Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, a declarat că nu se așteaptă la o retragere a autorizării de punere pe piață a vaccinului AstraZeneca, după ce un înalt oficial al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a afirmat astăzi că „este clar că există o legătură între tromboze și vaccinul AstraZeneca”.
„Ne așteptăm la modificarea recomandărilor din prospect, este posibil ca vaccinul să nu fie recomandat persoanelor cu risc de a dezvolta reacții trombotice”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
Medicul mai spune că ședința Comitetului de farmacovigilență al Agenției Europene a Medicamentului nu s-a încheiat la această oră, iar la finalul ei sunt așteptate noi recomandări în legătură cu vaccinul AstraZeneca.
În România s-au înregistrat până acum 7 cazuri de tromboze la persoane vaccinate împotriva COVID-19, dintre care 3 raportate la vaccinul AstraZeneca și 4 la Pfizer, dar nu s-a stabilit o legătură cu vaccinul. Alte două cazuri sunt în investigare.
„În România nu au fost confirmate cazuri de tromboză asociate cu vaccinul, sunt cazuri extrem de rare”, a adăgat Valeriu Gheorghiță. „Beneficiile în momentul de față depășesc riscurile pentru orice tip de vaccin”, a continuat el.
Un reprezentant al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a confirmat existenţa unei „legături” între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboze observate după administrarea acestui ser, într-un interviu acordat cotidianului italian Il Messaggero.
„Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură între vaccin şi tromboze. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează reacţia (…) Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce”, a afirmat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, în interviul preluat de Huffington Post.
Imunizarea cu vaccinul AstraZeneca a fost suspendată pe o perioadă nedeterminată în Olanda, până pe data de 15 aprilie în Norvegia şi Danemarca, iar Germania şi Franţa au impus limite de vârstă în administrarea sa, fiind interzis celor cu 60 şi, respectiv, 55 de ani.
În urmă cu câteva zile, Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor (ANSM) din Franța a confirmat existența unui risc „rar” de tromboză „atipică” corelată cu vaccinul AstraZeneca. Profesorul Montastruc de la Spitalul Universitar din Toulouse sugerează faptul că „nouă cazuri de tromboză atipică datoriă localizării lor (în principal tromboflebită cerebrală, dar și digestivă), care pot fi asociate cu trombocitopenie (scăderea numărului de trombocite în sânge) sau sângerări tulburări au fost raportate în perioada 12-18 martie”.
„Legătura cronologică și clinică dintre tromboflebita cerebrală și injectarea vaccinului AstraZeneca a fost stabilită în aceste cazuri specifice, deoarece orice altă cauză a fost exclusă”, a spus profesorul de farmacologie clinică.