o persoană la alta.
El a subliniat că există „un procent relativ mic” de persoane care nu dezvoltă anticorpi nici după imunizare, nici după boală, lucru valabil pentru toate vaccinurile.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a vorbit din nou despre relaţia sa cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, el susţinând că între el şi Voiculescu nu există „tensiuni” din punct de vedere instituţional.
„Din punct de vedere instituţional, avem o colaborare foarte bună, chiar ieri am participat împreună cu dumnealui la acea şedinţă pe care am convocat-o legată de decizia vis-a-vis de lotul incriminat de la vaccinul companiei AstraZeneca. Lucrurile au evoluat cât se poate de bine şi nu este vorba de nicio tensiune din punct de vedere instituţional”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, vineri seară, la TVR.
Vicepremierul Kelemen Hunor afirma, recent, că „nu există niciun scandal” la nivelul Guvernului în urma publicării de către Ministerul Sănătăţii a unor date privind vaccinarea personalului din MAI şi din alte structuri. Kelemen considera că este nevoie de transparenţă, însă sublinia că „nu e corect să afle premierul din presă ce ai comunicat şi ce date ai pus pe site sau ai publicat”.
Ministerul Sănătăţii a publicat, în premieră, date referitoare la pandemie defalcat pe judeţe. De exemplu, s-au prezentat numărul de teste realizate în fiecare judeţ, rata de pozitivare, numărul persoanelor spitalizate, cel al vindecaţilor şi cel al celor care s-au reinfectat. De asemenea, s-au publicat date referitoare la vaccinare.
Luni, prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat că vor fi făcute verificări dacă Ministerul Sănătăţii a respectat legislaţia atunci când a publicat date referitoare la pandemie, precizând că erau necesare mai multe avize.
În replică, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a precizat că date referitoare la numărul de teste ar fi trebuit să fie publicate cu mult timp înainte.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi, răspunzând unei întrebări cu privire la publicarea de către Ministerul Sănătăţii a unor date referitoare la vaccinare, că nu a făcut plângere, ci a făcut o informare la solicitarea premierului, legată de datele privitoare la vaccinare, modalitatea prin care sunt puse în mediul online şi ce informaţii sunt prezentate.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, consideră că nu este normal ca Ministerul Sănătăţii să facă publice datele legate de vaccinarea personalului din minister.
Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri, întrebat dacă este mulţumit de activitatea ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, că nu a făcut încă o evaluare şi că aceasta este realizată la jumătatea anului. Prim-ministrul a mai transmis că nu există nicio diferenţă între el şi Vlad Voiculescu. În ceea ce priveşte scandalul publicării datelor referitoare la teste şi la vaccinare de către Ministerul Sănătăţii, şeful Executivului a precizat că va vedea dacă este sau nu o problemă cu acest demers.