Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea anti-Covid prin cabinetele medicilor. Care e județul unde au fost administrate cele mai multe doze

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid din România, a făcut noi precizări legate de vaccinarea prin cabinetele medicilor de familie.
Claudia Simion
18 mai 2021, 13:25
Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea anti-Covid prin cabinetele medicilor. Care e județul unde au fost administrate cele mai multe doze

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid din România, a făcut noi precizări legate de vaccinarea prin cabinetele medilor de familie.

„În ceea ce priveşte activitatea de vaccinare prin cabinetele medicilor de familie, la acest moment sunt 1.403 medici de familie care au recepţionat vaccinuri de la cele trei companii diferite: Johnson&Johnson, Moderna şi Astrazeneca.
Vaccinuri de la Astrazeneca au recepţionat 1373 de medici de familie. Au fost distribuite în total 64.905 doze şi au fost deja administrate peste 29.000 de doze de vaccin”

Un medic de familie din judeţul Botoşani a organizat chiar un mini maraton de vaccinare cu ser de la compania Pfizer şi a reuşit să vaccineze în trei zile succesive circa 180 de persoane din comuna Răchiţi, a precizat Gheorghiță, adugând: „mi s-a părut un demers absolut extraordinar cu sprijinul DSP„.

„În localitatea Ciugud din judeţul Alba există o serie de activităţi de vaccinare care facilitează accesul persoanelor la vaccin”, a mai spus medicul.

În ceea ce priveşte vaccinarea în mediul urban şi rural, prin cabinetele de medicină de familie, în 56% din cazuri se vaccinează în cabinetele de medicină din mediul rural, în 44%.

„În ceea ce priveşte vaccinarea în cabinetele de medicină de familie din mediul rural, la data de 17 mai cele mai multe doze au fost administrate în judeţul Călăraşi – 1.118; Dâmboviţa 930, Timiş – 850, Dolj – 723, Bihor 587”.

Despre posibilitatea de vaccinare prin prezentare directă în centrele de vaccinare

„Ca noutate, vaccinul de la compania Pfizer a primit autorizare de la EMA pentru variaţa de temperatură 2 grade, cu stabilitate timp de 30 de zile, ceea ce înseamnă că nu mai avem acea stabilitate de 5 zile care să crească riscul de irosire a dozelor”.

Orice persoană se poate prezenta la centrele de vaccinare la ora 14. Până la ora 20, în timpul programului de lucru. De asemenea, persoanele cu vârstă de peste 60 de ani se pot prezenta pe tot parcursul programului de lucru la centrele de vaccinare între orele 8 şi 20. În perioada 10-17 mai au fost vaccinate cu prima doză 329.073 de persoane.

De la debutul campaniei de vaccinare şi până acum au fost vaccinate 17.855 de persoane – cetăţeni străini: cetăţeni din UE, Elveţia şi alte ţări terţe care au drept de şedere legală pe teritoriul României.

„S-a demarat campania de vaccinare în unităţile sanitare. Au fost configurate în registrul electronic naţional al vaccinărilor 322 de spitale la nivel naţional. 198 sunt spitale care au avut centre de vaccinare funcţionale. O parte dintre ele au centre de vaccinare active. Sunt 124 de spitale noi care au intrat în acest demers. Vorbim de 367 de spitale publice la nivel naţional. În această activitate pot participa şi spitalele private”.

În această săptămână se vaccinează în spitale din judeţul Ilfov, Botoşani, Alba, Gorj, Timiş şi Caraş Severin. Sunt spitale care au vaccinat deja persoane internate – pacienţi cu boli cronice, cum ar fi Dolj, Sibiu, Călăraşi, Brăila şi inclusiv Bucureşti.

În week-end-ul precedent – 14 – 16 mai la nivel naţional au fost organizate 29 de evenimente de tip maraton de vaccinare, cumulându-se un total de peste 60.000 de persoane care au fost vaccinate în cadrul acestor evenimente.

Rata de acoperire vaccinală în România. Bucureşti, în top

Populaţie eligibilă, vorbim de persoane cu vârsta de peste 16 ani care au indicaţie de a fi vaccinate.

Bucureşti este municipiul cu cea mai mare rată de acoperire vaccinală – 35,7% din populaţia rezidentă şi 42,43% din populaţia eligibilă.

Pe locul 2, judeţul Cluj, cu 32,77% rată de acoperire vaccinală din populaţia rezidentă şi 36% din populaţia eligibilă. Judeţul Sibiu – 26,2% rată de acoperire vaccinală în populaţia rezidentă şi 32% în populaţia eligibilă
judeţul Braşov – 25,4% rată de acoperire vaccinală în populaţia rezidentă şi 30,9% din populaţia eligibilă.

Judeţul Sibiu – 26,2% rată de acoperire vaccinală în populaţia rezidentă şi 32% în populaţia eligibilă
judeţul Braşov – 25,4% rată de acoperire vaccinală în populaţia rezidentă şi 30,9% din populaţia eligibilă.

judeţul Timiş – 24,8% rată de acoperire vaccinală în populaţia rezidentă şi 29,5% în populaţia eligibilă.

