În ceea ce privește vaccinarea obligatorie, medicul a spus că în România o astfel de măsură este dificil de luat pentru că nu este înțeleasă şi a adăugat că principala problemă a campaniei de vaccinare a fost dezinformarea şi ştirile false.
”Toate variantele virale au fost în țări cu rată mică de vaccinare și densitate mare a populației. Pandemia decimează populațiile țărilor. La un moment dat, lucrurile trebuie tranșate. Altfel, populația și autoritățile vor asista neputincioase la evoluția pandemiei. Omenirea este în competiție cu acest virus, suntem într-o cursă contra cronometru. Virusul se adaptează și schimbă regulile jocului. Vaccinarea obligatorie trebuie să rămână o ultimă măsură dacă toate celelalte eșuează și vezi că mor oamenii și ești neputincios, legat de mâini și de picioare.
Sigur, discuția este foarte serioasă și nu văd de ce să nu înceapă aceste discuții, să existe dezbateri, implicarea întregii societăți, cu puncte pertinente, pro și contra, ca să vedem unde să ne aflăm. În România, va fi foarte greu de luat o asemenea măsură. Este foarte greu să impui măsuri care nu sunt înțelese. Principala problemă este neîncrederea în vaccin. Și celelalte vaccinuri te protejează de formele grave”, a spus Valeriu Gheorghiţă la AlephNews.
Gheorghiţă a declarat că multe din cazurile de infectare cu Omicron s-au înregistrat la persoane tinere și vaccinate şi a atras atenția că, cu cât o tulpină este mai contagioasă, cu atât riscul deceselor va crește.
”În România, avem de 3 cazuri de persoane care călătoriseră în Africa de Sud. Este o mare posibilitate să fie vorba de Omicron. Toate cele 3 persoane sunt vaccinate complet. Încurajăm transmiterea probelor tuturor persoanelor care au istoric de călătorie pe Sudul Africii. Cei 3 sunt persoane tinere și vaccinate. Și focarul din Africa de Sud a fost la persoane tinere, iar ar populația europeană este diferită față de cea din Africa de Sud.
Populația europeană este mult mai vulnerabilă. În următoarele luni, 50% din infectări vor fi generate de Omicron. Variantele Delta și Omicron vor circula împreună. Antiviralele autorizate de la Merk și Pfizer nu depind de mutații. Acum ne întrebăm dacă anticorpii monoclonali mai sunt eficienți. O variantă cu cât este mai contagioasă, cu atât atinge mai mulți vulnerabili. Contagiunea duce la un număr mai mare de decese. Îngrijorarea tuturor țărilor este justificată”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.
Preşedintele CNCAV a avertizat asupra necesităţii vaccinării copiilor anti-Covid, pentru că aceştia, mergând la şcoală câteva ore pe zi, sunt vulnerabili în faţa bolii.
„Cred că faptul că azi avem un prim vaccin care are autorizare inclusiv pentru grupa de vârstă 5-11 ani, cel de la compania BioNTech Pfizer, este un lucru cât se poate de bun, cel puțin pentru categoria de copiii care sunt cu afecțiuni cronice în evidență. Pentru că vorbim de copii parte dintre ei vulnerabili – care au diabet, obezitate, boli cardiovasculare, boli neurologice și care au nevoie să stea în comunitate, să meargă la școală, fără teama că dacă se îmbolnăvesc pot face o formă gravă de boală și părinții stau într-o teamă permanentă legată de prezența copilului în comunitate”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.