Valeriu Gheorghiţă, despre vaccinarea în următoarele două săptămâni: „Suntem cu dozele aproape pe fix, cât avem, atât vom folosi”

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat joi, la B1 TV, că următoarele două săptămâni de campanie vor fi dificile, dat fiind că numărul de doze disponibile este limitat.
George Russo
22 ian. 2021, 08:44
Valeriu Gheorghiţă, despre vaccinarea în următoarele două săptămâni:

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat joi, pentru B1 TV, că în următoarele două săptămâni vom fi cu dozele de vaccin anticoronavirus aproape la fix. 500.000 de persoane sunt programate pentru prima doză până pe 8 februarie, la care se adaugă cei care trebuie să primească rapelul.

„Din 18 ianuarie, numărul persoanelor noi vaccinate a fost de peste 30.000 zilnic. Azi am avut peste 35.000. Am început și rapelul pentru cei din etapa inițială. Asta ne duce la peste 39.000 de doze făcute azi. După ce s-au distribuit pe următoarele trei zile, mai avem 130.000 de doze ce vor fi distribuite zilele viitoare cu tranșele ce vor mai veni.

Săptămâna viitoare, luni, e preconizată livrarea următoarei tranșe – 180.000. Se recuperează deficiul de săptămâna trecută. Pfizer își onorează livrările săptămânale. Vom vedea dacă se pătrează ziua de luni, dat fiind că s-a făcut schimbări în producție, pentru a crește nivelul de producție.

Acum sunt aproape 500.000 de persoane programate până pe 8 februarie, la care se adaugă cele care trebuie să-și facă rapelul. Suntem cu dozele aproape pe fix: cât avem pe stoc, atât vom folosi”, a declarat Valeriu Gheorghiță pentru sursa citată.

Valeriu Gheorghiţă aşteaptă aprobarea vaccinului Astra Zeneca

Acesta și-a manifestat speranța că nu va mai dura mult până când compania AstraZeneca va avea autorizație de a-și pune vaccinul pe piață şi a declarat că, în momentul de faţă, nu putem suplimenta numărul de doze.

„Din păcate, nu. Depinde de contractul încheiat de Comisia Europeană cu fiecare companie în parte. Noi ne așteptăm ca la finele acestei luni AstraZeneca să primească autorizare de punere pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului. Dacă intră în derulare calendarul de livrare, noi sperăm undeva după jumătatea lui februarie, ar crește semnificativ disponibilitatea dozelor. Asta se va vedea în numărul de persoane vaccinate.

Comisia Europeană a încheiat un contract cu AstraZeneca pentru 300 de milioane de doze, care mai pot fi suplimentate cu încă 100 de milioane. Rata României e de 4,3%, dar depinde de perioada de livrate. Oricum, numărul de doze e semnificativ mai mare. Nu avem un calendar oficial, dar când vom avea acces la aceste date, după ce se va obține autorizarea, vom putea reface toate estmările legate de ritmul vaccinare”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiță.

Citeşte şi: Criza vaccinurilor, România primește săptămâna aceasta doar jumătate din dozele Pfizer promise. Situaţia va reveni la normal abia la sfârşitul lui martie

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, nu crede că anul viitor va mai fi nevoie de o campanie de vaccinare. În cazul în care va mai fi nevoie de vaccinare, Gheorghiţă crede că s-ar putea face prin intermediul medicilor de familie, întrucât posibil să existe mai multe vaccinuri care nu necesită condiţii speciale. În plus, Gheorghiţă precizează că, dacă se ajunge la imunizarea colectivă, circulaţia virusului va scădea.

 

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Stațiunea din România pe care turiștii o evită. A nins, peisajele sunt spectaculoase, zăpada e perfectă pentru a schia, dar oamenii fug de ea
Capital.ro
Călin Georgescu, blocat! Elon Musk, anunț despre România: Cum să nu fie dictator?
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în compoziția sarmalelor ca să iasă mult mai gustoase. De asta le ies mereu mult mai pufoase
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Iisus Hristos, între mit și realitate. Dezvăluiri științifice și istorice: „Imaginile tradiționale sunt în mare parte inexacte”
wowbiz.ro
Ea este Beatrice, polițista de 23 de ani moartă în accidentul cumplit din Botoșani. Inconștiența unui șofer teribilist a ucis-o
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Spațiul Schengen, coșmar pentru români. Măsurile luate de mai multe state
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Cât a ajuns să coste o porție de sarmale cu mămăligă și ardei iute la Târgul de Crăciun din Drumul Taberei
Cancan.ro
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adevărul despre Cristela Georgescu. Cutremur în direct la TV: Nu sunt...
StirileBZI
Cu cât vor fi indexate pensiile în ianuarie 2025! Vestea rea dată șeful Casei de Pensii
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
"Adio, iubirile mele!” - Andreea și bebelușul ei au murit! Detalii șocante
substantial.ro
Trump va cere statelor NATO să crească bugetele Apărării la 5% din PIB
MediaFlux
Franciza Floria – oportunitate de afaceri cu parfum de profit
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bill Gates: „Doar trei domenii vor supraviețui”. Inteligența artificială evoluează într-un ritm amețitor