Pe ultimele cinci locuri sunt judeţul Neamţ (13,35% rată de acoperire vaccinală în populaţia rezidentă şi 16,19% rată de acoperire vaccinală în populaţia eligibilă)

judeţul Bacău – 12,65% rată de acoperire vaccinală în populaţia rezidentă şi 15,5% în populaţia eligibilă

Judeţul Giurgiu – 12,49% populaţia rezidentă , 14,8% în populaţia eligibilă

judeţul Botoşani – 12,2% rată de acoperire vaccinală la populaţia rezidentă şi 14,9% la populaţia eligibilă

judeţul Suceava –  11,4% rată de acoperire vaccinală la populaţia rezidentă şi 14,2% a populaţiei eligibile.

Ce se întâmplă cu vaccinul anti-COVID pentru copii

„Ne aşteptăm ca până la finalul lunii mai Agenţia Europeană a Medicamentului să acorde autorizarea pentru folosirea vaccinului de la compania Pfizer şi pentru grupa de vârstă de 12 – 15 ani”, a declarat dr. Gheorghiţă.

„În perspectiva autorizării vaccinului de la compania Pfizer pentru grupa de  vârstă 12-15 ani, deja se lucrează cu ajutorul colegilor de la STS pentru optimizarea platformei ca să permită programarea copiilor prin contul părinţilor.

Un alt lucru care probabil va fi deja gata cel târziu la începutul săptămânii viitoare posibilitatea de programare în platformă în centrele de vaccinare care vor avea vaccin de la compania Johnson&Johnson”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Centre de vaccinare organizate în mall-uri în Bucureşti

„În Bucureşti, de astăzi a început să se vaccineze la centrul de vaccinare de la City Mall cu vaccin de la compania Johnson&Johnson”, a spus Gheorghiţă.

Potrivit informațiilor prezentate marți de Valeriu Gheorghiță, la categoria sub 19 ani s-au vaccinat 86.000 de persoane ceea ce reprezintă 10,5% din populația eligibilă.

La categoria 20-29 ani sunt 387.000 de persoane care reprezintă 17,9%, la 30-39 de ani sunt 584.000 de persoane și 21% rată de acoperire, iar la 40-49 de ani sunt 751.000 de persoane cu o acoperire de 24,8%.

Apoi, la categoria 50-59 de ani sunt 735.000 de persoane cu o acoperire de 28,9%, la 60-69 de ani sunt 811.000 de persoane cu o acoperire de 32,4%, iar la 70-79 de ani sunt 470.741 de persoane cu o acoperire de 30,7%.

La categoria peste 80 de ani sunt 151.478 de oameni vaccinați, ceea ce reprezintă 16,3% din populația eligibilă, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Persoane nedeplasabile vaccinate la domiciliu cu echipe mobile – peste 32.746, dintre care 27.323 au efectuat şi cea de-a doua doză; persoane din centre sociale rezidenţiale – 36.420.

Persoane fără adăpost – 649, dintre care 531 au efectuat şi a doua doză.

Centre de vaccinare în vămi

„Vor fi mai multe centre operaţionale în punctele de frontieră, în zonele de intrare în ţară, atât în aeroporturi, mai ales cele care au zboruri internaţionale, cât şi la punctele terestre – Nădlac, Vama Borş, Satu Mare, pentru a avea pentru a avea posibilitatea pentru cetăţenii români din diaspora care revin în ţară să se poată vaccina. Majoritatea centrelor vor avea alocat vaccin de la Johnson&Johnson”, a explicat Gheorghiţă.

Reacţiile adverse la vaccinul anti-COVID în România

Profilul reacţiilor adverse. La nivel naţional până la data de 16 mai au fost raportate 15.357 de cazuri de reacţii adverse post vaccinale indezirabile, cu o rată de raportate de 2,2 cazuri la o mie de doze administrate.

În săptămâna 10-16 mai au fost raportate în total 538 de reacţii adverse.

Nu au fost raportate reacţii adverse severe.

Valeriu Gheorghiţă, despre cazul bărbatului din Botoşani vaccinat cu a treia doză de vaccin

„Ştiu despre acest caz. Am avut raportul medicului coordonator de centru. Am citit în detaliu tot ce s-a întâmplat. Din păcate, sunt persoane care ascund anumite detalii şi şi le asumă la chestionarul de triaj care este semnat de pacient.

A fost pur şi simplu… Acea persoană nu a vrut să declare că a mai fost vaccinată cu cele două doze ce Pfizer în mod intenţionat, aşa cum reiese din acel raport.

A vrut să primească şi cea de-a treia doză, mai mult decât atât, ar fi vrut să primească şi cea de-a patra doză. La momentul triajului, dacă se scanează cartea de identitate, pacientul e verificat şi se poate regăsi dacă a mai primit sau nu vaccin şi dacă este înregistrat.

Fiind vaccinare la un centru tip drive through şi o solicitare foarte mare în ziua respectivă, evident că de cele mai multe ori ne bazăm pe spusele oamenilor când şi semnează acest lucru. Tocmai de aceea, nu s-a scanat anterior vaccinării cartea de identitate pentru a se vedea dacă persoana fusese vaccinată”, a explicat dr. Gheorghiţă.

„Am mai avut câteva situaţii punctuale în cazul persoanelor vaccinate cu vaccin de la Astrazeneca care nu au declarat că au fost vaccinate, dorind să schimbe tipul de vaccin”, a adăugat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Citiți și Bărbat din Botoșani, care s-a VACCINAT anti-Covid de TREI ori cu Pfizer, anchetat penal. A explicat că a început să audă și să vadă mai bine după rapel și vrea și a patra doză

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios