Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat că eşecul campaniei de vaccinare în România ar putea fi explicat prin lupta pierdută pentru combaterea dezinformării.
„Cred că vorbim pe de o parte lucruri care puteau fi făcute în actuala campanie de vaccinare și lucruri care țin de ceea ce se întâmplă la nivelul societății, sunt probleme sistemice pe care foarte greu le putem contracara sau corecta într-un timp scurt de timp. Cred că unde am pierdut lupta este la combaterea dezinformării. Am încercat să avem în mod constant o prezență în pațiul public și să oferim informații de vaccinare, tocmai de aceea săptămânal am organiat conferințe și am răspuns întrebărilor jurnaliștilor”, a declarat Valeriu Gheorghiță la B1TV.
CNCAV nu a avut un buget pentru organizarea unei campanii de comunicare şi informare, a dezvăluit Valeriu Gheorghiţă.
„Nu s-au alocat bani sau CNCAV nu a avut fonduri pentru campania de comunicare și de informare. Obiectivul campaniei de vaccinare și de informare a fost promovarea încrederii populației în știință și în sistemul medical. Rolul central îl are corpul medical în definiția lui cea mai largă”.
În ultimele 24 de ore, 35.394 de doze de vaccin anti-Covid au fost administrate în România. Dintre acestea,17.051 de persoane au făcut prima doză, 2.998 au făcut rapelul, iar 15.345 doza a treia.
Conform Rezumatului Caracteristicilor Produsului (RCP), reacțiile adverse raportate sunt enumerate în funcție de următoarea convenție privind frecvența:
Programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 – 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.
Menționăm că 110 reacții adverse sunt în curs de investigare.
Din cauza faptului că descărcarea datelor din platforma RENV pentru ultimele 24 ore, respectiv pentru întreaga perioadă a campaniei de vaccinare, nu se poate realiza simultan și instantaneu, apar diferențe privind numărul de doze administrate în ultimele 24h. În intervalul de descărcare a datelor sunt înregistrate dozele administrate în această perioadă scurtă de timp.
Prin introducerea în RENV a dozelor efectuate în afara României pentru persoanele care au o doză administrată în România (conform OUG 68/2021), numărul total al beneficiarilor vaccinați cu prima doză suferă modificări (scăderi), deoarece aceștia devin persoane vaccinate cu schema completă.