Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat joi, pentru B1 TV, că în următoarele două săptămâni vom fi cu dozele de vaccin anticoronavirus aproape la fix. 500.000 de persoane sunt programate pentru prima doză până pe 8 februarie, la care se adaugă cei care trebuie să primească rapelul.
„Din 18 ianuarie, numărul persoanelor noi vaccinate a fost de peste 30.000 zilnic. Azi am avut peste 35.000. Am început și rapelul pentru cei din etapa inițială. Asta ne duce la peste 39.000 de doze făcute azi. După ce s-au distribuit pe următoarele trei zile, mai avem 130.000 de doze ce vor fi distribuite zilele viitoare cu tranșele ce vor mai veni.
Săptămâna viitoare, luni, e preconizată livrarea următoarei tranșe – 180.000. Se recuperează deficiul de săptămâna trecută. Pfizer își onorează livrările săptămânale. Vom vedea dacă se pătrează ziua de luni, dat fiind că s-a făcut schimbări în producție, pentru a crește nivelul de producție.
Acum sunt aproape 500.000 de persoane programate până pe 8 februarie, la care se adaugă cele care trebuie să-și facă rapelul. Suntem cu dozele aproape pe fix: cât avem pe stoc, atât vom folosi”, a declarat Valeriu Gheorghiță pentru sursa citată.
Acesta și-a manifestat speranța că nu va mai dura mult până când compania AstraZeneca va avea autorizație de a-și pune vaccinul pe piață şi a declarat că, în momentul de faţă, nu putem suplimenta numărul de doze.
„Din păcate, nu. Depinde de contractul încheiat de Comisia Europeană cu fiecare companie în parte. Noi ne așteptăm ca la finele acestei luni AstraZeneca să primească autorizare de punere pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului. Dacă intră în derulare calendarul de livrare, noi sperăm undeva după jumătatea lui februarie, ar crește semnificativ disponibilitatea dozelor. Asta se va vedea în numărul de persoane vaccinate.
Comisia Europeană a încheiat un contract cu AstraZeneca pentru 300 de milioane de doze, care mai pot fi suplimentate cu încă 100 de milioane. Rata României e de 4,3%, dar depinde de perioada de livrate. Oricum, numărul de doze e semnificativ mai mare. Nu avem un calendar oficial, dar când vom avea acces la aceste date, după ce se va obține autorizarea, vom putea reface toate estmările legate de ritmul vaccinare”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiță.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, nu crede că anul viitor va mai fi nevoie de o campanie de vaccinare. În cazul în care va mai fi nevoie de vaccinare, Gheorghiţă crede că s-ar putea face prin intermediul medicilor de familie, întrucât posibil să existe mai multe vaccinuri care nu necesită condiţii speciale. În plus, Gheorghiţă precizează că, dacă se ajunge la imunizarea colectivă, circulaţia virusului va scădea.