Valeriu Gheorghiță consideră că „orice măsură de relaxare este important să vină la pachet cu o supraveghere foarte atentă din punct de vedere epidemiologic pentru a avea o monitorizare de cel puţin două săptămâni pentru a evidenţia eventualul impact în ceea ce priveşte creşterea numărului de cazuri şi progresiv se pot relaxa şi alte măsuri”.
„Este foarte greu, în plin pandemie, de stabilit un nivel de siguranţă de la care eşti convins că lucrurile nu se pot agrava din punct de vedere epidemiologic. Tocmai din acest motiv este important ca un număr cât mai mare de persoane să fie vaccinare pentru că o persoană vaccinată este o persoană care din punct de vedere al receptivităţii faţă se această infecţie este mult mai bine protejată”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, la Guvern, citat de news.ro.
Medicul a explicat că dacă în paralel cu măsurile restrictive se accelerează campania de vaccinare, odată cu relaxarea măsurilor „probabilitatea să avem recădere din punct de vedere epidemiologic scade foarte mult”.
„Esenţial este să reducem cât mai mult masa critică a populaţiei receptive. În momentul în care vom relaxa aceste restricţii avem un risc foarte mic se recădere din punct de vedere epidemiologic şi de a reintra într-o perioadă de restricţii”, a adăugat Gheorghiţă.
Premierul Florin Cîţu a anunţat, marţi, că, dacă se atinge ţinta de vaccinare de 5 milioane de persoane, la 1 iunie se va putea renunţa la masca de protecţie la plajă sau în drumeţiile montane. Restaurantele ar putea primi clienți vaccinați chiar până la capacitatea de 100%, a mai spus premierul. De asemenea, ar putea fi permise evenimentele private la care să participe oameni vaccinați.