Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a oferit marți seara, mai multe clarificări legate de vaccinul de la AstraZeneca, pe fondul îngrijorărilor apărute după ce mai multe țări au suspendat vaccinarea cu acest ser.
Mulți dintre românii care au primit prima doză din vaccinul AstraZeneca nu își mai doresc rapelul și ar dori să opteze pentru alt vaccin, din cauza îngrijorărilor apărute după cazurile de reacții adverse fatale semnalate în mai multe țări din UE.
În acest context, Valeriu Gheorghiţă a explicat care ar fi soluția pentru românii care nu mai doresc rapelul de la AstraZeneca dar ar dori totuși să se imunizeze, însă cu un alt vaccin – Pfizer sau Moderna.
„Schema recomandată de vaccinare sugerează cât se poate de clar menținerea acelui tip de vaccin și pentru a două doză.
Din punct de vedere medical, nu anticipăm probleme de siguranță suplimentare sau date care să reducă protecția pe care persoană respectivă o poate obține prin vaccinare.
În ceea ce privește vaccinul de la AstraZeneca este greu să anticipăm intervalul de timp după care ar trebui să facem, dacă decidem și dacă se va recomandă, o a două doză dintr-un alt vaccin.
Probabil că un interval de 4-8 săptămâni este unul rezonabil. Însă la acest moment cred că o singură doză ar fi suficient dacă ar fi să luăm în calcul, ipotetic, această variantă.” a explicat medicul Gheorghiță.
33.000 de persoane și-au anulat programarea la vaccinarea cu AstraZeneca. Gheorghiță: Un caz de tromboză la un milion de vaccinări
Analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat un număr de 37 de evenimente trombotice, ceea ce înseamnă un caz la un milion de persoane vaccinate, spune, marți, dr. Valeriu Gheorghiță. Cu toate acestea, 33.000 de români au renunțat la programare.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marți, că în ultimele 24 de ore au fost anulate 33.000 de programări din totalul de 446.896 de programări pentru vaccinare cu AstraZeneca, potrivit platformei informatice.
„Cu toate acestea, la acest moment, în centrele de vaccinare unde avem vaccin de la AstraZeneca mai sunt aproximativ 18.387 de locuri libere din peste 100.000 câte erau la sfârșitul acestui weekend. Ca atare, deși și-au anulat programări un număr mare de persoane, în același timp, un număr mai mare de persoane și-a făcut programare în aceste centre. La acest moment sunt programate 168.027 de persoane pentru doza 1 și aproximativ 419.000 pentru doza a doua de vaccin produs de AstraZeneca”, a spus dr. Gheorghiță.
România a decis continuarea vaccinării cu vaccin de la AstraZeneca, autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului și față de care Agenția și-a menținut același nivel de recomandare.